Autorităţile brăilene încă încearcă să îi convingă cu duhul blândeţii pe posesorii de câini de rasă comună că trebuie să îi sterilizeze şi microcipeze, conform legii. Deşi iniţial anunţase că de la 1 mai a.c. va începe aplicarea de amenzi, ce pot ajunge şi până la 10.000 lei, pentru cei care nu au luat măsura înregistrării şi castrării câinilor, Primăria a preferat să le mai acorde acestora o şansă. Astfel, în prima jumătate a lunii mai, reprezentanţi ai Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL), însoţiţi de agenţi ai Poliţiei Locale, au bătut din poartă în poartă, pe mai multe străzi din cartierele periferice ale Brăilei, pentru a verifica situaţia câinilor. Acolo unde s-a constatat că patrupedele nu erau sterilizate, s-au împărţit avertismente, prin care proprietarilor li s-au dat un termen de maxim 30 de zile pentru a intra în legalitate. În total, au fost împărţite circa 300 de avertismente, după cum ne-a informat viceprimarul Doiniţa Ciocan. Potrivit acesteia, campania de verificări a avut un efect palpabil, în sensul că, la acţiunea de sterilizare gratuită a câinilor efectuată de Primărie în perioada 8 - 9 mai, numărul patrupedelor aduse pentru operaţie a fost cu 70% mai mare decât la acţiunea precedentă, din luna aprilie. "După trecerea timpului stabilit prin avertismente, vor fi aplicate sancţiunile pentru nerespectarea prevederilor legale prinvind deţinerea câinilor. Facem cunoscut că instituţiile cu responsabilităţi în gestionarea acestor activităţi vor aplica cu rigurozitate măsurile de sancţionare în cazul nerespectării legislaţiei în domeniu", ne-a declarat viceprimarul Doiniţa Ciocan.
Cu prilejul acţiunilor de verificare, după discuţiile avute de reprezentanţii autorităţilor cu brăilenii, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de amenajarea unor spaţii special destinate pentru plimbarea câinilor din rase potenţial agresive. Totodată, Primăria a constatat necesitatea montării unor plăcuţe de avertisment în locurile de joacă pentru copii, pentru a împiedica accesul câinilor scoşi la plimbare de stăpâni.
Tot în prima jumătate a lunii mai, reprezentanţii Primăriei, ai Poliţiei Locale, dar şi ai Poliţiei Sanitare Veterinare a Animalelor, din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila, au verificat 35 de persoane care au adoptat câini din adăposturile municipalităţii. Din păcate, s-a constatat că doar 40% dintre cei verificaţi respectau obligaţiile privind condiţiile de cazare a animalelor, în sensul că patrupedele erau ţinute în cuşti amplasate în spaţii îngrădite, fără a avea acces pe domeniul public. Celor care nu respectau prevederile legale le-au fost date, de asemenea, avertismente cu termene de conformare. Dacă vor fi găsiţi în neregulă şi la următoarele controale, şi aceştia riscă amenzi usturătoare.