Amenda de la capatul prescrierii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Amenda de la capatul prescrierii

La nivelul judetului Braila, exista amenzi neincasate de vreo 10 miliarde de lei vechi. Sau, mai exact, amenzi neplatite. Si, sincer, aceasta statistica nu ma mira. La urma urmei, de ce ar plati cineva o amenda, din moment ce, daca nu o face, nu i se prea intimpla nimic? De ce se dau atit de multe amenzi, e destul de logic: in primul rind, pentru ca majoritatea celor amendati le merita. Oricum, sint destul de putini cei amendati, comparativ cu numarul celor care savirsesc fapte contraventionale. Teoretic, de la simpla aruncare a unei hirtii pe strada si pina la galagia facuta in casa la doua noaptea, toate sint fapte care ar trebui sa se lase cu o amenda. Nu mai vorbesc de aruncarea la colt de strada a unei roabe de gunoi, de depasirea vitezei legale cu zeci de kilometri la ora, atunci cind mergi cu masina, ori de vinzarea unor produse alimentare expirate.
Problema, in general, in Romania, nu e ca se dau amenzi prea multe, ci ca de regula acestea se dau selectiv. Problema e ca masina de zeci de mii de euro a unui smecher ori a unui mahar de prin politica ori afaceri are "sanse" mai mici de a fi oprita in trafic decit batrina Dacie a unui om obisnuit. Cersetorul ori hotul de buzunare din autobuz are "sanse" zero sa fie intrebat de bilet, comparativ cu un elev banal, care a evitat compostarea biletului imediat dupa ce s-a urcat din statie. Firma unuia cu spate are "sanse" minime sa fie controlata, fata de chioscul de la colt de bloc. Gasca din fata scarii, care asculta manele si injura de mama focului la miezul noptii, are aceleasi "sanse" reduse de a fi amendata. Iar in general, cei care platesc amenzile sint exact cei care au respect si teama fata de lege, cei care au fost prinsi in rarele ocazii in care au incalcat regula si care se gindesc ca neachitarea unei amenzi ar putea avea efecte nedorite asupra lor. Cei care nu-si platesc amenzile sint de regula exact cei pe care ii doare in cot de legi, de respectarea unor norme de convietuire sociala ori pur si simplu de regulile bunului simt. Si culmea e ca, din rindul acestora, fac parte si unii dintre cei care trebuie sa aplice bine legea. Si de ce ar aplica-o cum trebuie, din moment ce nu exista amenzi pentru cei care dau amenzi aiurea? Sau de ce ar plati unii amenda, atita vreme cit, daca n-o fac, trebuie sa se roage cineva de ei sa presteze munca in folosul comunitatii, iar dupa cinci ani amenda oricum se prescrie? Pacat ca singura amenda pe care o pot lua cei care fac astfel de legi e votul din patru in patru ani. Si pacat ca cei in masura sa dea amenda o fac, de regula, aiurea sau deloc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro