• sancţiunea, aplicată în ultimul trimestru din 2017, a vizat o societate comercială care a poluat mediul deoarece nu a epurat corespunzător apele uzate • deşi la prima vedere pare a fi vorba despre Complexul de Porci de la Tichileşti, firmă care a mai avut astfel de probleme în trecut, de data aceasta amenda a fost dată unei alte societăţi • din motive legislative, Garda de Mediu evită însă să precizeze numele acestei societăţi dar şi a altor firme din Brăila amendate în aceeaşi perioadă
În ultimul trimestru al anului trecut, Comisariatul Judeţean Brăila al Gărzii Naţionale de Mediu a aplicat amenzi puţine, însă foarte mari. Astfel, doar cinci sancţiuni au fost date în perioada octombrie - decembrie 2017, însă valoarea acestora a pornit de la 10.000 lei (100 milioane de lei vechi n.n.) şi a ajuns până la 100.000 lei (un miliard de lei vechi n.n.).
Garda de Mediu Brăila ne-a informat, prin intermediul unui comunicat de presă, că valoarea totală a celor cinci amenzi contravenţionale s-a ridicat la 230.000 lei. Cea mai mare sancţiune, în valoare de 100.000 lei, s-a aplicat pentru nerespectarea condiţiilor din autorizaţia de mediu referitoare la epurarea apelor uzate. În comunicatul de presă nu se precizează şi numele societăţii amendate în acest caz. Un reporter al cotidianului nostru a încercat să obţină date suplimentare, însă reprezentanţii Gărzii de Mediu au subliniat faptul că, în conformitate cu legile în vigoare, nu poate fi dat publicităţii numele societăţilor sancţionate. Comisarii de mediu ne-au informat, totuşi, că, în cazul firmei amendate pentru că nu a epurat corespunzător apele uzate, nu este vorba despre Complexul de Creştere a Porcilor Tichileşti, aşa cum pare la prima vedere. Reamintim faptul că ferma de porci de la Tichileşti, deţinută o lungă perioadă de timp de familia Caruz, a mai avut probleme de acest gen în ultima perioadă.
În rest, două dintre amenzi, cu valori de câte 50.000 lei si 40.000 lei au fost aplicate, una pentru depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor inerte şi menajere, iar cealaltă pentru depozitarea deşeurilor asfaltice pe domeniul public al municipiului Brăila şi pe domeniul privat.
O amendă în valoare de 30000 i-a fost aplicată unei spălătorii auto care funcţiona fără autorizaţie de mediu, în acelaşi timp fiind aplicată şi o sancţiune complementară constând în suspendarea activităţii.
În fine, o amendă în valoare de 10000 lei s-a aplicat ca urmare a nerespectării obligaţiei de reactualizare a Notificării de mediu, de către un obiectiv Seveso, adică o societate comercială care lucrează cu substanţe chimice periculoase.
“Precizăm că, în trimestrul IV din 2017, nu au fost înregistrate, pe raza judeţului Brăila, poluări, accidente sau incidente care să ducă la afectarea gravă a factorilor de mediu apă, aer, sol”, se mai precizează în comunicatul de presă al Comisariatului Judeţean Brăila al Gărzii Naţionale de Mediu.