Mergi la conţinutul principal

Amenajarea unor parcări noi, blocată de locatarii care şi-au făcut “curţi” şi grădini lângă bloc

• asta s-a întâmplat, zilele trecute, în zona Aleea Florilor, din spatele autogării “Aventin” • firma “Tancrad”, care a câştigat contractul pentru executarea unei parcări cu capacitatea de 43 de locuri a trebuit să stopeze momentan şantierul din cauza câtorva locatari nemulţumiţi • aceştia au cerut să nu fie afectate spaţiile verzi din preajma blocului • conducerea “Tancrad” susţine că va solicita proiectantului să refacă schiţele, aşa încât noua parcare să nu mai deranjeze pe nimeni • Primăria este însă de altă părere: “Nu se modifică niciun proiect, din cauza unor locatari de la parter care au îngrădit ilegal domeniul public!” • pe parcursul acestui an, pe raza municipiului Brăila se intenţionează amenajarea a circa 1.000 locuri de parcare

 

Primăria Brăila intenţionează să amenajeze pe parcursul acestui an circa 1.000 de noi locuri de parcare pe raza municipiului, în cartierele de blocuri, precum şi în apropierea unor unităţi sanitare sau de învăţământ. Pentru o parte dintre acestea s-au semnat deja contractele de execuţie încă de anul trecut, iar pentru restul încă sunt în desfăşurare licitaţiile pentru stabilirea constructorului. Primele spaţii intrate în lucru au fost cele din jurul Policlinicii nr. 2 din cartierul Hipodrom, unde s-au prevăzut 93 de locuri de parcare. Lucrarea a fost câştigată de firma “Tancrad” SRL Galaţi, care a deschis şantierul în luna noiembrie 2017, iar până în prezent a executat cam 80% din proiect. Astfel, locurile de parcare au fost delimitate cu borduri şi s-a turnat un prim strat de asfalt, urmând ca, odată cu încălzirea vremii, să fie turnat şi ultimul strat, cel de uzură.

Zilele trecute, din lotul de parcări adjudecat în toamna anului trecut de firma “Tancrad” s-au demarat lucrările şi în zona Aleea Florilor, din zona autogării “Aventin”. Firma gălăţeană şi-a adus echipele de lucru şi o parte din materiale, însă şantierul a fost parţial blocat de câţiva locatari ai zonei, care s-au opus cu vehemenţă să se intervină asupra a ceea ce ei numesc “spaţiile verzi” de lângă blocuri. În consecinţă, conducerea “Tancrad” spune că a solicitat proiectantului să refacă schiţele, în aşa fel încât terenul revendicat de locatari să nu fie afectat de noua parcare. “Au apărut aceste nemulţumiri din partea locatarilor şi trebuie făcute nişte modificări în proiect, s-a vorbit deja cu proiectantul. O să continuăm lucrările doar pe spaţiile unde nu deranjăm”, ne-a spus directorul “Tancrad” SRL Galaţi, Lucian Stanciu.

Conducerea Primăriei Brăila susţine, însă, că nu se va face nicio modificare de proiect şi că lucrările vor merge mai departe aşa cum fuseseră prevăzute iniţial. “Problema este una provocată artificial, de câţiva locatari de la parterul unor blocuri, care şi-au amenajat tot felul de curţi şi acareturi pe domeniul public, fără niciun drept legal. Nu există niciun temei să stopăm un proiect de amenajare de parcări din cauza acestor cetăţeni ce revendică, practic, nişte terenuri care nu le aparţin. Lucrările vor merge mai departe, iar între bloc şi parcările nou amenajate va fi lăsat un spaţiu verde, pe o lăţime de 5 metri, aşa cum prevăd normativele în vigoare. Pe spaţiul verde respectiv vor fi plantaţi arbuşti ornamentali. Va fi o amenajare a zonei de care vor beneficia toţi locatarii blocului, nu doar cei de la parter”, ne-a declarat viceprimarul Alexandru Jantea, precizând că problema a fost discutată de întreaga conducere a Primăriei şi că aceasta a fost decizia luată. Jantea mai spune că la fel se va proceda în toate zonele din muncipiu unde vor fi întâmpinate probleme similare.

Reamintim că, recent, conducerea Primăriei a atras atenţia că, dacă pe terenurile unde se vor amenaja parcări există garaje, acestea vor fi demolate. De exemplu, în zona Aleea Florilor s-a dat dispoziţie pentru evacuarea a două garaje.

 

În ce zone din municipiu se vor mai amenaja parcări anul acesta

După cum v-am mai informat, Primăria a scos la licitaţie, în toamna anului 2017, patru contracte, fiecare dintre acestea fiind dedicat câte unui lot de locuri de parcare. Din cele patru loturi, au fost adjudecate două, celelalte două fiind în procedură de licitaţie şi la ora actuală. Primul lot vizează amenajarea a 38 de locuri de parcare în zona noului bazin olimpic de înot, care se construieşte în prezent lângă Spitalul “Sf. Spiridon” din cartierul Hipodrom.

Realizarea parcării respective este parte integrantă a unui contract ce vizează conectarea bazinului de înot la utilităţile necesare, de la branşamente la reţelele de apă, gaze, electricitate, canalizare, până la spaţiile verzi aferente. Valoarea totală a contractului se ridică la 1.462.607,43 lei, iar câştigătorul licitaţiei este firma bucureşteană SC TIAB SA. Deocamdată, amenajarea efectivă a parcării de lângă bazinul olimpic nu a început.

Cel de-al doilea lot de parcări scos la licitaţie de Primărie are un total de 226 de locuri. Dintre acestea, 93 au fost deja realizate parţial pe Str. Pietăţii din Hipodrom, mai exact în jurul Policlinicii nr. 2. Alte 28 de locuri de parcare au intrat în lucru, astă-toamnă, pe Şos. Buzăului, între blocurile B19, B18, B12 şi Grădiniţa nr.55. Tot în cadrul Lotului nr. 2 mai sunt prevăzute 43 locuri de parcare în cartierul Viziru, între blocurile 12, 13 şi 14, care încă n-au intrat în lucru; cele 43 de locuri pe Aleea Nada Florilor, între Gară şi Autogară, în zona blocului 9, care au intrat în lucru dar au fost parţial blocate de locatarii apartamentelor de la parter. În fine, în Lotul 2 mai sunt prevăzute19 locuri pe bulevardul Dorobanţilor, în zona blocurilor B16, B18 şi B19.

Lotul nr. 2, în valoare de 1.380.575,51 lei, a fost câştigat la licitaţie de firma “Tancrad” SRL Galaţi.

În ceea ce priveşte Loturile 3 şi 4, deşi ar fi trebuit să fie deja adjudecate şi acestea, deocamdată se află în faza licitaţiilor publice. Fiecare dintre loturile respective va avea câte 300 locuri de parcare, distribuite în mai multe zone din oraş. Astfel, vor apărea posibilităţi noi de parcare pe Aleea Lebedei, între Calea Călăraşilor şi Str. Grigore Alexandrescu; pe Str. Sebeşului, la blocul D1; pe Şos. Buzăului, la blocurile B30 şi B31; pe Bdul. Dorobanţilor, la blocurile A28 şi A31; pe Aleea Învăţătorilor, la blocurile G7, G8 şi Z; pe Str. Octav Doicescu, blocurile A1 şi A2. De asemenea, tot în cadrul Loturilor 3 şi 4, se vor mai face parcări în Cartierul Obor, pe Str. Ion Ionescu de la Brad, la blocurile AF1, AF2, AF3 şi AG1, AG2; pe Calea Galaţi, în spatele blocului 10; pe Str. Plantelor, în spatele blocului B8; pe Str. I.C. Brătianu, de la Creşa nr. 2 până la Str. Apollo; pe Şos. Buzăului, între străzile Simion Bărnuţiu şi Comunarzi, de la blocurile A8 şi A9bis, până la A6 şi A4.

Tot în această perioadă urmează să fie scos la licitaţie şi Lotul 5, care vizează amenajarea a circa 500 de locuri de parcare, în zona bulevardului Dorobanţilor şi a străzilor Tineretului şi Ghioceilor.

La ora actuală, deficitul de parcări este foarte mare la Brăila, în contextul în care avem amenajate efectiv 9.923 locuri de parcare, iar numărul de autoturisme deţinute doar de persoanele fizice care plătesc impozite către Primărie se ridică la 46.318. La acestea se adaugă miile de maşini din dotarea agenţilor economici dar şi alte câteva mii înmatriculate în alte localităţi din ţară sau din străinătate, ca să nu mai vorbim de faptul că numărul autovehiculelor este în continuă creştere, după ce s-a dat liber la importul de unităţi second-hand din ţările vestice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro