Mergi la conţinutul principal

Ambrozia - inamic naţional. Brăilenii, chemaţi să combată această buruiană, pe 28 septembrie

• autorităţile de mediu îndeamnă românii ca, pe 28 septembrie, să contribuie, cu mic cu mare, la stârpirea ambroziei, buruiană cunoscută sub denumirea de iarbă a pârloagelor • în special proprietarii terenurilor virane invadate de ambrozie sunt chemaţi să facă aceste operaţiuni • în municipiul Brăila, acţionează de ceva vreme o comisie a cărei misiune este să identifice terenurile cu ambrozie şi să îi someze pe proprietari să combată buruiana, prin cosire sau alte metode

 

Autorităţile de mediu cheamă brăilenii să se alăture unei campanii naţionale de combatere a ambroziei, buruiana care cauzează alergii grave. Acţiunea se va desfăşura sâmbătă, 28 septembrie, în toată ţara. Astfel, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) anunţă că, în contextul proliferării îngrijorătoare a ambroziei,  a iniţiat campania “28 Septembrie 2019 SOS – Ambrozia” - Mişcare civică pentru mediu şi sănătate cu implicare naţională pentru combaterea plantei invazive Ambrosia Artemisiifolia - iarba pârloagelor. “Am propus ziua de 28 septembrie 2019, o zi a mişcării civice pentru mediu şi sănătate cu implicare naţională, când, într-o singură zi, prin efort comun, curăţăm ţara de Ambrozia”, precizează ANPM, prin intermediul unui comunicat de presă.

Acest demers este iniţiat ca urmare a răspândirii exagerate, atât la nivel judeţean cât şi la nivel naţional a ambroziei, precum şi a numeroaselor sesizări din partea cetăţenilor care fac alergie la această plantă, lucru confirmat şi de medicii alergologi prin numărul crescut de pacienţi cu simptome de alergie la această plantă.

Conform Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia şi HG nr. 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare, proprietarii sau deţinătorii de terenuri au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a respectivei buruieni, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane. Verificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităţilor administrativ-teritoriale se efectuează de către autorităţile administraţiei publice locale care, după identificarea unui teren unde există această plantă, somează proprietarul/deţinătorul să ia măsurile de combatere.

“O primă acţiune din această campanie a constat în notificarea primăriilor, a Direcţiilor Judeţene de Drumuri Naţionale, Regionalelor de Căi Ferate, a Administraţiei «Apele Române», a filialelor judeţene ale Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare pentru implicarea în acţiuni de cosire a buruienii ambrozia pe terenurile aflate în administrare. Reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale trebuie să desfăşoare acţiuni de cosire pe domeniile publice aflate în administrare şi vor informa şi mobiliza comunitatea pentru desfăşurarea de acţiuni de cosire în curţi şi grădini”, precizează autorităţile de mediu.

La Brăila, Primăria informează că până în prezent s-au făcut acţiuni de combatere a ambroziei pe câteva zeci de mii de metri pătraţi, terenuri aparţinând domeniului public al municipiului. Mai exact, echipele de lucru ale Seroplant au cosit o suprafaţă de circa 38.300 metri pătraţi infestată cu buruiana ambrozia, colectând o cantitate de circa 115 tone de material vegetal, care a fost dus la Depozitul de Deşeuri Inerte al municipiului. În prezent, la nivelul Unităţii Administrativ Teritoriale Brăila este în plină desfăşurare o acţiune de identificare a terenurilor care sunt infestate cu buruiana ambrozia, aparţinând atât domeniului public cât şi persoanelor fizice şi juridice, fiind constituită o comisie specială în acest sens. O situaţie exactă ar trebui să fie definitivată undeva la sfâşitul lunii octombrie. Până în prezent, au fost identificate peste 30 de terenuri infestate cu ambrozie, proprietarii acestora, atât persoane fizice cât şi juridice, fiind somate să ia măsuri urgente pentru combaterea buruienei.

Mai multe informaţii privind această plantă se găsesc pe pagina specială de prezentare a buruienii ambrozia de pe site-ul Ministerului Mediului: http://www.mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/Ambrozia%20prezentare%20…. De asemenea, pe internet este disponibilă o hartă unde cetăţenii pot marca locurile în care au identificat prezenţa buruienii ambrozia https://hartaambroziei.ro.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro