Mergi la conţinutul principal

Ambrozia, coșmarul brăilenilor alergici, ”arsă” cu ierbicide în Vidin și Brăilița

* în aceste zone au fost identificate anul trecut terenuri infestate cu ambrozie * în Chercea, s-au făcut operațiuni de cosire pe majoritatea străzilor din cartier * acestea sunt măsurile luate de autoritățile locale pe domeniul public * toți proprietarii de terenuri au obligația legală de a combate ambrozia din ”ograda” lor * o comisie din cadrul Primăriei a fost înființată pentru a verifica dacă toată lumea se conformează * deocamdată, comisia respectivă nu a dat nicio somație, deoarece nu ar fi fost cazul, după cum ni s-a explicat

 

Comisia înființată în cadrul Primăriei Brăila pentru monitorizarea, pe raza municipiului, a situației ambroziei - panta responsabilă de simptome alergice foarte deranjante pentru multe persoane, în această perioadă a anului - nu prea a avut activitate până în prezent. Asta deoarece nu s-ar fi identificat terenuri private care să nu fi fost curățate de ambrozie de către proprietari. Cel puțin așa spun reprezentanți din cadrul Primăriei. ”De la începutul verii nu a fost emisă nicio somație către vreun proprietar despre care să existe informații că refuză să curețe ambrozia de pe terenul său. Nu am avut astfel de situații. Reclamații s-au primit, însă nu întotdeauna planta despre care cetățenii cred că este ambrozie, chiar este ambrozie... De multe ori, aceasta este confundată cu rapița sălbatică. Avem un exemplu concret chiar de zilele trecute, când cineva a reclamat existența unui teren infestat cu ambrozie, în zona blocului A8 de pe strada Hipodrom. S-au făcut verificări în teren și s-a constatat că acolo nu este niciun fir de ambrozie. Sunt alte buruieni crescute în niște curți improvizate din dreptul parterului, dar nu ambrozie. Dacă mai primim reclamații, verificăm și acționăm dacă este cazul”, ne-a declarat Marius Termegan, directorul Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Brăila. Această direcție coordonează activitatea comisiei pentru monitorizarea situației ambroziei, din care fac parte trei reprezentanți ai Direcției Tehnice, doi reprezentanți ai Serviciului Seroplant, doi agenți ai Poliției Locale și un reprezentant al Direcției Arhitectului Șef, Serviciul Cadastru și Evidența, Gestionarea și Monitorizarea Patrimoniului Public.

Potrivit directorului Termegan, terenurile de pe domeniul public unde se știa din anii trecuți că crește ambrozie au fost ierbicidate preventiv. Aceste terenuri se aflau cu precădere în zona Vidin - Brăilița, după cum ne-a spus conducerea Seroplant, serviciul din cadrul Primăriei care administrează spațiile verzi din municipiu. ”Peste tot pe unde a fost ambrozie anul trecut, în Vidin și Brăilița, s-a făcut ierbicidare. În alte zone unde această plantă nu s-a extins foarte mult anul trecut, dar unde exista posibilitatea să apară anul acesta s-au făcut operațiuni de cosire. În acest sens, s-a făcut o cosire a buruienilor pe spațiile verzi de pe toate străzile din cartierul Chercea. Astfel de operațiuni vor fi efectuate și prin alte cartiere ale municipiului”, ne-a declarat Ligia Drăgan, directorul Seroplant Brăila.

În ciuda operațiunilor de combatere anunțate de autoritățile locale, cu siguranță că ambrozia încă mai poate fi văzută în multe zone din municipiu. Proprietarii de terenuri au obligația să combată imediat această plantă din ”ograda” lor, la fel cum autoritățile trebuie să o combată de pe domeniul public. Brăilenii care observă ambrozie pe terenuri private sau pe aliniamentele stradale pot reclama acest lucru la Primărie, iar comisia special constituită are obligația să facă verificări în teren. Dacă reclamațiile se confirmă, proprietarul terenului este somat să ia măsuri pentru combaterea ambroziei. Cei care nu se conformează pot fi amendați de Poliția Locală. Deocamdată, la Brăila nu a fost aplicată nicio amendă pe această temă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro