Unitatile care se supun noilor reguli sint: unitati de fabricare a produselor de morarit, amidon si produselor din amidon; unitati de fabricare a piinii si produselor proaspete de patiserie; unitati de fabricare a biscuitilor, piscoturilor, macaroanelor, taiteilor, cuscusului si altor produse similare; unitati de fabricare a uleiurilor si grasimilor brute si rafinate; unitati de fabricare a margarinei si produselor comestibile similare; unitati de prelucrare si conservare a legumelor si fructelor; unitati de fabricare a sucurilor din legume si fructe; unitati de fabricare a zaharului si produselor zaharoase; unitati de fabricare a berii si maltului; unitati de fabricare a vinurilor; unitati de productie a apelor minerale si a bauturilor nealcoolice; unitati de fabricare a altor produse alimentare; depozite/antrepozite frigorifice si/sau depozite alimentare pentru produse alimentare de origine nonanimala; unitati de comercializare angro pentru produse alimentare de origine nonanimala.
Costul serviciilor se incadreaza intre 50 si 5.000 euro/luna
Ordinul care prevede aceste noi reglementari, nr. 100/2006, va intra in vigoare in data de 4 august.
DSVSA Incheie, In conditiile legii, un contract cu aceste unitati, pentru plata activitatii de asistenta, inspectie si control pentru siguranta alimentelor, asigura personalul specializat necesar si Incaseaza lunar sumele reprezentind contravaloarea activitatii desfasurate, calculata In baza unor tarife stabilite tot prin acest ordin.
Pentru depozite, angrouri si unitatile de productie a apei minerale, vinului si berii tariful este de 0,03 euro/hl produs sau tona de produs iar pentru restul unitatilor tariful este de 0,6 euro/hl produs finit sau tona. Pe total unitate, intr-o luna, insa, costul acestor servicii nu poate fi mai mic de 50 euro si nu poate depasi 5.000 euro/luna.
Refuzul unitatii de a Incheia cu DSVSA contractul pentru asigurarea si finantarea asistentei, inspectiei si controlului pentru siguranta alimentelor sau neplata la timp a sumelor stabilite, precum si neasigurarea conditiilor necesare desfasurarii optime a activitatilor specifice conduc la retragerea personalului specializat angajat din unitate si la pierderea dreptului de functionare a acesteia pina la intrarea In legalitate.