Mergi la conţinutul principal

Alianţa PSD-PNL i-a debarcat pe liderii PDL de la conducerea administraţiei publice

Debarcarea celor doi PDL-işti nu a fost o surpriză, în contextul în care în ultimele săptămâni a fost evidentă formarea unei noi majorităţi politice în cele două consilii. Mai mult, PSD-iştii au anunţat public că pregătesc "mazilirea" celor doi PDL-işti şi că au bătut palma cu liberalii. Totodată, s-au făcut publice şi numele celor care, cel mai probabil, vor ocupa aceste funcţii, conform noii înţelegeri politice dintre PSD şi liberali. Astfel, preşedintele PNL Brăila, Cătălin Boboc, ar urma să fie numit vicepreşedinte al CJ Brăila, iar liderul tinerilor liberali, Alexandru Dănăilă, ar urma să ocupe fotoliul de viceprimar.

PSD-iştii şi liberalii din CJ au "eliberat-o" pe Giana Pătraşcu din funcţia de vicepreşedinte
* ei recunosc că gestul a fost unul politic, dar spun că nu ar trebui să surprindă pe nimeni, în contextul în care şi numirea Gianei Pătraşcu pe această funcţie, cu doi ani în urmă, tot politică a fost * Pătraşcu a anunţat că va ataca în instanţă hotărârea luată ieri de CJ Brăila

Democrat - liberala Giana Pătraşcu a fost "eliberată" ieri din funcţia de vicepreşedinte a CJ Brăila, la propunerea şi prin votul consilierilor PNL şi PSD din consiliu. Deşi colegii acesteia au protestat susţinând că această eliberare nu are decât motive politice şi că în niciun caz Gianei Pătraşcu nu i se poate imputa vreo greşeală administrativă sau ceva asemănător, demersul acestora a fost mai mult de formă, în contextul în care nu deţin decât 8 voturi din totalul de 33 al CJ.

"Din raportul de specialitate rezultă că măsura e de ordin politic, neimputându-se fapte sau alte lucruri care s-o incrimineze şi să motiveze această eliberare. În acest sens, doresc să amintesc aici un lucru cunoscut de toată lumea, că atunci când am avut alegeri la Primărie, în turul II, convenţia politică dintre PSD şi PDL a fost aceea de a avea viceprimar de la PDL la municipiu şi un vicepreşedinte aici. Deoarece alianţele s-au schimbat, consider că în mod corect ar fi ca pentru a efectua această mişcare, să se retragă şi domnul primar, să facem anticipate la municipiu şi, în aceste condiţii, suntem de acord cu prezenţa pe ordinea de zi a acestui proiect de hotărâre. În caz contrar, solicit secretarului CJ să nu se îngrijească să ne dea buletine, că nu o să ne exprimăm votul. Oricum, nu are niciun rost să votăm, având în vedere care e majoritatea. Noi nu contăm", a comentat liderul grupului consilierilor PDL din CJ, Nicolae Mitroi.

De altfel, din cei 29 de consilieri prezenţi, 21 au votat pentru eliberarea din funcţie a Gianei Pătraşcu, în vreme ce cei 8 reprezentanţi PDL au preferat să nu pună deloc biletele de vot în urnă.

În ceea ce îi priveşte, atât liberalii cât şi social-democraţii au recunoscut că nu au nimic personal cu Giana Pătraşcu şi că, într-adevăr, este vorba de un vot politic, la fel de politic ca şi numirea, cu 2 ani în urmă, a acesteia pe funcţie.

"Noi am decis să schimbăm vicepreşedintele CJ deoarece în ultima perioadă, iniţiativele legislative nu au fost susţinute şi nu există o majoritate clară în CJ care să îşi asume răspunderea pentru ce se întâmplă aici. Nu avem nimic personal cu doamna Pătraşcu şi nu e vorba despre vreo sancţionare a dânsei, să fie clar asta", a explicat, din partea liberalilor, Adrian Ritzinger.

La rândul său, consilierul PSD Ionel Avram a motivat gestul social democraţilor în felul următor: "E vorba de o regrupare de forţe pe eşichierul politic al judeţului. Pentru promovarea hotărârilor privind administrarea acestei unităţi administrativ teritoriale este nevoie de acest demers, pentru care există şi argumentaţia legală".

În ceea ce îl priveşte, preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, s-a arătat uimit de supărarea PDL-iştilor, în contextul în care, din punctul său de vedere, chiar ei sunt vinovaţi de ce s-a întâmplat: "În primul rând nu are nicio legătură Primăria cu CJ-ul la faza asta. În al doilea rând, votul în consiliu este unul politic, dar aşa a fost şi numirea doamnei Pătraşcu. Nu s-a ajuns la situaţia asta din cauza mea, ştiţi foarte bine ce s-a întâmplat în ultimul timp în CJ. E o anormalitate să nu fii de acord cu proiectele de hotărâre şi electoratul va sancţiona asta. Iar motivaţia PDL e una puerilă. Votul e politic, că aşa a fost şi numirea, aşa e normal. Nu văd de ce sunt aşa supăraţi. E clar, s-a format o nouă majoritate în CJ, dar vinovaţi de asta nu sunt cei de la PSD. Oricum, PDL a crezut că tot ce zboară se mănâncă, dar au uitat că la Brăila lumea a votat altceva. Eu nu ştiu de unde atâta supărare pe ei, dar mă rog, poate şi eu în locul lor aş fi fost supărat. Nu ştiu. Am remarcat, totuşi, şi prezenţa unui reprezentant al Prefecturii la şedinţă. Parcă erau apolitici sau şi-au schimbat culoarea în ultimul timp?!", a mai comentat Stancu.
Precizăm că, la sfârşitul şedinţei CJ, Giana Pătraşcu a anunţat că va contesta în instanţă proiectul de hotârâre adoptat de colegii de consiliu, deoarece nu vede o motivaţie legală pentru eliberarea ei din funcţie.

Necula nu mai e viceprimar
* în cadrul unei şedinţe ordinare a CLM, desfăşurată ieri, consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre privind eliberarea din funcţia de viceprimar a democrat-liberalului brăilean Stănel Necula * singurele discuţii care s-au purtat vizavi de acest demers, iniţiat pe principiul placării politice, s-au rezumat doar la nişte scurte "bobârnace" etimologice * desemnarea noului viceprimar e programată a avea loc în şedinţa ordinară a CLM, de la finele acestei luni

De ieri, PDL-istul Stănel Necula nu mai ocupă funcţia de viceprimar al Brăilei. În cadrul şedinţei ordinare a CLM, consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre privind eliberarea din funcţie a lui Necula. Lupta pentru mazilirea democrat-liberalului brăilean a fost una strânsă, rezultatul voturilor fiind următorul: 14 voturi pentru şi 8 împotrivă. Singurele discuţii care s-au purtat vizavi de acest demers, iniţiat pe principiul placării politice, s-au rezumat doar la nişte scurte "bobârnace" etimologice. Concret, Stănel Necula a propus spre aprobare consilierilor locali un amendament prin care le-a cerut acestora înlocuirea cuvântului "schimbare", care apare menţionat în documentul hotărârii, cu "demitere" sau "revocare". De asemenea, PDL-istul le-a mai solicitat celor 10 iniţiatori ai proiectului de hotărâre să vină şi cu o propunere de înlocuire. "În momentul în care vorbiţi despre încetarea mandatului înainte de termen al viceprimarului, acesta poate înceta în urma eliberării sau revocării acestuia din funcţie. Deci, propunerea noastră este ca astăzi să hotărâm dacă, practic, încetează sau nu mandatul viceprimarului înainte de termen. Propunerea grupului de consilieri PDL este următoarea: proiectul de pe ordinea de zi să fie modificat astfel - în loc de «schimbarea viceprimarului Necula Stănel» să vorbim despre eliberarea din funcţie, revocarea, demiterea, care să fie premergătoare schimbării. În situaţia în care colegii consilieri nu sunt de acord şi nu va trece de decizia dumneavoastră, mi se pare corect ca grupul de iniţiatori să vină cu o propunere de schimbare", a comentat Necula.

Menţionăm că niciunul dintre amendamentele propuse de Stănel Necula nu a fost aprobat. Sorin Boşneag, liderul grupului de consilieri PSD din cadrul Consiliului Local şi preşedintele şedinţei de ieri, a explicat că, până la sfârşitul perioadei de contestare a deciziei, scaunul de viceprimar va rămâne neocupat. După cum se arată în tabelul nominal ataşat proiectului de hotărâre, cei 10 consilieri iniţiatori sunt: Nelu Berilă, Vasile Broască, Marian Bueşteanu, Dan Buteică, Francisck Iulian Chiriac, Maria Coros, Zaharia Alexandru Dănăilă, Stancu Dinişoaie, Viorel Marian Dragomir şi Petrică Costel Popa.

Legea 215 ca maşinaţiune politică

Reamintim că fundamentul legal la care noua majoritate a CLM a apelat în demersul debarcării lui Stănel Necula din funcţia de viceprimar este Legea 215, care face referire la administraţia publică locală, liniile de "ofensivă" fiind articolele 57 (alineatul 4), 19 (alineatul 4) şi 29 (alineatul 2). Modificarea din 2006 a Legii 215 a eliminat din corpusul ei termenul de "motivare" în cazul demiterii - să zicem - a unui viceprimar, cum este cazul de faţă, singura raţiune constituind-o manevra politică. De asemenea, reamintim faptul că, aşa cum ne-a declarat în urmă cu câteva zile, Stănel Necula este decis să atace hotărârea în instanţă, pe Legea 393, care se referă la statutul aleşilor locali, cadru legal de care nu s-a ţinut cont în demersul "celor 10", raportul de specialitate al proiectului de hotărâre referindu-se strict la îndepărtarea lui Necula. Precizăm că desemnarea noului viceprimar e programată a avea loc în şedinţa ordinară a CLM de la finele acestei luni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro