Mergi la conţinutul principal

Alianţa piticilor

Partidul Liberal Reformator (PLR) şi Partidul Conservator (PC) au încheiat discuţiile despre fuziune, noua formaţiune - de centru dreapta, de factură liberală - urmând să se numească Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), a anunţat ieri preşedintele PLR, Călin Popescu-Tăriceanu. Potrivit acestuia, liberalii din familia europeană, ALDE, s-au arătat „încântaţi" de denumirea aleasă pentru noua formaţiune politică din România, fiind vorba despre „o coincidenţă fericită", care nu implică probleme cu privire la asemănarea de siglă şi denumire cu cele ale grupului ALDE din Parlamentul European (PE).
„Nu este nicio problemă (legat de sigla ALDE - n.r.). Colegii noştri ALDE la nivel european sunt chiar încântaţi de această alegere pe care am făcut-o. (...) Printre variantele de lucru (privind denumirea viitorului partid - n.r.), la un moment dat, fără să avem în minte nicidecum o încercare de apropiere de partidul european, a fost şi această denumire (ALDE - n.r.). Ne-am dat seama că există această coincidenţă, care este o coincidenţă fericită. În ce priveşte sigla, aceasta este numai parţial asemănătoare. ALDE la nivel european are două personaje care se ţin mână în mână şi care reprezintă solidaritatea, pe când noi avem ca simbol, un simbol care este foarte răspândit în lumea liberală, anume o pasăre în zbor", a explicat Tăriceanu. „Noul partid Alianţa Liberalilor şi Democraţilor va face parte din familia liberală europeană", a mai spus el.
Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat şi faptul că scopul înfiinţării noului partid este acela de a constitui o a treia forţă politică în România, care să reprezinte „o alternativă la monopolul politic realizat prin PSD şi noul PNL".
La rândul său, Daniel Constantin, preşedintele PC, a afirmat că numele ales pentru noua formaţiune politică reprezintă o poziţionare foarte clară „în context european şi mondial". „ALDE este o alternativă la ceea ce înseamnă partea politică de stânga, partea politică de dreapta, şi mai ales pentru acel electorat de centru-dreapta care nu se regăseşte în nicio parte, dar care este dezamăgit de ceea ce este azi liberalismul prin PNL. (...) Politica românească, în momentul de faţă, este polarizată şi cred că românii nu sunt pregătiţi pentru acest lucru. Ca atare, este nevoie să constituim cea de-a treia forţă politică", a mai spus acesta.
Astăzi, PLR şi PC se reunesc în congrese separate pentru a permite delegaţilor din teritoriu să valideze fuziunea, documentul urmând să fie semnat de liderii celor două formaţiuni la Parlament. Ulterior, va avea loc un congres comun ALDE, la care nu sunt invitaţi politicieni din alte partide, ci doar vor fi transmise mesaje din partea liberalilor europeni.

„Doi ţuţeri ai lui Victor Ponta care nu mai ţâţâie separat, ci în cor"

În legătură cu fuziunea dintre PC şi PLR, prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, ieri, că este vorba de „doi ţuţeri ai lui Victor Ponta care nu mai ţâţâie separat, ci în cor", arătând că sunt două partide care niciodată nu au dat piept cu electoratul şi „au încăput în bagajele" PSD. „Zero cu zero, chiar dacă dă zero, zero tot egal cu zero este", a declarat Orban, într-o conferinţă de presă organizată la Parlament.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro