Mergi la conţinutul principal

Alexandru Popa: “Susțin tinerii fermieri și întoarcerea în țară a românilor plecați la muncă în agricultură, în străinătate”

* declară deputatul PNL de Brăila, pornind de la sumele alocate prin PNDR, în perioada 2021-2022 * parlamentarul liberal îi așteaptă pe fermierii care au nevoie de consiliere la cabinetul său situat pe Calea Călărașilor nr.62, joia și vinerea

 

Ieri, deputatul PNL Alexandru Popa, membru în comisia de Agricultură din Camera Deputaților, ne-a trimis la redacție un comunicat de presă referitor la sumele alocate prin Programul național de Dezvoltare Rurală, destinat perioadei de tranziție 2021 – 2022.
 “Alocările au fost prioritizate în funcție de rezultatele analizei SWOT și analizei nevoilor care au fost efectuate în cadrul MADR în parteneriat cu mediul asociativ din agricultură, ținându-se cont totodată de prioritățile programului de guvernare”, informează deputatul Popa. (Precizăm că analiza SWOT este  acronimul  patru indicatori descriptivi ai unei afaceri: Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats, în română fiind vorba despre Puncte tari, Puncte slabe, Oportunități și Amenințări. Un SWOT e prima etapă în dezvoltarea ideii. Ca să ai o privire clară asupra ce vrei să dezvolți). Parlamentarul a ținut să sublinieze că este un susținător al Măsurii 4.1, însemnând în principal investiții în exploatații agricole  dar și pentru sprijinirea tinerilor fermieri și dezvoltarea fermelor mici. Iată, exact, ce înseamnă Măsura 4.1 din PNDR:
 Investiții în exploatații agricole - în total 760 mil. euro alocare publică (CFM) pentru componentele:
- achiziții simple și echipamente de irigații în fermă: 125 mil. euro
- vegetal (condiționare, procesare în fermă și marketing): 55 mil. euro
- zootehnic (condiționare, procesare în fermă și marketing): 55 mil. euro
- tineri fermieri (achiziție utilaje - vegetal și zootehnic): 75 mil. euro
- zootehnie (producție primară, condiționare și marketing)  - NAȚIONAL: 240 mil. euro
- zootehnie (producție primară, condiționare și marketing)  - MONTAN: 60 mil. euro
- legume (inclusiv în spații protejate) și cartofi (producție primară, condiționare și marketing): 100 mil. euro
- legume, cartofi (condiționare, procesare și marketing): 50 mil. euro
 Investiții în exploatații pomicole - în total 122,70 mil. euro alocare publică (CFM)

La fel de interesante sunt și alte capitole/măsuri cuprinse în PNDR, așa cum ne-au fost transmise de parlamentarul liberal.

M4.2 "Sprijin pentru investiții în procesarea și marketingul  produselor agricole": 140,00 mil. euro alocare publică (CFM)
M4.2a "Sprijin pentru investiții în procesarea și marketingul  produselor din sectorul pomicol": 10 mil. euro alocare publică (CFM)
M4.3  „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea și adaptarea infrastructurii agricole” -  componenta drumuri agricole: 100,66 mil. euro alocare publică (CFM)
M6.1 "Instalare tineri fermieri": 100,00 mil. euro fonduri EURI
M6.2  "Sprijin pentru înființarea de activități neagricole": 50,00 mil. euro fonduri EURI
M6.3 "Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici": 87,00 mil. euro fonduri EURI

“Pe lângă aceste fonduri sunt prevăzute sume consistente și pentru investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole, înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol, agromediu și climă, agricultură ecologică și multe alte capitole foarte importante pentru agricultură, a ținut să puncteze deputatul liberal. Sursa citată a mai adăugat că
pentru investiții destinate UAT- urilor (comunelor – n.n) din zona rurală a fost alocată pentru cei 2 ani de tranziție suma de 100 milioane lei.

“Prin accesarea de fonduri europene noi, fermierii brăileni, putem ajunge la nivelul celor din țările vestice”, este convingerea lui Alexandru Popa, el însuși un tânăr fermier care s-a ridicat derulând proiecte cu fonduri de 12 milioane de euro. În acest context, deputatul îi așteaptă pe fermierii care au nevoie de consiliere la cabinetul parlamentar situat pe Calea Călărașilor nr. 62, bl. D, parter, joia și vinerea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro