Mergi la conţinutul principal

Alex Tatomir, medalie de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale

• tânărul brăilean a făcut parte din lotul României alături de alţi trei elevi din ţară • astfel, lotul român a obţinut două medalii de aur şi două de argint la această competiţie • Tatomir a obţinut al treilea punctaj din concurs, 545 de puncte din cele 600 posibile

 

Lanţul de performanţe în domeniul informaticii al tânărului brăilean Alex Tatomir continuă cu un mare succes la olimpiada celor mai buni elevi din ţările Europei Centrale. Fostul elev al Colegiului Naţional “Nicolae N. Bălcescu” a obţinut medalia de aur la concursul internaţional desfăşurat în Polonia, având cel de-al treilea punctaj din competiţie. Tatomir a făcut parte din lotul României, alături de Costin-Andrei Oncescu (Colegiul Naţional “Dinicu Golescu” Câmpulung), Ioan-Tiberiu Muşat şi Ştefan Constantin Buligă (Colegiul Naţional “Tudor Vianu” Bucureşti). Cei care au însoţit şi coordonat lotul român sunt profesorul Adrian Panaete, de la Colegiul Naţional “A.T. Laurian” din Botoşani, Alexandru Velea - student la Universitatea din Bucureşti şi membru CSAcademy - şi Andrei-Costin Constantinescu - student la University of Oxford, ultimii doi fiind foşti olimpici internaţionali.

Costin-Andrei Oncescu (Câmpulung) figurează cu cel mai mare punctaj obţinut la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, 565 puncte din maximum de 600, la egalitate cu polonezul Mariusz Trela. Brăileanul Alex Tatomir a obţinut 545 puncte, rezultate care le-au adus medalii de aur atât lui, cât şi lui Oncescu. Ceilalţi doi componenţi ai lotului României, Tiberiu-Ioan Muşat şi Ştefan Constantin Buliga, au întregit palmaresul ţării noastre cu două medalii de argint, în cadrul aceleiaşi olimpiade.

Alex Tatomir ne-a declarat, la întoarcerea din Polonia, că a fost destul de dificilă competiţia, având în vedere că toţi participanţii s-au dovedit a fi foarte buni la informatică. “A fost dificil, deoarece s-au obţinut punctaje foarte mari de către toţi participanţii. Eu am avut 545 din 600 puncte, iar câştigătorii au avut 565. Pentru cele două probe ale olimpiadei ni s-au acordat câte 5 ore. În prima zi, am reuşit să obţin punctajul maxim după 2 ore şi 15 minute. A doua zi, dificultatea a crescut. Mă bucur că am câştigat această medalie de aur. Acum doi ani, am participat tot la această competiţie şi am câştigat o medalie de bronz, deci există o evoluţie şi asta mă motivează”, ne-a spus Tatomir. Cât despre Polonia, brăileanul a rămas plăcut surprins şi a afirmat că este o ţară mai dezvoltată decât România. “Am fost mirat să văd câte piste de biciclete au şi să descopăr că bicicletele pot fi închiriate cu o aplicaţie pe telefon”, a adăugat tânărul.

Alex Tatomir a fost pregătit la clasă de prof. Cristian Tindea, însă şi tatăl său, informaticianul Nicolae Tatomir, l-a ajutat foarte mult în drumul său printre tainele informaticii încununat cu succes. Tânărul nu va rămâne în România, ci îşi va continua studiile în străinătate, la Oxford. Totuşi, până să-şi înceapă viaţa de student, Alex va pleca, pe 28 august, în Japonia, la Olimpiada Internaţională de Informatică. Brăileanul îndeplinise toate criteriile pentru a participa şi la Turneul Internaţional de la Schumen, însă nu va putea participa, deoarece în toamnă se va afla deja pe pământ britanic.

Alex Tatomir îşi păstrează titlul de cel mai medaliat elev din Brăila la Informatică. Prima medalie a câştigat-o în clasa a VII-a, atunci când a luat bronz la Olimpiada Naţională de Informatică. Un an mai târziu, în clasa a VIII-a, Alex a câştigat o nouă medalie de bronz la naţională şi s-a calificat şi la Balcaniada de Juniori (Belgrad, Serbia), de unde s-a întors cu o medalie de argint. Performanţele au continuat şi pe parcursul liceului. În clasa a IX-a, a obţinut prima medalie de aur la olimpiada naţională. În clasa a X-a, olimpicul de la “Bălcescu” a adăugat în palmares alte trei medalii: argint la naţională, argint la Concursul Internaţional “Romanian Master of Informatics” şi bronz la Olimpiada de Informatică a Ţărilor din Europa Centrală (Piatra Neamţ, România). În clasa a XI-a, a “plouat” cu premii, tânărul câştigând medalii de aur la “Romanian Master of Informatics”, Concursul Internaţional de Informatică “Info(1) Cup”, Olimpiada Naţională de Informatică şi la Balcaniadă (Chişinău, Republica Moldova). În clasa a XII-a, reuşitele au fost următoarele: aur la “Romanian Master of Informatics”, aur la Turneul Internaţional de Informatică de la Schumen (Bulgaria) şi un aur la olimpiada naţională. La toate acestea se adaugă alte zeci de premii obţinute la concursuri judeţene şi naţionale de profil.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro