In al doilea rind, fiind alegeri uninominale, votul pe liste speciale in alte localitati nu mai este posibil. In acest context, toti cei plecati in mini-vacanta nu vor mai putea vota. In plus, nici cei care locuiesc in alte orase, dar pentru care nu si-au facut mutatia - si aici ma refer mai ales la cei care locuiesc si muncesc in Bucuresti ori in alte orase mari - nu-si vor putea exprima votul, iar aceasta categorie este una extrem de mare. Aceeasi situatie este valabila si in cazul studentilor. Asa ca imaginile cu cozile acelea uriase de prin Gara de Nord ori sectiile speciale din Capitala sau din marile centre universitare sint de domeniul trecutului. In total e vorba de peste 100.000 de alegatori, care nu vor avea cum sa voteze, decit daca se deplaseaza in localitatea de domiciliu. Cum putini vor considera ca merita efortul si cheltuiala - mai ales daca va fi si o vreme urita, este clar ca o gramada de oameni care in mod normal s-ar fi prezentat la vot, vor privi alegerile doar la televizor.
Pe de alta parte, mai e si sentimentul acela ca, pe oricine ai vota pentru a ajunge la Putere, nu-i nici unul mai breaz, sentiment tot mai pregnant in ultima vreme, pe fondul scandalurilor legate de banul public, din care se infrupta toti atunci cind dau de gustul lui.
In tot acest context, cred tot mai mult ca prezenta la vot pe 30 noiembrie va fi una extrem de scazuta, iar o minoritate va decide pentru toti ceilalti. Insa am impresia ca, de fapt, asta isi si doresc politicienii de azi: cu cit numarul de alegatori este mai mic, cu atit scade si numarul de necunoscute din ecuatia alegerilor.