Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Alegatorii braileni, tratati cu indiferenta de unii parlamentari

Sala Ronda a Prefecturii Braila a gazduit, ieri, prima intilnire a Grupului de Actiune pentru Politici, constituit la nivelul judetului Braila, ca urmare a unei initiative a Asociatiei pentru Implementarea Democratiei (AID) Romania. Braila se numara printre cele 15 judete incluse in acest proiect al carui scop este, dupa cum a declarat Alexandru Cumpanasu, coordonatorul AID, "intarirea colaborarii si comunicarii dintre parlamentari si circumscriptiile pe care le reprezinta". Astfel, au fost invitati sa participe parlamentarii braileni si reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale si mass-media locale. Prin discutiile libere dintre participanti, urmau sa se identifice masurile ce trebuie adoptate pentru dezvoltarea municipiului si judetului, precum si sprijinul pe care l-ar putea acorda parlamentarii pentru implementarea acestor masuri. Numai ca, din cei sapte parlamentari braileni, doar deputatii Horia Vasioiu (PD) si Mihai Tudose (PSD) au raspuns invitatiei. Aurel Simionescu (PSD) si Dan Sabau (PNL) s-au scuzat, anuntind ca au deja antamate alte intilniri, pe care trebuie neaparat sa le onoreze. Deputatul PRM Daniela Buruiana si-a motivat absenta prin faptul ca este europarlamentar si ca nu are timp pentru astfel de chestiuni, iar Alin Teodorescu (PSD) si Gabriel Sandu (PNL) au lipsit, desi si-au confirmat participarea. "Braila este primul judet, dintre cele 15 incluse in acest proiect, in care lipsesc atitia parlamentari. In general, nu veneau unul sau doi, dar observam ca aici situatia s-a inversat: sint prezenti doi parlamentari, iar restul lipsesc", a remarcat sarcastic coordonatorul Alexandru Cumpanasu.
Din partea societatii civile, au participat la intilnire organizatii precum Clubul Seniorilor din Invatamintul Brailean, Fundatia "Pro Homini", Sindicatul Invatamintului, Asociatia "Trison" si Fundatia "Lumina". Au mai fost prezenti subprefectul Dumitru Popa si un reprezentant al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala. Prefectul Nicolae Mitroi a participat doar zece minute, la inceputul intilnirii, apoi s-a retras.
Discutiile s-au axat pe capacitatea comunitatii brailene de absorbi o parte din fondurile structurale de 30 miliarde de euro, pe care Uniunea Europeana le va pune la dispozitia Romaniei, in perioada 2007-2013. Pentru a accede la aceste fonduri trebuie, insa, sa existe proiecte concrete, intocmite cit mai convingator de catre autoritatile locale. Din pacate, dupa cum au remarcat ambii parlamentari prezenti la dicutiile de ieri, in momentul de fata nu exista nici un proiect pe infrastructura intocmit de Primaria Braila prin care sa se acceada la fondurile structurale. Prin aceste remarci atit Vasioiu, cit si Tudose au atras atentia ca nu au cum sa puna umarul la dezvoltarea municipiului, daca autoritatile locale nu au nici o initiativa concreta care sa poata fi sprijinita.
S-a amintit despre un plan de dezvoltare a judetului, elaborat acum patru ani, de Universitatea "Constantin Brincoveanu", la solicitarea Consiliului Judetean, pe care nu s-a grabit nimeni sa il aplice. Discutiile au continuat in aceeasi nota, concluzia amara fiind ca pe plan local nu se urmeaza o strategie viabila de dezvoltare pe termen lung.
Peste trei luni, se va organiza o intilnire similara. Atunci vor fi invitati si reprezentanti ai Primariei si Consiliului Judetean, iar parlamentarii vor fi "incurajati" sa participe promitindu-li-se faptul ca vor aparea la televiziunile nationale, care vor fi invitate sa filmeze, dupa cum, tot sarcastic, a anuntat coordonatorul AID, Alexandru Cumpanasu.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii