Reusita luptei impotriva incalzirii globale "va fi influentata in mod decisiv de doua state care astazi nu fac destul: Statele Unite si China", a declarat fostul vicepresedinte american, care imparte premiul Nobel pentru pace cu Comisia ONU pentru climat (GIEC).
"Trebuie sa fie absolut clar ca aceste doua state principale emitatoare de dioxid de carbon, mai ales tara mea (SUA n.red.), trebuie sa faca gesturile cele mai indraznete, altfel vor fi judecate de istorie" pentru esecul lor, a declarat Gore, in cadrul aceluiasi discurs.
"Cele doua tari ar trebui sa nu mai utilizeze comportamentul celeilalte drept scuza" pentru blocarea eforturilor internationale de reducere a gazelor cu efect de sera (GES), dintre care cel mai daunator este dioxidul de carbon (CO2), care intretin incalzirea globala.
SUA, singurul stat occidental care inca nu a acceptat protocolul de la Kyoto, refuza orice obiectiv international pentru reducerea gazelor cu efect de sera, fiind de parere ca acest lucru afecteaza economia americana, in timp ce alte tari nu sint legate de acest tip de obligatii. La rindul sau, China justifica scutirea de angajamentele de a reduce emisiile de gaze prin faptul ca tarile industrializate sint mai vinovate de aparitia incalzirii globale si prin dreptul sau la dezvoltare.
"Pamintul are febra. Iar aceasta febra creste. Expertii spun ca nu este vorba de o indispozitie care va trece singura", a declarat Al Gore. Potrivit acestuia, omul risca sa se confrunte cu "o vara carbonica" permanenta, la fel cum s-a expus unei "ierni nucleare" in cadrul cursei inarmarii din timpul Razboiului Rece, daca nu va face nimic pentru reducerea gazelor cu efect de sera. "Este timpul sa facem pace cu Pamintul nostru", a adaugat acesta.
Al Gore, care a pierdut alegerile prezidentiale din 2000, dupa o cursa foarte strinsa cu George W. Bush, a fost recompensat, alaturi de Comisia ONU pentru Climat (Giec), cu premiul Nobel pentru pace, pentru efortul de popularizare a informatiilor privind schimbarile climatice, mai ales prin documentarul sau recompensat cu Oscar "Un adevar incomod".
Dupa discurs, Gore si Giec, reprezentat de Rajendra Pachauri, au primit premiul Nobel pentru pace din miinile lui Ole Mjoes, presedintele Comitetului Nobel.