* Societatea Filarmonică Lyra a organizat un concert în Piațeta Lyra, la care participanții au fost invitați să ”cumpere” simbolic un element de decor de pe fațada imobilului, banii astfel obținuți urmând să fie folosiți în cadrul amplelor lucrări de reabilitare * deocamdată s-au strâns doar 1.000 de euro, dar organizatorii sunt optimiști, spunând că au primit promisiuni de sprijin din partea multor oameni de afaceri
Palatul Lyra, una dintre perlele arhitectonice ale Brăilei afectată de amprenta timpului, are urgentă nevoie de lucrări de reabilitare, atât a zidurilor exterioare cât și a sălii de spectacole. Proprietarul clădirii, Societatea Filarmonică Lyra, a început renovarea fațadei principale, reușind până acum să repare tencuiala afectată de infiltrații și să schimbe ușile de metal cu unele din lemn stratificat, refăcând aspectul inințial al intrării, cu arcadele originale. Totodată, s-a început aplicarea amorsei, urmând ca în zilele următoare să se aplice și varul, cu culoarea finală. Costurile acestor lucrări au fost suportate din banii Societății Lyra, dar și cu ajutorul sponsorizărilor venite din partea unor oameni de afaceri locali, care au oferit atât bani cât și materiale sau instrumente de lucru. Asta deoarece, fiind o organizație non-profit care se autofinanțează, Societatea Filarmonică Lyra se confruntă cu mari dificultăți financiare, amplificate de faptul că pandemia a redus drastic activitatea sălii de spectacole. Practic, Societatea Lyra are mare nevoie de ajutorul comunității brăilene pentru a duce la bun sfârșit ambițiosul proiect al reabilitării Palatului Lyra. Un fel de arc peste timp, având în vedere faptul că, în urmă cu 100 de ani, monumentalul imobil a fost construit datorită donațiilor primite de la mediul de afaceri brăilean, pe vremea aceea mult mai prosper decât în zilele noastre.
Totuși, chiar și în dificilul context economic actual, există brăileni iubitori de cultură dispuși să ajute cu donații în bani. Asta cu atât mai mult cu cât conducerea Societății Filarmonice Lyra apelează la metode inedite pentru conștientizarea brăilenilor iubitori de artă și frumos care ar putea fi dispuși să își ofere sprijinul financiar. Astfel, duminică, 26 septembrie, în Piațeta Lyra a fost organizat un concert de pian la care publicul spectator a avut ocazia să ”cumpere” un element de arhitectură de pe fațada Palatului Lyra. Evident, este vorba despre o tranzacție simbolică, prin care cumpărătorii achită prețul unei coloane, unei ferestre, unui balcon sau capitel, primind în schimb un certificat de proprietar pentru respectiva piesă, tot simbolic, care atestă faptul că a astfel a contribuit la renovarea întregii clădiri. Câteva zeci de persoane, din mediul de afaceri și cultural, dar și din cadrul administrației locale, au participat la concert, iar unii au donat deja bani, alții promițând că o vor face cât de curând.
”Sunt cam 220 elemente de arhitectură: frontoane, coloane, capiteluri, ferestre, balcoane, baluștri, segmente de fațadă, cu prețuri de la 100 euro până la 5.000 euro. Dacă toate ar fi «achiziționate», ar însemna un plus de 30.000 euro pentru continuarea lucrărilor. În timpul concertului de duminică, și imediat după, s-au strâns deja aproape de 1.000 euro, numerar și viramente bancare, și încă n-am apucat să-i contactăm pe toți cei care ne-au informat că doresc să susțină financiar proiectul de renovare”, ne-a declarat Constantin Teodorescu, președintele Societății Filarmonice Lyra, arătându-se optimist în privința sprijinului pe care comunitatea locală este dispusă să îl ofere. Acesta spune că agenții economici pot ajuta și prin redirecționarea unei părți din impozitul pe profit, bani pe care statul oricum îi oprește și care ar putea fi folosiți aici, pe plan local, în loc să ajungă să finanțeze proiecte publice de prin alte județe. "Există astăzi un mecanism prin care nu trebuie să scoateți niciun leu din buzunarul dumneavoastră pentru a putea finanța renovarea Palatului LYRA. Îi puteți lua, LEGAL, din buzunarul Ministerului de Finanțe! Societatea Filarmonică LYRA este înscrisă în registrul entităților și unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale. Firma dumneavoastră poate sponsoriza legal cu până la 20% din impozitul pe profit pe care altfel oricum l-ar fi plătit statului, iar persoanele fizice pot redirecționa 3,5% din impozitul pe salariu pe care angajatorul oricum îl plătește la ANAF. Gândiți-vă că, dacă nu utilizați acest mecanism simplu, 20% impozitul pe profit pe care o firmă din Brăila oricum îl plătește la ANAF vor fi direcționați de Guvern, de la bugetul de stat, către construcția metroului din Cluj, de exemplu”, spune Teodorescu.
Concertul de duminică a fost oferit de apreciata pianistă Ioana Maria Lupașcu, care a cântat din balconul Palatului Lyra, încântând auditoriul cu piese pentru toate gusturile. "A fost o imensă bucurie sa particip la acest eveniment. Entuziasmul a fost dublu, atât în calitate de muzician dar și de brăilean. Omul sfințește locul și iată că domnul Teodorescu continuă tradiția artistică și culturală, prin renovarea acestei perle a Brăilei care este Palatul Lyra. Arta, cultura, bijuteriile unui oraș sunt ceea ce rămân, ceea ce contează. Am ales sa cânt un program eclectic, gândindu-mă la gustul publicului larg, să aduc bucurie tuturor celor prezenți, indiferent de gusturile lor muzicale. A fost ca o după amiază însorită petrecută între prieteni și toți am simțit în același fel dragostea pentru cultură și frumos", a declarat Ioana Maria Lupașcu.