Aikido - armonizarea energiei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Aikido - armonizarea energiei

Intr-un oras ca Braila, in care scandalurile, bataile intre grupari de cartier, interlopii, prostitutia, hotia si in general toate relele pamintului sint ca la ele acasa, exista si mici oaze in care lucrurile stau altfel. Este lumea artelor martiale, lume care, desi a fost descoperita de majoritatea romanilor de abia dupa revolutie, a exercitat aceeasi fascinatie si asupra lor, ca si asupra restului occidentalilor. Alaturi de karate si judo - formele care au prins imediat "la public" avind in vedere accesibilitatea lor, s-a dezvoltat in Braila pe parcursul a mai bine de 10 ani o disciplina deosebita de acestea, mult mai complexa si mai profunda. Este vorba de aikido - calea armonizarii energiei.

Din ce in ce mai multi braileni sint interesati de aikido

Practicantii de aikido din Braila sint initiati si calauziti de sensei Sorin Joghiu 4 dan, unul dintre cei mai longevivi antrenori de arte martiale din oras. Activitatea sa se intinde pe parcursul a aproape 12 ani, fara intrerupere. "Am inceput sa practic aikido prin '94, eram deja in anul IV de facultate, la Bucuresti, descoperisem acest stil si ma temeam ca deja sint prea batrin pentru a ma apuca de asa ceva. Insa nu a fost asa. In perioada '94 - '96 am facut naveta la Galati pentru a participa la antrenamente si a avansa. Apoi, din 1997, am deschis sala si la Braila. Initial, am functionat ca filiala a Aikirom Bucuresti. Pe atunci, un club sportiv putea avea sectii in orice alt judet, insa din 2002 s-a schimbat legislatia in domeniu, asa ca am infiintat Clubul Sportiv de Aikido Braila, preluind toti membrii sectiei brailene a Aikirom Bucuresti. La inceput am fost doar 5 insi, fiecare provenind din alte stiluri de lupta, decisi sa invatam cu orice pret aikido. De atunci si pina acum, la sala noastra nu s-a sarit peste nici un antrenament, chiar daca era vacanta sau sarbatoare". Sensei Joghiu ne povesteste cum clubul brailean de aikido a trecut printr-o perioada destul de grea, in perioada '97 - '99, cind brailenii nu prea se aratau interesati de sport, in general. "In perioada '99 - 2000, atunci cind in Braila s-a resimtit un pic o mica crestere economica, atunci au inceput sa vina mai multi practicanti la sala. De altfel, in acea perioada s-a format nucleul de baza, persoane care vin si in prezent. Dupa 2000, cam pina in 2004, artele martiale in Braila au intrat iar intr-un declin... A fost o perioada, de cam patru ani, in care oamenii pareau interesati de cu totul altceva decit de a mai face si altceva pentru minte si trup. Apoi, de prin 2004, s-a resimtit iar o crestere a interesului brailenilor pentru arte martiale, anul acesta, de exemplu, atingind o cota destul de mare. Observ ca din ce in ce mai multi braileni sint interesati de acest lucru. Nu vorbesc numai de parinti care doresc sa isi aduca copii la sala, ci si de adulti care vor neaparat sa schimbe ceva in viata lor".

Copiii invata sa devina mai responsabili si mai disciplinati

Desi in karate sau in alte stiluri, copiii pot fi adusi la sala chiar de la virsta de 4 ani, lucrurile stau un pic diferit la aikido: "Deoarece este un stil mai complex, e indicat ca antrenamentele sa inceapa pe la 13 - 14 ani, atunci cind adolescentii inteleg despre ce e vorba si sint motivati. In rest, nu e nici o restrictie de virsta. Aikido poate fi practicat si de persoane in virsta de 60 de ani. Daca ar exista la Braila o sala corespunzatoare, atunci s-ar putea organiza ceva si pentru copiii in virsta de 4 sau 5 ani. Si ei pot fi introdusi in tainele artelor martiale, prin joc si metode corespunzatoare virstei lor. De altfel, am extrem de multe solicitari venite din partea parintilor cu copii foarte mici si carora le raspund ca, din nefericire, deocamdata, nu am cum sa ii primesc la sala". In acest moment, peste 20 de copii, multi cu virste cuprinse intre 7 si 10 ani, descopera alaturi de sensei si instructori tainele aikido-ului. Copiii sint invatati elementele de baza, dar si sa faca corect diferite rostogoliri si caderi, tocmai pentru a nu se accidenta atunci cind vor trece la lucrurile mai serioase. In plus, in contextul in care aikido se practica de regula cu cel putin un partener, cei mici isi dezvolta si latura socio - afectiva, totodata devenind mai responsabili si mai disciplinati.

In aikido, creierul este muschiul cel mai important

La capitolul "cei mari", lucrurile stau foarte simplu. Fiecare se afla acolo dintr-un motiv si fiecare lucreaza in functie de motivatia pe care o are. "In Aikido fiecare lucreaza atit cit ii permite organismul si atit cit este dispus sa se implice. Aikido nu inseamna competitie cu un adversar, ci o competitie cu tine insuti. In aikido, desi tehnicile sint extrem de periculoase si dureroase, unele chiar fatale, ele se executa protejindu-ti adversarul. Acesta este si conceptul. “Eu pot sa iti fac rau, dar nu iti voi face pentru ca sint mai bun decit tine. Te voi dezechilibra si te voi imobiliza pina te vei potoli, pentru ca nu vreau sa iti fac rau. Daca, totusi, nu intelegi.. ei bine, asta e o alta treaba”", ne explica rizind sensei si adauga: "in fond, in aikido, creierul este muschiul cel mai important".

Extrem de folositor femeilor si lucratorilor din cadrul fortelor de ordine

Spre deosebire de alte stiluri de arte martiale, care sint accesibile doar unor persoane cu o anumita inaltime, greutate si masa musculara, aikido este extrem de folositor si celor pe care nu ii dau muschii afara din tricou si nici nu fac spagatul pe doua scaune. Este deosebit de util femeilor, care pot invata macar citeva tehnici prin care pot scapa putin sifonate, dar cu onoarea, viata si poseta intacte in cazul unui atac. Pe acest principiu se ghideaza si reprezentantele sexului frumos prezente la sala.
Aikido este si mai folositor lucratorilor din cadrul fortelor de ordine, care pot imobiliza astfel diferiti indivizi, fara a mai risca sa fie dati in judecata pe motiv ca i-au batut pe cei mai recalcitranti. In plus, in aikido, practicantii invata sa foloseasca corespunzator o sabie - la moda in Braila, un baston, un cutit - legendar in zona noastra, dar, si mai important, sa se fereasca de ele chiar si atunci cind au miinile goale.
In acest moment, la sala sint in jur de 35 - 40 de practicanti de aikido, dintre care cel mai in virsta are 55 de ani. Cursurile se desfasoara la sala de sport a Colegiului "Gh. M. Murgoci" in fiecare luni, cu incepere de la ora 19.00, martea si joia cu incepere de la ora 18.00.

Utilizarea fortei adversarului

Aikido a fost fondat de maestrul japonez Morihei Ueshiba (1883-1969) si se bazeaza pe utilizarea fortei adversarului prin aplicarea de tehnici articulare si eschive realizate prin tai sabaki (pivotari in arc de cerc). In aikido se utilizeaza proiectari, luxari, strangulari si, in masura in care e foarte necesar, lovituri. Aikido isi are radacinile in jujitsu si tehnicile de lupta cu sabia si sulita utilizate de samurai in Japonia medievala, dar multe dintre tehnicile sale sint inventia maestrului Ueshiba. Se bazeaza pe principii de non-rezistenta si de utilizare a fortei adversarului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro