Agricultura brăileană în vreme de pandemie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Agricultura brăileană în vreme de pandemie

• fermierii au început campania agricolă de primăvară, iar înfiinţarea culturilor este în plină desfăşurare • din păcate, seceta se face tot mai puternic simţită, culturile de grâu semănate în toamnă fiind vizibil afectate • pentru a contracara condiţiile climatice neprielnice, agricultorii brăileni fac pregătiri pentru irigaţii • sectorul zootehnic stă foarte prost la efectivul de porci, după pesta africană care a făcut ravagii în ultimii doi ani

 

Chiar dacă vremea este destul de rece pentru această perioadă a anului, agricultorii brăileni îşi văd de treabă, fiind scutiţi de restricţiile de circulaţie impuse prin ordonanţa militară aferentă stării de urgenţă cauzate de pandemia de coronavirus. Până în prezent, potrivit datelor oferite de Direcţia Agricolă Brăila, s-a cultivat ovăz de primăvară pe 70 de hectare, orzoaică de primăvară pe 350 ha, mazăre boabe pe 2.850 ha, lucernă pe 900 ha. Fermierii brăileni au început să înfiinţeze şi culturile de floarea soarelui, fiind semănate până în prezent circa 700 ha, însă este posibil ca suprafaţa toală ocupată de această plantă tehnică să nu mai fie de 90.000 ha în judeţul nostru, aşa se planificase iniţial. Asta deoarece, pe culturile de floarea soarelui, Uniunea Europeană nu mai permite tratamentele chimice împotriva dăunătorului Tanymecus Dilaticollis, sau răţişoara porumbului cum este cunoscut sub denumirea populară. Interdicţia are scopul de a proteja albinele care culeg nectar şi polen din lanurile de floarea soarelui. În consecinţă, este posibil ca unii fermieri  brăileni să micşoreze suprafeţele de teren alocate acestei plante, punând în schimb mai mult porumb sau mai multă sfeclă, pentru care încă mai este permisă folosirea insecticidelor împotriva dăunătorului  Tanymecus Dilaticollis. Pentru porumb, planurile iniţiale centralizate de Direcţia Agricolă indicau un total de 80.000 ha în actuala campanie agricolă, însă suprafaţa finală ar putea fi mai mare. Deocamdată, fermierii brăileni încă nu au început să semene porumb.

În contextul pandemiei de coronavirus şi a blocajelor impuse de aceasta, în funcţie şi de cât va mai dura până când lucrurile vor reveni la normal, producţia agricolă a fermierilor brăileni ar putea fi esenţială pentru asigurarea alimentelor pe plan local. Din păcate, anul agricol nu a început prea bine, din cauza secetei care îşi face tot mai acut simţită prezenţa. “Culturile de grâu înfiinţate în toamnă au început să sufere din cauza lipsei de apă din sol. Seceta provoacă deja probleme, iar pentru a o contracara este nevoie de irigaţii. Fermierii încă nu au început să irige, dar vor începe în curând. Pregătirile pentru irigaţii sunt în plină desfăşurare”, ne-a declarat Traian Cişmaş, directorul Direcţiei Agricole Brăila.

În toamnă, pe raza judeţului Brăila, inclusiv în Insula Mare, s-au înfiinţat culturi de grâu pe 67.615 hectare, orz pe 21.552 ha, orzoaică pe 4.582 ha şi rapiţă pe 7.820 ha.

 

Ce efective are sectorul zootehnic brăilean

 

În ceea ce priveşte sectorul zootehnic brăilean, care de asemenea va deveni de importanţă majoră dacă pandemia COVID - 19 va ajunge până acolo încât să blocheze circulaţia mărfurilor între ţările UE, efectivele sunt următoarele, potrivit datelor centralizate de Direcţia Sanitar Veterinară Brăila: 33.549 bovine, dintre care 30.168 exemplare se află în gospodăriile populaţiei din mediul rural, iar 3.381 sunt în ferme specializate. Ovine, 338.392 exemplare, dintre care 334.182 aparţin crescătorilor persoane fizice şi doar 4.210 sunt la ferme. Efectivul de capre din judeţ se ridică la 44.436 exemplare, toate deţinute de persoane fizice. În ceea ce priveşte efectivul de porci, acesta s-a redus drastic după epizootia de pestă porcină africană care a făcut ravagii în ultimii doi ani. Astfel, la ora actuală mai avem în judeţ doar 28.594 exemplare, dintre care 20.615 în gospodăriile populaţiei, iar 7.979 la ferme specializate din Gropeni şi Însurăţei. Este cel mai mic efectiv porci din sectorul zootehnic brăilean cunoscut în ultimii câţiva zeci de ani!

Efectivul de păsări domestice se ridică la 1.303.204 exemplare, dintre care 520.171 se găsesc în gospodăriile populaţiei, iar 783.033 la cele două ferme avicole brăilene, de la Oprişeneşti şi Pietroiu. În judeţ, mai este luat în evidenţă şi un efectiv de iepuri - 1.476 exemplare, toate la persoane fizice -, şi 11.311 familii de albine, aparţinând de asemenea, unor crescători persoane fizice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro