• şanse egale pentru fermierii români faţă de cei europeni, este esenţa proiectului propus de PSD pentru agricultură • despre promisiuni dar şi despre sursele bugetare pentru implementarea acestora, vorbeşte Mihai Tudose, preşedintele Comisiei de Politică Economică din Camera Deputaţilor, fost ministru al Economiei în Guvernul Ponta
După apariţia ieri a articolului „Merele fermecate şi bătaia de joc a angrosiştilor”, deputatul Mihai Tudose a dorit să-şi exprime un punct de vedere: „Supărarea fermierului brăilean este absolut justificată. Iată de ce trebuie să subliniez că programul PSD a luat în calcul această situaţie aberantă din agricultura românească: lipsa fabricilor de conserve. În acest context, pot veni acum cu o promisiune fermă: în perioada 2017 – 2020, judeţul Brăila va avea din nou o fabrică de conserve. Nu sunt vorbe goale! În programul PSD este prevăzută construirea a minimum 10 unităţi de procesare legume -fructe şi depozite frigorifice, cu o capacitate de 500.000 tone legume şi fructe procesate. De ce atât de multe? Logica este foarte simplă: este nevoie de cel puţin 5 unităţi amplasate în diferite regiuni ale României pentru a avea o capacitate suficient de mare ca să fiu eligibil ca stat pentru un contract mare, ca să pot încuraja realmente producătorii locali”. Cum de este şi Brăila pe listă? „Era firesc să fie aşa datorită resurselor din zonă şi aici mă refer, desigur, şi la resursa umană. Ce nu pot spune la acest moment este locul unde va fi amplasată pentru că trebuie aleasă locaţia cea mai rentabilă, ca să zic aşa, pentru operaţiunile de export, dar cu siguranţă Brăila este pe listă”, declară fostul ministru al Economiei. Cu ce bani? „O investiţie de 100 milioane de euro din Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este suficientă pentru acest capitol”. Cum anume vor fi încurajaţi producătorii locali? „Aceste unităţi vor avea precontracte încheiate cu producătorii din zonă, la un preţ corect al legumelor şi fructelor. În acest fel, fermierii nu vor mai fi bătaia de joc a samsarilor, având asigurată desfacerea produselor pe termen lung”, răspunde Mihai Tudose.
Şanse egale pentru fermierii români faţă de cei europeni
Asta este ceea ce-şi propune programul PSD pentru agricultură. „Plata la timp a subvenţiilor este una dintre problemele cu care se confruntă fermierii români. Noi ne angajăm să plătim avansul pe 15 octombrie, iar plata regulară să se facă între 1 decembrie şi 31 martie, beneficiari fiind 950.000 de fermieri români, cărora le va scade costul de producţie cu 10% prin evitarea cheltuielilor generate de împrumuturile bancare angajate de fermieri din cauza întârzierii subvenţiilor”, promite fostul ministru al Economiei. A doua mare problemă a agricultorilor români este sistemul de irigaţii. În acest sens, program PSD propune mai multe etape de refacere şi extindere a sistemului de irigaţii care în perioada 2017 -2020 ar putea ajunge la 86 de amenajări însemnând 1.980.000 ha. „Ceea ce trebuie să ştie fermierii români este că programul nostru propune ca apa să fie gratuită până la staţia de punere sub presiune”, susţine fostul ministru al Economiei. Ce efecte va avea această măsură? „ Creşterea randamentului staţiilor de pompare, scăderea gradului de degradare, reducerea pierderilor de apă pe canale”, răspunde Tudose. Care-i impactul bugetar? „Vorbim pentru perioada 2017 – 2020 de 1,14 mld euro de la bugetul de stat şi 342 milioane euro de la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Regională”, declară parlamentarul.
Centre de colectare şi unităţi de procesare
„Astăzi, peste 70% din lâna din România se arde. Programul PSD propune soluţii pentru ca o astfel de pierdere să se transforme într-un câştig pentru România, pentru fermieri. Cu o investiţie de 200 milioane de euro din Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii se pot crea unităţi de colectare şi procesare lână şi piei de ovine şi caprine care să conducă la obţinerea, din calculele noastre, a 36.000 tone lână şi 8 milioane piei ovine şi caprine. Mai mult decât atât, vorbim aici şi de crearea de locuri de muncă şi de aducerea de venituri la bugetul de stat din aceste activităţi”, susţine fostul ministru al Economiei.
Refacerea balanţei import-export pentru produsele deficitare
Tot pentru agricultura României, PSD propune un program pentru susţinerea produselor deficitare. „Programul începe în anul 2017, prin selectarea pe baza datelor statistice a câte două produse agro-alimentare deficitare pe an. În acest sens, primele produse pentru anul 2017 vor fi tomatele şi carnea de porc. Scopul acestui program este reducerea importurilor şi asigurarea consumului din producţia internă. În plus 40.000 de fermieri şi 12.000 de crescători vor primi un sprijin substanţial anual”. Care-i impactul bugetar? „Vorbim de o alocare suplimentară de 240 milioane euro, an de an”, răspunde Tudose.
Citeşte şi PSD vrea reindustrializarea României