Skip to main content

Agricultorii spun ca impozitul ar trebui aplicat la profit, si nu la venit

Veniturile obtinute din vinzarea produselor agricole catre unitati specializate vor fi impozitate cu 2%, de la inceputul anului viitor, cota de impunere urmind sa creasca la 3% in 2009 si 4% in 2010, au declarat, joi, agentiei MEDIAFAX, surse oficiale.
Propunerea este inclusa in proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal.
"Daca impozitul este de 2% din venituri, desi nivelul pare simoblic, este, de fapt, mare, pentru ca veniturile din vinzarea produselor agricole pot fi mari, dar profiturile sint foarte reduse. Daca este vorba de impozitarea veniturilor, este foarte grav, pentru ca ti se ia 2% din tot ce incasezi, in conditiile in care profitul tau este foarte mic. E ca si cum as impozita societatile comerciale pe cifra de afaceri", a declarat pentru MEDIAFAX presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu.
Potrivit propunerii Ministerului Economiei si Finantelor, sint impozitate veniturile obtinute din valorificarea produselor agricole, vindute catre unitati specializate pentru colectare sau unitati de procesare industriala.
Altfel spus, un agricultor care vinde doua tone de griu unui depozit (colectare) sau unei mori (procesare) va plati de anul viitor o suma reprezentind 2% din banii incasati.
"Este o aberatie sa impozitezi venitul. sintem de acord cu impozitarea, poate sa fie aplicata si cota unica de 16%, dar sa fie impozitat profitul. De fapt, aceasta cota populista de 2%, care pare mica, este resimtita la un nivel de sapte ori mai mare, pentru ca este aplicata veniturilor. Agricultorul poate obtine venituri mari, sa zicem ca ia 10 miliarde de lei vechi din vinzarea unor produse, dar cheltuielile sint de opt miliarde si el plateste un impozit, de fapt, foarte mare", a afirmat, la rindul sau, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (FNAPR), Viorel Matei.
El adauga ca acest tip de impozitare va incuraja dezvoltarea pietei negre, alimentata in special de "samsarii" care cumpara produsele de la agricultori si le revind la preturi mult mai mari.
"Se va cauta sa nu se faca vinzarea la surpafata, ci fara acte, ca sa nu fie platit acest impozit", a spus Matei.
O mare parte din productia agricola din Romania este realizata de micii fermieri, care lucreaza suprafete de pina la 1,5 hectare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

winmediaLeaderboard

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu