Propunerea este inclusa in proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal.
"Daca impozitul este de 2% din venituri, desi nivelul pare simoblic, este, de fapt, mare, pentru ca veniturile din vinzarea produselor agricole pot fi mari, dar profiturile sint foarte reduse. Daca este vorba de impozitarea veniturilor, este foarte grav, pentru ca ti se ia 2% din tot ce incasezi, in conditiile in care profitul tau este foarte mic. E ca si cum as impozita societatile comerciale pe cifra de afaceri", a declarat pentru MEDIAFAX presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu.
Potrivit propunerii Ministerului Economiei si Finantelor, sint impozitate veniturile obtinute din valorificarea produselor agricole, vindute catre unitati specializate pentru colectare sau unitati de procesare industriala.
Altfel spus, un agricultor care vinde doua tone de griu unui depozit (colectare) sau unei mori (procesare) va plati de anul viitor o suma reprezentind 2% din banii incasati.
"Este o aberatie sa impozitezi venitul. sintem de acord cu impozitarea, poate sa fie aplicata si cota unica de 16%, dar sa fie impozitat profitul. De fapt, aceasta cota populista de 2%, care pare mica, este resimtita la un nivel de sapte ori mai mare, pentru ca este aplicata veniturilor. Agricultorul poate obtine venituri mari, sa zicem ca ia 10 miliarde de lei vechi din vinzarea unor produse, dar cheltuielile sint de opt miliarde si el plateste un impozit, de fapt, foarte mare", a afirmat, la rindul sau, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (FNAPR), Viorel Matei.
El adauga ca acest tip de impozitare va incuraja dezvoltarea pietei negre, alimentata in special de "samsarii" care cumpara produsele de la agricultori si le revind la preturi mult mai mari.
"Se va cauta sa nu se faca vinzarea la surpafata, ci fara acte, ca sa nu fie platit acest impozit", a spus Matei.
O mare parte din productia agricola din Romania este realizata de micii fermieri, care lucreaza suprafete de pina la 1,5 hectare.