Mergi la conţinutul principal

Agricultorii se cer dati in judecata de "Electrica"

* ei spun ca instanta nu poate constata altceva decat ca producatorii nu au nicio vina * tot ea ar putea obliga Ministerul Agriculturii la plata restantelor, iar Ministerul Finantelor la plata penalitatilor *

Fermierii ar vrea sa fie actionati in instanta de catre "Electrica" pentru recuperarea restantelor la plata energiei electrice consumate anul trecut pentru irigatii. Ei spera ca astfel lucrurile vor fi transate foarte clar de instanta, care ar trebui, intr-un final, sa-i exonereze de orice fel de responsabilitate legata de restante si penalitati. Concluzia s-a desprins in contextul discutiilor purtate ieri in cadrul unui seminar organizat de catre Asociatia Producatorilor Agricoli (APA) Braila impreuna cu Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF). La aceasta intalnire au fost invitati sa participe si reprezentantii Organizatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) precum si cei ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila. Temele alese au fost apropierea momentului demararii campaniei de irigatii din primavara acestui an si problemele cu care se confrunta actorii implicati in sistemul alambicat de subventionare a energiei electrice pentru irigatii. Concret, acest sistem stabileste ca energia este subventionata 100% de Ministerul Agriculturii. Obligatia producatorilor agricoli asociati in cadrul OUAI este ca imediat dupa primirea facturilor la energie sa le depuna la directiile agricole, pentru a fi achitate prin plata subventiei. Problema este ca anul trecut ministerul a intarziat foarte mult cu plata acestei subventii, context in care "Electrica", neprimindu-si la timp banii, a calculat si penalitati. Mai mult, in toamna anului trecut, a procedat la intreruperea furnizarii energiei catre statiile de irigatii din judet si abia la interventia autoritatilor locale s-a revenit asupra deciziei. "Nu este vina producatorilor organizati in OUAI ca Ministerul Agriculturii a intarziat cu plata subventiei, la fel cum nu cade in sarcina lor achitarea penalitatilor calculate de "Electrica". Daca ne da in judecata "Electrica", instanta nu poate constata decat ca noi nu avem nicio vina, ca restantele ar trebui achitate de Ministerul Agriculturii, iar penalitatile de catre Ministerul de Finante, care a intarziat mult achitarea subventiilor. Iar penalitatile sunt de ordinul miliardelor de lei vechi", a punctat Costica Macelaru, presedintele APA Braila. De asemenea, sursa citata a precizat ca in urma discutiilor de la intalnirea de ieri, s-a desprins ideea ca, in functie de regimul pluviometric pentru perioada urmatoare, ar trebui demarata campania chiar de la finele lunii martie. "ANIF Braila ne-a dat asigurari ca sunt in grafic cu lucrarile pregatitoare demararii campanei de irigatii si ca nu vor fi probleme cu asigurarea acestui serviciu catre OUAI", a mai spus Macelaru. Reamintim ca, potrivit datelor prezentate de DADR Braila, cuantumul restantelor la plata subventiei acordate fermierilor prin Legea imbunatatirilor funciare se ridica la aproximativ 4,68 milioane lei, adica peste 1 milion de euro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro