Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Agricultorii cer subventii mai mari si legi mai bune

Saptamina trecuta, in capitala, a avut loc sedinta largita a Consiliului Director al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania - LAPAR. Au participat membrii Consiliului Director LAPAR precum si conducerile si reprezentanti ai asociatiilor agricole din 37 de judete ale tarii. Judetul Braila a fost reprezentat de Costica Macelaru, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli APA Braila si Marcel Cucu, vicepresedinte LAPAR.
Primul subiect adus in discutie, si aprobat cu unanimitate de voturi, a fost afilierea Ligii la Confederatia Sindicala "Meridian".
Fermierii prezenti au mai aprobat si transmiterea unei scrisori catre Delegatia Comisiei Europene si Parlamentului European prin care LAPAR vrea sa atraga atentia asupra slabei colaborari dintre conducerea Ministerului Agriculturii si reprezentantii asociatiilor profesionale din domeniul agricol. In scrisoare, LAPAR, va preciza si ca infiintarea, conform normelor europene, a Consiliilor pe Produs, ca punti de legatura intre oficiali, producatori, procesatori si comercianti, este "strict formala, cu rol strict decorativ, doar pentru a da bine la UE".
In timpul sedintei s-a stabilit ca data pentru organizarea Conferintei Nationale a Agricultorilor - 2006, ziua de 21 februarie, iar ca loc de desfasurare - Bucuresti. Dupa stabilirea acestor repere, cei prezenti au votat si lista subiectelor ce vor fi aduse in discutie in cadrul conferintei. Astfel, s-a decis ca printre principalele probleme ce vor fi dezbatute de la tribuna conferintei sa se numere: necesitatea alocarii unei subventii de un milion de lei/ha pentru motorina; acordarea unei subventii la energia electrica sau alocarea unei cote de energie electrica hidro pentru irigatii; stabilirea din timp a unor preturi de referinta sau a unora de interventie pentru produsele agricole; Legea 454/2003 privind conditiile generale de acordare a sprijinului financiar pentru agricultura in care se precizeaza ca sprijinul poate fi acordat prin Consiliul pe Produs sau cu acordul asociatiilor profesionale reprezentative, in conditiile in care atit consiliile, cit si asociatiile trebuie sa participe la stabilirea conditiilor de acordare a subventiilor; impunerea modificarii Legii nr. 381/ 2002, a calamitatilor; elaborarea de urgenta a unui program cadru de dezvoltare agricola pe termen mediu si lung; Programele "Fermierul" si "Sapard".
In finalul dezbaterilor, cei doi reprezentanti ai producatorilor agricoli braileni au informat conducerea Ligii ca, exact cu o saptamina inaintea Conferintei Nationale, mai precis in data de 15 februarie, la Braila, va avea loc Conferinta Judeteana a Agricultorilor - Braila, 2006.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii