An agricol greu, dar nu dezastruos, pentru județul Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

An agricol greu, dar nu dezastruos, pentru județul Brăila

• seceta pedologică a afectat culturile, însă producțiile medii la hectar au fost ridicate cât de cât de fermierii care au făcut investiții și au putut să irige • chiar și așa, recoltele sunt net inferioare celor din 2021, care a fost un an ploios

 

Pentru județul Brăila, anul agricol 2022 a fost greu, însă situația a fost cât de cât salvată de fermierii care au investit în refacerea și modernizarea sistemelor de irigații. Asta reiese din datele puse la dispoziție de Direcția Agricolă Brăila, care arată că producțiile medii la hectar au fost ”săltate” oarecum de faptul că pe raza județului nostru au fost irigate anul trecut mai mult de jumătate din suprafețele cultivate. Astfel, potrivit directorului Traian Cișmaș, s-a reușit irigarea a circa 50 - 60% din terenurile pe care s-au înființat culturi agricole. Poate părea puțin, dar nu trebuie uitat că, la un moment dat, nivelul Dunării a fost atât de redus încât sucursala brăileană a Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) cu greu a putut livra apă pe canalele de irigații. Cert este că, acolo unde s-au făcut udări, s-au obținut producții la hectar care au ridicat media per total județ. Chiar și așa, însă, a fost un an agricol mult mai slab decât cel precedent, când nu au fost probleme cu seceta, iar producțiile au fost bune inclusiv în zonele neacoperite de irigații.

Din datele centralizate de Direcția Agricolă, reiese că în 2022, de pe 60.243 hectare cultivate cu grâu s-a obținut o producție totală de 236.327 tone, deci o medie de 3,9 tone la hectar. Pentru comparație, producția medie de grâu din 2021 a fost de 6,2 t/ha. Orzul s-a cultivat anul trecut pe 18.792 ha, producția totală fiind de 82.553 t, cu o medie de 4,3 t/h (6,6 t/ha în 2021), iar rapița a ocupat o suprafață totală de 3.905 ha, cu o producție de 8.692 t, cu o medie de 2,2 t/ha (3 t/ha în 2021).

În ceea ce privește culturile semănate în primăvară și recoltate în toamna anului trecut, porumbul a ocupat 96.630 ha, producția totală fiind de 400.881 t, cu o medie de 4,1 t/ha. În anul precedent, când a plouat suficient exact în perioada în care porumbul ”lega” și avea cea mai mare nevoie de apă, producția medie din județul nostru s-a ridicat la 5,8 t/ha. Pentru producția de anul trecut a contat mult faptul că unii fermieri au investit în sisteme de irigații prin picurare, care se pretează foarte mult la culturile de porumb, iar trendul este ca numărul acestor sisteme să crească pe raza județului nostru. Floarea soarelui a fost cultivată în 2022 pe 85.200 ha, obținându-se o producție totală de 185.286 t, cu o medie de 2,1 t/ha (2,4 t/ha în 2021). În fine, soia s-a cultivat pe 17.520 ha, iar producția totală la această cultură a fost de 35.362 t/ha, cu o medie de 2 t/ha (2,6 t/ha în 2021).

Anul agricol 2023 are un start oarecum promițător, datorită precipitațiilor din ultima perioadă care, deși nu sunt suficiente pentru a acoperi deficitul de umiditate acumulat în sol, au ajutat la răsărirea culturilor înființate în toamnă. Astfel, potrivit datelor primite de la Direcția Agricolă, până în acest moment grâul are o răsărire de 95%, iar la orz stăm și mai bine, cu 100% răsărire. În toamnă, s-au cultivat pe raza județului Brăila 65.820 ha cu grâu, 24.385 ha cu orz și 7.935 ha cu rapiță.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro