Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Agentii economici vor putea utiliza serviciile de facturare electronica

Autoritatea in domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei (ANRCTI) a anuntat ca supune consultarii publice un proiect de decizie privind procedura de verificare si omologare a sistemelor informatice destinate operatiunilor de emitere a facturilor in forma electronica. "ANRCTI are obligatia de a emite reglementari referitoare la normele de performanta si securitate cu privire la sistemele informatice utilizate de persoanele care emit, transmit sau arhiveaza facturi, chitante si bonuri fiscale in forma electronica", se arata intr-un comunicat al autoritatii. Proiectul de decizie stabileste o procedura simpla de omologare, pe baza unei opinii de audit emise de un tert independent, care sa ateste indeplinirea de catre sistemul informatic supus omologarii a celor trei componente de baza ale securitatii informatice: integritatea, confidentialitatea si disponibilitatea datelor din sistem. Printre beneficiile utilizarii facturarii electronice se numara scaderea costurilor, cresterea nivelului de securitate si de confidentialitate a documentelor, eficientizarea proceselor prin eliminarea suportului de hirtie si a eforturilor pe care le presupune stocarea si transmiterea documentelor pe suport de hirtie.
Un al doilea proiect supus dezbaterii publice vizeaza alocarea si utilizarea unor numere nationale scurte pentru servicii armonizate la nivel european: cu caracter social de forma 116(xyz) si numerele nationale pentru servicii de informatii privind abonatii de forma 118(xyz). In prezent, in anexa la Decizia Comisiei Europene 2007/116/CE sint definite trei numere scurte pentru servicii armonizate cu caracter social, iar acestea vor fi disponibile pentru alocare si in Romania: 116000 - pentru serviciul "linie telefonica de urgenta pentru copiii disparuti", disponibil non-stop; 116111 - pentru serviciul "linii de asistenta telefonica pentru copii"; 116123 - pentru serviciul "linii de asistenta telefonica care ofera sprijin emotional" - destinat persoanelor care se confrunta cu dificultati de ordin personal si au nevoie de sprijin moral sau se gindesc la suicid.
Ambele proiecte pot fi consultate pe pagina de internet a ANRCTI, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pina la data de 13 martie 2008.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii