• ”Deopotrivă cu asigurarea capabilităților de apărare, pentru România e vitală infrastructura de mobilitate militară, incluzând aici infrastructura de transport cu dublă utilizare”, a explicat europarlamentarul PSD • ”Comisia pentru Scutul democrației europene se va ocupa de combaterea ingerințelor străine, a dezinformării și a amenințărilor la adresa democrației, iar Comisia pentru criza locuințelor în UE va trebui să propună soluții pentru locuințe decente la prețuri abordabile”, a mai detaliat Mihai Tudose
Parlamentul European a decis, în sesiunea plenară de săptămâna trecută, transformarea Subcomisiei pentru Securitate și Apărare în comisie europarlamentară. De asemenea, s-a votat crearea unei comisii speciale intitulate “Scutul democrației europene ”.
“Parlamentul European ia foarte în serios amenințările la adresa securității UE și își adaptează structurile în fața provocărilor acestei perioade. La nivelul Comisiei Europene, în premieră, a fost creat, începând din acest mandat, postul de comisar pentru Apărare și, în oglindă, se impunea existența unei comisii de sine stătătoare pentru acest domeniu”, a explicat eurodeputatul Mihai Tudose.
În calitate de vicepreședinte al Subcomisiei pentru Securitate și Apărare, Mihai Tudose a precizat că noua comisie va avea ca misiuni principale monitorizarea punerii în aplicare a politicii de securitate și apărare comune, precum și definirea unei Uniuni a Apărării.
„Va fi esențială, în acest sens, realizarea unei piețe unice a apărării, bazată pe integrarea și cooperarea industrială dintre statele membre în domeniul apărării. Aici e vorba atât de producție în comun, cât și de cercetare, dezvoltare și inovare. Deopotrivă cu asigurarea capabilităților de apărare, pentru România e vitală infrastructura de mobilitate militară, incluzând aici infrastructura de transport cu dublă utilizare”, a subliniat Mihai Tudose.
Europarlamentarul social-democrat a menționat că noua comisie în care va activa va avea competențe și cu privire la misiunile civile și militare ale UE, securitatea infrastructurii critice, apărarea cibernetică, precum și controlul parlamentar asupra structurilor și agențiilor Uniunii specifice apărării (între care Direcția Generală a Statului-Major al UE, Colegiul European de Securitate și Apărare, Agenția Europeană de Apărare, Centrul de Sateliți al UE).
„Pachetul decizional pe care l-am votat miercuri, la Strasbourg, vizează crearea mai multor structuri abilitate să lucreze pe câteva probleme majore ale UE. Subcomisia pentru sănătate publică devine, la rândul ei, comisie și se creează două noi comisii speciale, cu mandat de un an. Comisia pentru Scutul democrației europene se va ocupa de combaterea ingerințelor străine, a dezinformării și a amenințărilor la adresa democrației, iar Comisia pentru criza locuințelor în UE va trebui să propună soluții pentru locuințe decente la prețuri abordabile”, a detaliat europarlamentarul PSD Mihai Tudose.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.