* funcționarii de mediu spun că au emis avizele la timp și că nu ar fi pus condiții aberante * primarul Marian Dragomir nu își retrage acuzațiile, afirmând că activitatea Agenției de Mediu este umbrită de atitudinea unor funcționari care, din dorința de a demonstra cât sunt de profesioniști, mai mult încurcă decât ajută, de atitudinea acestora lovindu-se nu doar Primăria ci și agenții economici care solicită avize de mediu
Lucrările de reabilitare a Bulevardului Independenței au început de circa o săptămână, iar pe șantier se lucrează destul de intens, constructorul profitând de vremea încă favorabilă. Suntem, totuși, în luna noiembrie, condițiile atmosferice putându-se schimba de la o zi la alta. De ce a fost deschis șantierul abia acum, în condițiile în care demersurile pentru această investiție au fost demarate încă de la începutul anului 2019 a fost explicat de primarul Marian Dragomir, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, dar și printr-o declarație acordată ziarului nostru, pe care am redat-o într-un articol publicat săptămâna trecută, sub titlul ”Ziua Independenței”. Pe scurt, edilul-șef a amintit de o contestație făcută de una dintre firmele care au licitat pentru contractul de verificator de proiect, dar și despre anumite condiții impuse de autoritățile de mediu pentru acordarea unui aviz favorabil acestei investiții. Condiții care ar fi întârziat, la rândul lor, rezolvarea chestiunilor birocratice premergătoare ordinului de începere a lucrărilor. Una dintre problemele ridicate ar fi fost accesul utilajelor de mare tonaj pe porțiunile de bulevard intrate în lucru.
Primarul Dragomir nu a nominalizat efectiv Agenția pentru Protecția Mediului Brăila, însă această instituție a reacționat în urma declarațiilor sale, solicitând cotidianului nostru publicarea unui drept la replică. Punctul de vedere trimis de Biroul de Presă al APM Brăila este următorul: ”Cateva precizari necesare pentru informarea publicului, cu referire la articolul ”Administrația Dragomir dă startul la lucrări - Ziua Independenței” din 27 octombrie 2021: Solicitarea acordului de mediu pentru proiectul de modernizare a Bulevardului Independenței a fost depusă la Agenția pentru Protecția Mediului Brăila în data de 22.01.2019, derularea procedurii a durat circa cinci luni, respectându-se cu strictețe prevederile și termenele legale, inclusiv cele privind consultarea publicului, actul de reglementare fiind emis în data de 8.07.2019.
În ce privește cerințele excesive care ar fi fost impuse titularului de proiect, cum ar fi interzicerea accesului utilajelor de mare tonaj pe bulevard, nu a existat o astfel de condiție. Au fost impuse condiții pentru protejarea mediului și a sănătății populației, de exemplu respectarea limitelor de zgomot și de emisii de pulberi în aer, ca și desfășurarea lucrărilor generatoare de vibrații și zgomote în afara orelor de odihnă ale populației”.
Întrebat cum comentează aceste precizări, primarul Marian Dragomir ne-a trimis, la rândul său, încă un punct de vedere, spunând că, deși scriptic au fost emise la timp documentele necesare, unii funcționari APM și-ar fi încălcat atribuțiile, continând să solicite îndeplinirea a tot felul de condiții, fapt ce ar fi îngreunat procedurile birocratice. ”Eu nu i-am nominalizat în textul meu în mod expres pe cei de la Agenția de Protecție a Mediului dar dacă dânșii s-au «simțit» este interesant... La fel de interesante sunt și opiniile brăilenilor sau societăților din Brăila față de modul în care sunt tratați la Agenția de Protecție a Mediului din punct de vedere al termenelor sau atitudinii și întrebați-i sub protecția anonimatului deoarece mulți se tem de răzbunarea unor funcționari de la Agenția de Mediu care au uitat să iasă la pensie. Eu, ce să mai spun? Că deși nu intră în atribuțiile lor, se substituiau Poliției Rutiere în ceea ce privește devierea traficului, modul în care acordă prioritate bicicliștii care merg pe pistele de biciclete, numărul indicatoarelor de circulație, semafoarelor, întrebau dimensiunea șanțului în care se poziționează conductele de irigații. În data de 11.06.2019 ne-au răspuns că proiectul nu se supune evaluării impactului asupra mediului, iar abia peste o lună au trimis avizul de mediu care includea condițiile de mediu, și mai pot da zeci de exemple dar nu are sens că îi știe tot orașul...”, ne-a transmis primarul Dragomir. Acesta a ținut să adauge, totuși, că nu toți angajații APM sunt la fel în ceea ce privește felul cum își fac treaba: ”La Agenția de Protecție a Mediului sunt și oameni extraordinari dar activitatea lor este pusă în umbră de cei care din dorința de a arăta cât de «profesioniști» sunt ei mai mult încurcă decât ajută!”.