• cei care nu se conformează, riscă să rămână fără autorizaţie de mediu şi să primească amenzi uriaşe de la Garda de Mediu • înainte de a primi viza anuală, fiecare agent economic trebuie verificat la faţa locului de Agenţia pentru Protecţia Mediului • în judeţul Brăila funcţionează circa 1.500 de firme care au nevoie de autorizaţie de mediu • în cadrul APM există mai puţin de 10 consilieri abilitaţi să elibereze vizele anuale
Agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în baza unei autorizaţii de mediu sunt obligaţi să îşi vizeze anual acest document, conform unui Ordin emis recent de Ministerul Mediului. Teoretic, prin intermediul acestei măsuri guvernanţii încearcă să se asigure că societăţile comerciale respectă regulile referitoare la protecţia mediului înconjurător. Cine nu se conformează, rămâne fără autorizaţie şi riscă să primească sancţiuni drastice din partea Gărzii de Mediu. Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Brăila avertizează agenţii economici vizaţi de noua prevedere legislativă să acţioneze din timp pentru a nu ajunge în situaţia de a fi sancţionaţi. Problema este că aplicarea respectivului Ordin de Ministru implică un volum de muncă foarte mare, inclusiv pentru Agenţia de Mediu, care trebuie să verifice în teren, odată pe an, fiecare firmă în parte.
“Agenţia pentru Protectia Mediului Brăila informează toţi titularii/deţinătorii de autorizaţii de mediu/autorizaţii integrate de mediu, despre apariţia Ordinului nr.1171/05.11.2018 privind aprobarea procedurii de aplicare a vizei anuale a autorizaţiei de mediu şi autorizaţiei integrate de mediu, publicat în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 967/15.11.2018.
Procedura menţionată reglementează condiţiile de solicitare, de aplicare sau de respingere a vizei anuale a autorizaţiei de mediu şi autorizaţiei integrate de mediu, în acord cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195/2005 din 22 decembrie 2005 privind protecţia mediului, aprobată prin Legea nr. 265/2006 cu modificările şi completările ulterioare.
Având în vedere faptul că Autorizaţia de mediu şi Autorizaţia integrată de mediu îşi păstrează valabilitatea atât timp cât beneficiarii lor deţin viza anuală valabilă, toţi titularii/deţinătorii de autorizaţii de mediu/autorizaţii integrate de mediu trebuie să solicite viza anuală la Agenţia pentru Protecţia Mediului în fiecare an cu minim 60 de zile înainte de ziua şi luna în care a fost emisă autorizaţia de mediu sau autorizaţia integrată de mediu.
Pentru derularea procedurii de aplicare a vizei anuale nu se percep taxe sau tarife”, transmite APM Brăila, prin intermediul unui comunicat de presă.
La nivelul judeţului Brăila activează circa 1.500 de agenţi economici cu autorizaţie de mediu. În conformitate cu noua prevedere legislativă, fiecare firmă trebuie verificată în teren de consilierii de mediu ai APM, înainte de a i se acorda viza anuală. “Se vor face verificări la faţa locului, pentru a se vedea dacă solicitantul vizei respectă toate condiţiile prevăzute de autorizaţia de mediu. Acest aspect implică un volum destul de mare de muncă din partea Agenţiei”, ne-a declarat Dumitru Bâja, purtător de cuvânt al APM Brăila. La ora actuală, în schema de personal a APM Brăila există mai puţin de 10 consilieri abilitaţi să elibereze viza pentru autorizaţiile de mediu.