Scandalul provocat de comportamentul preşedintelui CJ Brăila faţă de jurnalişti, ajuns recent în presa naţională, a provocat reacţii din partea mai multor organizaţii nonguvernamentale, printre care se numără şi ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei. Această organizaţie a catalogat drept un abuz împotriva presei ieşirea preşedintelui CJ Brăila şi i-a adresat acestuia o scrisoare publică, în care îi atrage atenţia că limbajul suburban folosit faţă de jurnalişti nu se potriveşte demnităţii şi funcţiei publice pe care acesta le deţine. "Domnule preşedinte Gheorghe Bunea Stancu, ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei vă informează că în conferinţa de presă pe care aţi susţinut-o pe 31 mai, în calitatea dvs. de preşedinte al CJ Brăila, aţi comis o serie de abuzuri nedemocratice în relaţie cu presa. Astfel, v-aţi adresat jurnaliştilor care au relatat despre activitatea dvs. cu apelative de tipul: «panaramă», «imbecilă», «impertinentă». (...) «Iar pentru cei care vin aici, vin să speculeze, vă anunţ în mod categoric că dacă nu intraţi într-o normalitate a voastră, ca media, vizavi de noi ca Partidul Social Democrat, vă retrag acreditarea. Ca să fie foarte clar. Terminaţi cu golănelile astea (...)», aţi mai spus. Toate acestea doar pentru că presa din Brăila a îndrăznit să relateze în mod critic despre activitatea dvs.
Vă atragem atenţia asupra faptului că limbajul suburban folosit de dvs. nu se potriveşte demnităţii şi funcţiei publice pe care le detineţi", menţionează ActiveWatch în scrisoarea adresată preşedintelui CJ Brăila. În plus, lui Stancu i se atrage atenţia că nu cunoaşte prevederile Legii accesului la informaţiile de interes public, aşa că ameninţările sale cu privire la retragerea acreditărilor jurnaliştilor nu au o bază legală: "Constatăm, cu îngrijorare, necunoaşterea de către dvs., o persoană cu o poziţie publică importantă în judeţul Brăila, a unor prevederi elementare ale Legii accesului la informaţiile de interes public. Astfel, vă reamintim că «Autorităţile publice au obligaţia să acorde fără discriminare acreditare ziariştilor şi reprezentanţilor mijloacelor de informare în masă» (art. 18, alin 1, Legea 544/2001) şi că «Autorităţile publice pot refuza acordarea acreditării sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii autorităţii publice şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist, în condiţiile şi în limitele legii» (art. 18, alin 3, Legea 544/2001). Aţi ameninţat şi că nu veţi mai organiza conferinţe de presă şi veţi obliga ziariştii să obţină informaţii formulând cereri de informaţii, la care veţi răspunde doar în 30 de zile. Vă reamintim şi că art. 17 din Legea accesului la informaţiile de interes public spune: «Autorităţile publice au obligaţia să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferinţe de presă pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public».
Injuriile aduse jurnaliştilor şi ameninţarea lor cu retragerea acreditării pentru opiniile critice pe care le exprimă reprezintă gesturi nepermise din partea unui reprezentant al autorităţii statului", se mai arată în scrisoarea adresată preşedintelui CJ Brăila de către ActiveWatch.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.