Afla la ce liceu intra copilul tau | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Afla la ce liceu intra copilul tau

Este primul an in care admiterea la liceu nu se face nici in baza unui examen, nici a Testelor Nationale, un examen aproape la fel de sever si cu elemente de siguranta similare. Este prima data cind absolventii de clasa a VIII-a sint repartizati in licee pe baza unei medii de admitere in calculul careia s-au luat in considerare notele la tezele cu subiect unic. Ministerul a renuntat la Testele Nationale si a introdus in locul lor tezele cu subiect unic, o decizie care, cel putin dupa sustinerea lucrarilor, a generat o serie de controverse. Concret, in locul evaluarii sumative de la finalul unui ciclu de invatamint, s-a optat pentru evaluarea sumativa semestriala. O decizie extrem de buna pentru elevi daca organizarea nu ar lasa loc la speculatii. Tot pentru intiia data vor avea acces la prima etapa a admiterii computerizate si candidatii care nu au reusit sa obtina la teze note peste cinci, dar care au reusit, in final, sa promoveze anul scolar.

Aproape 150 de copii au medii peste 9.50

Tezele cu subiect unic au fost contestate din doua puncte de vedere importante. S-a spus ca nivelul de dificultate al tezelor a fost mai scazut si ca atare notele vor fi mai mari, iar mediile de admitere vor creste foarte mult. Aceasta ipoteza a fost infirmata de ierarhia pe 2008. O comparatie intre ierarhia de anul trecut si cea de anul acesta arata ca mediile de admitere de acum sint chiar mai mici decit cele din 2007. Pina la media 9.50 in 2007 au fost 206 elevi, iar in 2008 sint 147. Pina la media 9.00 sint 499 de elevi anul acesta, iar anul trecut au fost 541. Diferenta dintre numarul de elevi de anul trecut si numarul de elevi de anul acesta scade progresiv. Ea devine foarte mica pentru intervalul 8.00 - 7.50, pina la media 7.50 fiind 1.568 de elevi. Anul trecut, ultima medie de admitere a fost 5,79, iar anul acesta este 4.21, medie de admitere pe care o are cel de-al 2.993-lea elev.
Un alt motiv pentru care tezele cu subiect unic au fost foarte contestate a fost o presupusa copiere in masa. De dovedit nu s-a dovedit insa nimic, multe cadre didactice din mediul rural sustinind ca nu s-a copiat si au dovedit aceasta prin notele elevilor de la teze, apropiate de notele din catalog. Nimeni nu a exclus posibilitatea ca unii elevi sa fi copiat, dar de o frauda in masa nu se poate vorbi, sustin cadrele didactice. Din cauza presupusei fraude generalizate, unele cadre au spus ca pe primele locuri vor fi mult mai multi elevi din mediul rural, care nu vor face fata cerintelor de la liceele de elita, pentru ca notele lor sint umflate. Nici acest lucru nu s-a confirmat. In ierarhia din 2007, in primii 108 copii, 14 au fost din mediul rural, iar in 2008 in acelasi numar de copii au fost 15 din mediul rural.
Avind in vedere cele de mai sus, absolventii se vor putea orienta linistiti in stabilirea ordinii optiunilor lor, luind in calcul ultimele medii de anul trecut. Ca si in anii trecuti, atragem atentia ca, mai ales pentru cei cu medii sub 9.00, este foarte important sa treaca in fisa de inscriere cit mai multe optiuni, ca sa nu rateze admiterea si sa ajunga unde nu-si doresc. Conform metodologiei de admitere, fisele trebuie completate in perioada 12 - 20 iunie. Pina pe 22 iunie, fisa listata din calculator va fi verificata si corectata de elevi, parinti, diriginti, dupa care datele corecte vor fi transmise la Centrul judetean de admitere si apoi mai departe, la Centrul national de admitere. Pe 27 iunie se va face repartizarea computerizata, pe 28 iunie rezultatele se vor afisa in scolile gimnaziale, iar pe 29 iunie la licee.

Cheia succesului la admitere - completarea corecta a fisei cu optiuni

Din notele obtinute la tezele cu subiect unic se face o medie, care se aduna cu media generala de absolvire a claselor de gimnaziu. Totul se imparte la doi si se obtine media de admitere.
Pentru admiterea la liceele vocationale, absolventii nu trebuie sa
mai intre in repartizarea computerizata si nici nu vor gasi coduri
pentru aceste specializari. Acolo, mediile de admitere se calculeaza
conform altui algoritm care tine cont de notele obtinute de elev la
probele de aptitudini, iar cei care au optat pentru asa ceva vor afla inainte de data limita pentru completarea fiselor de inscriere daca sint admisi sau nu. Daca nu au fost admisi, intra in repartizarea computerizata.
Pentru a intra in admiterea computerizata, fiecare candidat trebuie
sa completeze cel putin 25 de optiuni in fisa de inscriere, ca sa fie sigur ca va fi repartizat intr-o clasa de liceu conform mediei de
admitere pe care a obtinut-o. Candidatii din acest an pot folosi ca reper ultimele medii de admitere de anul trecut
Fisele pot fi completate in ordinea liceelor, a ultimelor medii de
admitere de anul trecut, daca se urmareste ocuparea unui loc
intr-un anumit liceu, indiferent de specializare sau se aseaza in
ordinea descrescatoare a ultimelor medii de admitere de anul trecut
clasele cu specializarea vizata de la toate liceele brailene. Codurile
specializarilor trebuie completate cu mare atentie, de la stinga la
dreapta, aceasta fiind ordinea in care le va citi computerul. Fisele
completate de catre candidat in prezenta parintelui si a dirigintelui
clasei se vor depune la scoli pina pe 20 iunie. Aceste informatii se vor introduce in baza de date computerizata de la nivel judetean, iar in perioada 20 - 22 iunie se vor verifica fisele editate de calculator, corectindu-se eventualele greseli. Termenul limita pentru corectarea eventualelor greseli este 22 iunie. Dupa aceasta data nu se mai poate interveni in baza de date. Rezultatele admiterii computerizate se vor afisa pe 28 iunie la scolile generale si pe 29 la colegii, licee si grupuri scolare. Candidatii admisi la licee in prima etapa trebuie sa-si depuna dosarele la scolile respective in perioada 30 iunie - 18 iulie.

Locuri pentru toata lumea, dar nu la liceu, cursuri de zi

In planul de scolarizare sint prevazute 2.100 de locuri pentru cursurile de zi la liceu, pentru care pot opta 2.993 de elevi. Media ultimului care ar putea, teoretic, sa intre la liceu este 6.76, insa aceasta medie poate sa scada in conditiile in care unii elevi cu medii mai mari ar opta pentru o scoala de arte si meserii.
La scolile de arte si meserii sint 1.428 de locuri, adica toti cei 2.993 de elevi vor putea ocupa un loc pentru a-si continua studiile. Practic, vor ramine neocupate 19 clase, in functie de optiunile elevilor.
Elevii care nu vor fi repartizati in aceasta sesiune sau nu sint multumiti de locul ocupat mai pot opta pentru frecventa redusa la clasa a IX-a, unde sint trei clase, doua la "Nenitescu", profilul Resurse naturale si Tehnic si una la "Brancoveanu" profilul Tehnic. Pentru seral, la scoala de arte si meserii elevii se vor putea inscrie la "Edmond Nicolau", domeniul constructii, instalatii si lucrari publice, unde este aprobata o clasa. Cei nemultumiti pot merge si la Liceul Economic "Petre S. Aurelian", liceu particular, unde se formeaza doua clase pentru calificarea Tehnician in activitati economice. O scoala de arte si meserii particulara este Grupul Scolar de Arte si Meserii "Spiru Haret", care are doua clase pentru lucratori in alimentatie si lucratori in estetica si igiena corpului omenesc. Scoala speciala de arte si meserii are doua clase, lucrator in lacatuserie mecanica structuri - 12 locuri si lucrator in tricotaje/confectii - 9 locuri. Elevii interesati se pot inscrie direct la aceasta scoala. Elevii cu cerinte educative speciale (CES), care nu au dat teza cu subiect unic, vor completa fisele de inscriere pentru scolile de arte si meserii unde au mai ramas locuri, in a doua etapa de admitere, in perioada 30 iunie - 8 iulie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro