Mergi la conţinutul principal

Afaceri de milioane de euro cu mia de hectare furata Brailei

Dupa certurile interminabile iscate in jurul miei de hectare apartinind comunei brailene Vadeni si data in administrarea muncipalitatii galatene, a izbucnit un nou scandal, de aceasta data cu iz penal, legat de aceeasi zona. De aceasta data, motivul este reprezentat de faptul ca municipalitatea Galati si-a luat libertatea de a incredinta unei firme, fara licitatie, o parte din acel teren, in vederea realizarii unui complex imobiliar si a unui hipermarket.
Cel care si-a permis sa inceapa imparteala pe ochi frumosi a terenurilor din viitoarea zona de dezvoltare Braila - Galati este nimeni altul decit primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, acelasi care a dus cu zaharelul administratia braileana in privinta actelor de urbanism emise pentru cartierul ANL "Dimitrie Cantemir". Presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, sustine ca intreaga afacere este o ilegalitate. Pentru o fapta similara, primarul Iasiului este in prezent anchetat de DNA.

Hipermarket, galerii comerciale si sali de cinema in loc de locuinte sociale

Mai precis, in cursul acestei luni, edilul sef galatean si CLM Galati si-au dat avizul pentru ca SC "Euro Mediterrenee Consulting", un SRL", cu sediul in Pipera, Bucuresti, sa ia in administrare, fara organizarea unei licitatii, asa cum spune legea administratiei locale, un teren de 26 de hectare, din mia primita cadou de la Guvernul Nastase, in 2003, pentru construirea de locuinte sociale. Asa cum a explicat in mod oficial primarul Nicolae, terenul a fost incredintat in vederea realizarii unui complex imobiliar din care ar urma sa faca parte si un hipermarket "Carrefour", dar si sali de cinema, centre de afaceri, restaurante sau centre de sanatate. Intregul proiect, denumit "Siret Plaza" - care se poate studia pe www.siretplaza.ro - ar urma sa coste 45 milioane de euro, din care municipalitatea locala contribuie cu valoarea terenului, adica 5 milioane de euro. Asa cum se arata in documentele incheiate intre municipalitatea galateana si firma respectiva, in schimbul participarii la proiect, Galatiul ar trebui sa incaseze, timp de 25 de ani, o suma anuala de 291.000 de euro.
Valoarea de 5 milioane de euro a fost calculata la un pret de 19,25 euro pe metru patrat, suma considerata destul de redusa, avind in vedere ca terenul ar urma sa fie situat in interiorul unei zone urbane. Asta ar insemna ca, daca municipalitatea galateana mai are astfel de idei, ar putea evalua toata mia de ha la 192 de milioane de euro. Oricum, ne putem face o idee asupra valorii terenului pierdut de Braila, in urma ordonantei elaborate de Guvernul Nastase.
In ceea ce il priveste, primarul Nicolae a declarat ca, desi a dat terenul in folosinta gratuita, a procedat legal, si ca numai asa acceptau cei de la "Carrefour" sa construiasca hipermarketul respectiv. Acesta a recunoscut si ca acolo se vor construi si alte imobile, in afara de hipermaketul cu pricina.

Contractul a trecut prin trei firme, toate avind acelasi administrator francez

Demn de mentionat este faptul ca, desi contractul initial a fost incheiat la 29.09.2005 intre municipalitatea galateana si SC "Euro Mediterenee Consulting" SRL Bucuresti, aceasta a devenit pe parcurs SC "EMCT Romania" SRL, iar la data de 23 aprilie 2007 a transmis toate drepturile si obligatiile din contractul de asociere firmei SC "Siret Plaza" Bucuresti. Toate cele trei firme au fost sau sint inca, administrate de un cetatean francez, Richard Michael, ce apare si ca asociat la "EMCT Romania", alaturi de un alt francez - Laurent Frederic Mathurin - si de un roman - Mircea Adrian Curuia. De altfel, SC "EMCT Romania" SRL este unicul asociat al SC "Siret Plaza" SRL. Interesant este si faptul ca cea din urma firma a fost infiintata exact cu o luna inainte de data la care "SC EMCT Romania" a transmis contractul de asociere cu municipalitatea Galati.
Primarul Nicolae a mai facut un cadou firmei respective, deoarece in contract se stipuleaza, la art. 2, pct. 3, urmatoarele: "In cazul in care, pe durata prezentului contract, municipiul Galati hotaraste instrainarea proprietatii ori a folosintei acestui teren prin vinzare, societatea sau societatile care i se vor substitui, va/vor avea drept de preferinta la incheierea actului juridic hotarit, la pretul ce va fi negociat". Si marinimia muncipalitatii galatene continua: "Municipiul recunoaste societatii un drept de prim refuz in cazul in care hotaraste vinzarea oricarei suprafete situate pe o raza de 3 km in imediata vecinatate a proiectului, daca pe aceasta suprafata se va realiza un proiect cu acelasi obiect de activitate". Cu alte cuvinte, SC "Siret Plaza" SRL si oricare "inlocuitor" are drept de preferinta si in caz de vinzare a terenului respectiv. Ba mai mult, aceeasi firma poate interzice municipiului Galati incheierea unui act de vinzare-cumparare cu o alta societate, pe alt teren, daca noua societate i-ar face concurenta sereleului bucurestean.

Totul e ilegal

Referitor la aceasta problema, presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, ne-a declarat ca, atit timp cit este el presedintele CJ Braila, proiectul "Siret Plaza" nu o sa se realizeze: "In primul rind e ilegal. Terenul probabil a fost trecut din domeniul public al municipiului in cel privat, iar ei nu au puterea legala de a face asa ceva. Terenul doar le este dat in administrare, nimic mai mult. In al doilea rind, acel teren le-a fost dat pentru locuinte sociale, nu ca vor ei sa faca nu stiu ce acolo. Asa cum pina acum nu le-am dat autorizatie pentru "Siret Plaza", nu o sa o primeasca cit sint eu la CJ Braila. Daca nu vor sa inteleaga... Nu stiu ce e in capul primarului Nicolae. Doar i-am zis clar ca nu se poate realiza acolo ce vor ei, pentru ca terenul ala are deja o destinatie. I-am spus ca orice investeste acolo in alte scopuri decit pentru locuinte sociale va fi pierdut. Nu a vrut sa inteleaga... problema lui". Mai mult, Stancu a precizat ca Prefectura Braila merge inainte cu procesul intentat municipiului Galati, pentru constatarea nulitatii de drept a actelor de urbanism emise pentru cartierul "Dimitrie Cantemir": "Nu se mai poate cu ei... Se putea totul rezolva cu bun simt, isi retrageau actele, eu le aveam pe celelalte pregatite. Simplu. Nu, Nicolae nu stiu ce vrea sa demonstreze... Acum sa plateasca, ce sa le fac... Eu zic ca acolo nu se va face nici o "plaza", nimic... Dupa ce nu voi mai fi eu presedinte, sa le dea cine o vrea autorizatie, eu nu fac asa ceva".

Precedent inregistrat la Iasi

Un caz asemanator s-a inregistrat la Iasi, unde primarul Gheorghe Nechita (PSD) a ajuns in fata procurorilor dupa ce a incredintat direct, fara a incasa vreun leu, 12 hectare de teren catre "Iulius Group", in vederea realizarii unui complex imobiliar. Alaturi de edilul sef iesean sint audiati de catre DNA viceprimarul Constantin Neculau, functionari publici din cadrul Primariei, dar si membrii CLM.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro