Mergi la conţinutul principal

Adventistii din judet nu au votat

Au vrut sa voteze, aveau dreptul sa o faca, dar nu au putut sa-si exprime votul. Este vorba despre circa cinci mii de braileni, membri ai comunitatii adventiste, pentru care simbata este zi sfinta, in care, pina dupa apusul soarelui, este interzisa orice activitate. Comunitatea adventistilor din judetul Braila este destul de numeroasa, iar problema votului la referendum i-a preocupat pe membrii acesteia inca de cind au aflat ca votarea se va desfasura intr-o zi de simbata. Credinta adventistilor de ziua a saptea ii opreste de la orice tip de activitate sociala, economica sau administrativa, inainte de apusul soarelui, iar simbata, soarele a apus la ora 20,36, adica dupa ora de inchidere a sectiilor de votare. Nemultumiti ca nu vor apuca sa-si exprime optiunea, reprezentantii comunitatii au incercat sa obtina o prelungire a termenului-limita de vot, insa solicitarea le-a fost refuzata. Simbata, dupa slujba de dimineata, adventistii din comuna braileana Cazasu au discutat, printe altele, si despre situatia imposibila in care au fost pusi. "Daca se prelungea termenul, ca atunci cind se fac alegerile obisnuite, pina la ora 22, puteam merge, dupa apusul soarelui, puteam merge cu toata placerea si chiar si eu as fi vrut sa ma duc. Mi-as fi dorit, dar pentru ca nici dinsii nu au vrut sa amine cu o zi, si nici sa puna cu o zi mai devreme, nu avem ce face. Asa cum sint la ei niste legi, asa sint si la noi niste legi pe care Dumnezeu ni le-a dat si trebuie sa ascultam mai mult de Dumnezeu decit de oameni", ne-a declarat o credincioasa. "Sint suparata. De ce s-a pus pina la ora 20? Puteau sa puna referendumul miine, duminica. Sintem foarte multi care am fi dorit sa votam, de ce nu vorbiti dvs. sa se prelungeasca pina la 12 noaptea, ce musai la ora 20, ca asa vor ei?! Mi-as fi dorit sa votez, uite, am si buletinul la mine, sint numai buna sa merg la vot, dar dupa ora 21!", ne-a declarat o alta femeie. "Biserica noastra a facut o solicitare catre Guvernul Romaniei, pentru prelungirea orei sau pentru schimbarea zilei, ca sa putem vota si noi. Pina la ora actuala, nu am primit nici un raspuns. Ne deranjeaza faptul ca nu ne putem exprima opinia. Sintem cetateni romani si avem si noi dreptul acesta", ne-a spus Mihai Berbec.
In ceea ce-l priveste, presedintele sectiei de votare din Cazasu a recunoscut ca nu se asteapta sa vina la vot consatenii sai care sint adventisti: "Pina la ora asta nu au sosit la vot. Azi, fiind simbata, ei fiind adventisti de ziua a saptea, e posibil sa nu vina, nu putem sa stim. Noi ii asteptam sa vina".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu