Entitatile raportoare, dupa caz, vor fi responsabile pentru prejudiciile create prin neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a obligatiilor de raportare si transparenta, se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei.
Norma privind obligatiile de raportare si transparenta in sistemul pensiilor administrate privat, emisa pentru aplicarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, reglementeaza obligatiile de raportare si transmitere de informatii ale administratorilor de fonduri, ale depozitarilor activelor fondurilor de pensii, precum si ale agentilor de marketing persoane juridice, care desfasoara activitatea de marketing al fondurilor de pensii, denumite entitati raportoare. Pentru activitatea proprie si pentru fondul de pensii administrat privat, entitatile raportoare pe Pilonul II au obligatia de a transmite raportari contabile, al caror continut este intocmit in conformitate cu legislatia aplicabila si cu normele CSSPP privind reglementarile contabile aplicabile entitatilor reglementate, autorizate, supravegheate si controlate de catre institutie.
Atit administratorii, cit si depozitarii fondurilor de pensii administrate privat, vor transmite zilnic CSSPP informatii despre valoarea activului total, valoarea activului net, valoarea unitara a activului net si numarul de unitati de fond.
Saptaminal, administratorii transmit CSSPP informatii despre participantii la fondurile de pensii administrate privat.
Raportarile contabile anuale si semestriale depuse la CSSPP vor fi insotite de dovada depunerii la Ministerului Economiei si Finantelor, dupa caz.
Potrivit prevederilor normei, administratorii au obligatia sa publice pe pagina proprie de web raportarile anuale si semestriale. Semestrial, acestia vor publica valoarea ratei de rentabilitate a fondului de pensii administrat privat, iar lunar situatia detaliata a investitiilor.
Saptaminal, administratorii vor prezenta informatii despre valoarea activului total, valoarea activului net, valoare unitara a activului net si numar unitati de fond, precum si numarul de participanti pentru ultima zi lucratoare a saptaminii incheiate.
Pentru Pilonul II, CSSPP a autorizat 18 companii care sa administreze fonduri de pensii private obligatorii.
Numarul salariatilor inscrisi si validati de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) la 17 ianuarie s-a ridicat la 3,991 milioane de persoane.
Cifra va fi suplimentata cu 300.000-500.000 de persoane, care vor intra in procedura de redistribuire a salariatilor pina in 35 de ani ce nu s-au inscris la nici un fond.