Mergi la conţinutul principal

Administrator de bloc, recidivist în fraudarea asociaţiilor

• fostul administrator al Asociaţiei de Proprietari nr. 260 Brăila, Răducan Grigore, a fost trimis în judecată pentru delapidare în formă continuată • Grigore a mai fost condamnat, în anul 2015, pentru furturi de zeci de mii de lei comise şi la AP 359 de pe Calea Galaţi

 

În vârstă de 61 de ani, Răducan Grigore, fost administrator de bloc, în prezent stabilit fără forme legale în comuna Movila Miresii, a fost cercetat şi trimis în judecată pentru delapidare în formă continuată, infracţiune comisă în dauna Asociaţiei de Proprietari nr. 260 Brăila (blocul ICSIM de pe strada Eroilor). Grigore a mai fost trimis în judecată şi condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare (în anul 2015) pentru fapte similare comise la AP nr. 359 (blocul 18 de pe Calea Galaţi), prejudiciul fiind estimat la câteva zeci de mii de lei. De altfel, paguba reală pricinuită la A.P. 359 se apropia de un miliard de lei vechi. Locatarii AP 260 Brăila au sesizat poliţia în momentul în care le-a fost sistată alimentarea cu apă potabilă, din pricina datoriilor.

Plângerea penală îndreptată împotriva administratorului Răducan Grigore a fost înregistrată în evidenţele Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila la data de 20 martie 2015.

 

A furat cu două mâini, dar e sărac lipit pământului

Grigore a preluat frâiele Asociaţiei de Proprietari nr. 260 Brăila (blocul ICSIM, strada Eroilor) în anul 1998. Potrivit anchetatorilor, încă din anul 2013, CUP Dunărea a sesizat AP 260 pentru neplata debitelor, iar acest fapt a stârnit suspiciunea locatarilor în legătură cu modul de administrare a asociaţiei (în condiţiile în care existau puţini locatari rău-platnici, iar sumele datorate de aceştia nu erau mari). Procurorul de caz precizează:

“În cursul anului 2014, CUP Dunărea a continuat să someze asociaţia pentru plata debitelor, acţiune întreprinsă şi de furnizorul SC ECO SA, culminând cu sistarea furnizării de apă potabilă, la începutul anului 2015, context în care locatarii au convocat o şedinţă generală extraordinară şi au decis, la data de 10 martie 2015, demiterea administratorului Grigore Răducan. În primă fază, locatarii au apelat la serviciile unui expert contabil pentru a le întocmi o constatare contabilă extrajudiciară având ca obiect modul de gestionare a asociaţiei de către Grigore Răducan, iar printr-o notă de constatare, expertul contabil a concluzionat că, la data de 31 decembrie 2014, AP nr. 260 Brăila avea o lipsă în gestiune de 37.785,16 lei”.

Răducan Grigore a îndeplinit şi funcţiile de contabil şi casier la AP 260 Brăila, iar funcţia de preşedinte a rămas neocupată. De altfel, pe listele de plată şi de calcul a întreţinerii nu a fost identificată decât semnătura inculpatului Răducan Grigore. Culmea, raportul de expertiză contabilă întocmit pe parcursul anchetei relevă faptul că, la AP 260, soldul era pozitiv, adică încasările erau mai mari decât plăţile. Administratorul ar fi putut să onoreze măcar în parte plăţile către furnizori şi să evite, astfel, sistarea furnizării apei potabile sau a colectării gunoiului (deşeurilor menajere).

De la data de 10 martie 2015, administrarea asociaţiei de la blocul ICSIM a fost preluată de Ionuţ Lupu, administratorul AP nr 359 Brăila (blocul 18 de pe Calea Galaţi). Răducan Grigore a fost administrator şi la AP 359 şi a fraudat-o şi pe aceasta cu zeci de mii de lei. Potrivit anchetatorilor, Grigore a recunoscut că a băgat mâna în banii locatarilor de la blocul ICSIM, însă nu a putut preciza cât anume a furat. Fostul administrator nu a catadicsit să întocmească registrul de casă al AP 260 - oglinda financiară a asociaţiei de proprietari - tocmai pentru a-şi putea înbsuşi bani din încasări. Cu toate că paguba oficială estimată este de 24.727,68 lei, Asociaţia de Proprietari nr 260 Brăila solicită plata unor despăgubiri de aproape 39.000 lei. Mai trebuie precizat faptul că oamenii legii nu au luat măsuri asigurătorii în cazul administratorului necinstit (nu a fost pus sechestru pe bunuri) pentru că nu au fost identificate bunuri mobile, imobile sau sume de bani care să-i aparţină şi să facă obiectul sechestrului asigurător.

Dosarul “Grigore Răducan” a fost trimis instanţei de judecată. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro