Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Administratia publica braileana, monitorizata de Pro Democratia si Transparency International

Criza din viata politica i-a determinat pe reprezentantii Asociatiei Pro Democratia si pe cei ai Transparency International Romania sa deruleze proiectul "Imbunatatirea integritatii la nivelul administratiei publice locale". Acesta va fi implementat in 7 municipii din tara, printre care si Braila, in perioada 2006-2007.
In cadrul proiectului se efectueaza studii, dar se si adopta masuri care sa conduca la cresterea increderii cetatenilor in actul de guvernare de la nivel local. In acelasi timp se creeaza ''Grupuri pentru integritate in administratia publica locala (GIL)", alcatuite din reprezentanti ai societatii civile. Au fost editate si distribuite volumele: "Manual de bune practici in planificare si executie bugetara la nivelul administratiei publice locale", "Ghid privind protectia avertizorilor de integritate", "Transparenta decizionala in administratia publica".
Miercuri, incepind cu ora 15.00, a avut loc la sediul Asociatiei Pro Democratia din Braila o intilnire de lucru cu reprezentanti ai asociatiilor de proprietari, ai mediului de afaceri local, ai organizatiilor neguvernamentale, ai sectorului administrativ si juridic. Discutiile au fost moderate de Andreea Nastase, reprezentant al Transparency International Romania.
Cei prezenti s-au aratat nemultumiti de faptul ca nu exista o comunicare reala intre cetateni si administratia publica locala. Acestia au fost de parere ca informatia nu ajunge la locuitori si ca prea putine persoane stiu ca pot influenta proiectele de hotarire de la nivel local. Participantii au tinut sa sublinieze ca Braila este un oras cu o situatie economica precara si, de aceea, este nevoie de o atentie deosebita in legatura cu orice masura referitoare la cheltuirea banului public. Reprezentantii societatii civile s-au aratat dezamagiti de modul in care se realizeaza licitatiile si de felul in care se voteaza proiectele pentru braileni si au precizat ca e nevoie de transparenta atunci cind se iau asemenea decizii. O alta problema abordata a fost legata de faptul ca nu sint promovati tinerii in organizatiile politice. Cei prezenti au spus ca, intii de toate, avem nevoie de politicieni profesionisti.
"Grupul de lucru de astazi a fost unul foarte productiv. Discutia a fost echilibrata. Acest gen de intilniri trebuie sa aiba loc si intre administratia publica locala si cetateni. Actiunile din proiectul derulat de noi au ca scop identificarea problemelor care ard la nivelul administratiei locale. Informatiile vor fi incluse in cercetarea pe care o efectuam", ne-a declarat Andreea Nastase, reprezentant al Transparency International Romania.
Precizam ca proiectul se deruleaza in Oradea, Alexandria, Baia Mare, Braila, Craiova, Focsani si Lupeni. Transparency International Romania a fost fondata in 1999 si este preocupata de combaterea coruptiei in tara noastra. Organizatia a fost acreditata si ca filiala nationala a Transparency International, coalitia globala de lupta impotriva coruptiei.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii