Mergi la conţinutul principal

Administrația Dragomir. Prelungirea B-dului Independenței, reabilitată în 2024 cu banii Primăriei

• asta a declarat primarul Marian Dragomir în cadrul ședinței ordinare a CLM Brăila din 31 octombrie, în momentul în care a fost întrebat de consilierii PNL ce se va întâmpla cu porțiunea Bulevardului Independenței, cuprinsă între Calea Galați și Str. Carantinei • întrebarea a venit din partea liberalului Petrică Popa, care a ținut să puncteze că cetățenii ce locuiesc în zonă sunt nemulțumiți de modul în care a ajuns să arate respectiva porțiune a bulevardului, deja reabilitat aproape în întregime pe segmentul dintre Calea Călărașilor și Calea Galați • Dragomir a promis că după încheierea proiectului aflat în derulare, la finele anului, municipalitatea va reabilita și continuarea bulevardului, începând din 2024, însă cu fonduri proprii

 

Proiectul privind transportul electric pe Bulevardului Independenței ar trebui să fie gata la finalul acestui an, potrivit autorităților locale, iar din 2024 va intra în reabilitare și porțiunea dintre Calea Galați și Strada Carantinei. Aceasta a fost promisiunea primarului Marian Dragomir, în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a Consiliului Local Municipal Brăila, ce a avut loc pe 31 octombrie. Totuși, dacă pentru segmentul dintre Calea Călărașilor și Calea Galați reabilitarea s-a făcut cu fonduri europene, prin proiectul ce vizează modernizarea liniei de tramvai, prelungirea bulevardului până pe Strada Carantinei se va moderniza cu bani de la bugetul local. Edilul-șef a explicat că nu a mai fost posibilă atragerea de fonduri europene și pentru acest segment, deoarece prin exercițiul financiar 2014-2020, Uniunea Europeană a finanțat doar proiecte axate pe încurajarea sistemelor de transport electric, așadar au putut fi modernizate cu bani europeni doar acele artere rutiere pe care existau linii de tramvai sau troleibuz.

Discuțiile din ședință pe acest subiect i s-au datorat consilierului municipal PNL Brăila Petrică Popa, care, la rubrica ”Alte probleme”, a dorit să fie informat cu privire la soarta Bulevardului Independenței pe segmentul de drum până la Strada Carantinei. Liberalul i-a transmis primarului că foarte mulți cetățeni care locuiesc în acea zonă sunt nemulțumiți de starea în care se prezintă carosabilul, trotuarul, dar și spațiile verzi.

”Sper, domnule primar, să găsiți formula necesară pentru a reabilita și această zonă a Bulevardului Independenței, pentru că foarte mulți cetățeni care locuiesc acolo sunt nemulțumiți. (...) Într-adevăr, există o porțiune acolo care a creat probleme și care încă nu este rezolvată cu proprietarul scuarului din fața Maternității. Dar totuși, să sperăm că veți găsi o formulă de a reabilita și această zonă și a o întreține, mai ales că și pe scuarul acela din mijloc erau trandafiri”, a afirmat Popa, în ședință.

 

Scuarul din zona Maternității nu va putea fi reabilitat de Primărie

Drept răspuns la intervenția consilierului PNL, primarul Marian Dragomir a explicat că în 2024 vor începe lucrările și pe segmentul Bulevardului Independenței dintre Calea Călărașilor și Strada Carantinei. Cu precizarea, bineînțeles, că deși totul se va face respectând întocmai modelul în care a fost reabilitat și restul bulevardului, banii nu vor mai fi din surse externe, ci din bugetul municipalității.

”Dacă dăm timpul un pic înapoi și derulăm ședințele de Consiliu Local o să găsim la un moment dat, în procesul-verbal de ședință, faptul că am declarat la începutul acestui an că după ce se va termina Bulevardul Independenței, dintre Calea Călărașilor și Calea Galați, zona care are tramvai și este eligibilă pe fonduri europene, din bugetul propriu vom reabilita și Bulevardul Independenței pe sectorul dintre Calea Galați și Strada Carantinei. Anul acesta vom termina Bulevardul Independenței și anul viitor vom finaliza și partea pe care nu am început-o în prezent, dar din bugetul Primăriei și nu din fonduri europene, pentru că așa prevede legislația”, a declarat Dragomir.

Cât despre scuarul din fața Maternității, edilul-șef a explicat că din nefericire, municipalitatea nu va putea interveni pentru a reabilita respectiva zonă, deoarece acolo există un proprietar privat.

”Terenul acela privat va rămâne ca o insulă. Pentru că demult așa s-au gândit unii să rupă o bucată din el ca să îl dea unor privați. În schimb, toată suprafața care aparține Primăriei Municipiului Brăila va fi reabilitată, păstrând exact modelul de pe Bulevardul Independenței din zona care se apropie de finalizare. Și ca să fac o glumă: da, domnule consilier, vom pune trandafiri și pe centrul acestei suprafețe, dar vor avea la fel ca și pe cealaltă parte a Bulevardului Independenței, toate culorile, nu vom avea doar trandafiri roșii”, a mai precizat primarul.

Reamintim că investiția pentru reabilitarea și modernizarea transportului electric pe Bulevardului Independenței (porțiunea de la Calea Călărașilor până la Calea Galați) se ridică la peste 72 milioane lei, fonduri europene. Proiectul prevede, printre altele, modernizarea sistemului rutier destinat transportului în comun (tramvaie); modernizarea părții carosabile destinate traficului de autovehicule; înființare de piste de bicicliști; modernizarea trotuarelor și aleilor din parc; lucrări de amenajare a două fântâni arteziene noi; modernizarea fântânii arteziene existente; locuri de parcare noi; modernizarea spațiilor verzi și înființarea unui sistem de irigații inteligent aferent acestora. Așa cum am anunțat și în alte ediții ale cotidianului ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, contractul de execuție a fost semnat în octombrie 2020, iar termenul de finalizare este de 36 de luni, deci șantierul ar fi trebuit să fie închis în octombrie 2023. Contractul de execuție a fost câștigat la licitație de Asocierea de firme ”Peisi” - ”Tancrad”, care a întocmit și proiectul tehnic.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro