Mergi la conţinutul principal

Administrația Dragomir. Municipiul Brăila merge pe infrastructura de transport

* consilierii municipali au aprobat, recent, aderarea Municipiului Brăila la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru infrastructura de interes strategic, în zona Est și Sud, din care fac parte Județele Galați, Brăila, Călărași și Ialomița * potrivit primarului, atât Municipiul Galați cât și Brăila au aderat deja la această entitate în ideea de a sprijini proiectele de interes pentru zona noastră * contribuția municipalității ca unitate administrativ-teritorială membră a ADI pentru infrastructură pe 2023 este de 250.000 lei

 

 

 

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru infrastructura de transport de interes strategic în zona de Est și Sud, creată inițial de consiliile județene Galați, Brăila, Călărași și Ialomița câștigă noi membri din rândurile municipiilor. Membrii CLM au aprobat în ședința ordinară din 2 februarie aderarea Municipiului Brăila la această entitate. Potrivit primarului Marian Dragomir nu doar administrația brăileană ci și Municipiul Galați a aderat la ADI pentru infrastructură și probabil că și celelalte municipii reședință de județ din zona noastră o vor face.

Potrivit raportului de specialitate al proiectului introdus suplimentar pe ordinea de zi a celei mai recente ședințe ordinare a CLM Brăila, Asociația a emis o adresă pe 30 ianuarie 2023 prin care a invitat Primăria Municipiului Brăila să adere.

Așa cum am anunțat și în alte ediții ale cotidianului „Obiectiv – Vocea Brăilei” ADI pentru infrastructură a primit personalitate juridică și înscrierea în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor în 2022, printr-o hotărâre a Judecătoriei Galați. Statutul Asociației, ce cuprinde 16 pagini, a primit undă verde pe 17 ianuarie anul trecut.

Având în vedere că scopul Asociației este planificarea, elaborarea, coordonarea, implementarea de proiecte de investiții pentru dezvoltarea infrastructurii pentru toate modurile de transport, pe raza de competență a unităților administrativ-teritoriale, printr-un mecanism de finanțare specific obiectivelor propuse, ce rezultă din documentele programatice, existente la nivel național, regional și județean, considerăm inițiativa aderării Unității Administrativ Teritoriale a Municipiului Brăila la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Infrastructura de transport de interes strategic în zona de Est și Sud – Județele Galați, Brăila, Călărași și Ialomița, benefică pentru dezvoltarea comunității”, se precizează în cadrul raportului.

 

Primăria Brăila adaugă 250.000 lei la «pușculița» ADI infrastructură

Tot în cadrul proiectului s-a stabilit ca nivelul contribuției Municipiului Brăila la patrimoniul inițial al acestei ADI să fie de 250.000 lei, sumă prevăzută în bugetul local pe anul 2023. De altfel, aceeași sumă a fost alocată de către toate unitățile administrativ-teritoriale componente.

În adresa transmisă primăriei de către ADI pentru infrastructură se precizează că invitația de aderare a fost făcută ”având în vedere sinergiile teritoriale din zona de Est și Sud a României”. De asemenea, directorul Asociației, Corina Chiriac, mai precizează: ”Considerăm că această inițiativă va beneficia de susținerea instituției pe care o reprezentați și prin urmare avem convingerea că buna relație de colaborare dintre membrii Asociației va conduce la îndeplinirea obiectivelor propuse și dezvoltarea comunităților locale”.

Pe lângă contribuția municipalității la ADI, consilierii municipali au mai aprobat desemnarea ca reprezentanți ai Municipiului Brăila în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru infrastructura de transport de interes strategic în zona de Est și Sud – Județele Galați, Brăila, Călărași și Ialomița, pe primarul Marian Dragomir ca reprezentant de drept, precum și pe viceprimarul Alexandru Jantea. Totodată li s-a acordat mandat special celor doi să voteze în AGA și în Consiliul Director al Asociației, în toate problemele care, în conformitate cu prevederile statutului, necesită un astfel de mandat.

Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi, fără discuții.

 

Sprijin suplimentar pentru Aeroport și Drumul Expres Galați-Călărași

Contactat telefonic în legătură cu acest subiect, primarul Marian Dragomir a explicat că atât Municipiul Galați cât și Brăila au aderat la ADI pentru transport. De asemenea, a punctat că, probabil, acest lucru va fi făcut și de Municipiile Călărași și Slobozia în viitorul apropiat. Potrivit primarului, scopul principal este acela de a susține în mod special două proiecte importante de infrastructură: aeroportul internațional și Drumul Expres Galați – Călărași.

Galațiul a aderat cu o zi înaintea noastră. Acum și noi am aderat. Ne dorim să susținem împreună proiectele respective. Deocamdată sunt luate în calcul cele două: Drumul Expres Galați – Brăila – Ialomița – Drajna – Călărași, precum și Aeroportul. Iar pentru al doilea, finanțarea va fi de la Guvern. Și la Drumul Expres, așa cum a declarat domnul viceprim-ministru Sorin Grindeanu, în timpul vizitei sale la Brăila, CDI va prelua finanțarea proiectului”, a afirmat Dragomir.

Reamintim că tot în cadrul ADI se realizează și proiectul privind drumul TransRegio Galați – Brăila – Slobozia – Drajna – Chiciu – Autostrada A2, pentru al cărui studiu de fezabilitate s-a semnat deja contractul. De asemenea, tot în contextul colaborării dintre județele din zona noastră s-a vorbit și despre realizarea unei monoșine între Brăila și Galați.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro