Mergi la conţinutul principal

Administrația Chiriac. Construcția unui nou spital în Brăila, la nivel procedural

• consilierii județeni au aprobat, recent, o modificare a hotărârii ce vizează primii pași administrativi privind realizarea unei unități spitalicești noi în Municipiul Brăila • după ce instituția Consiliului Județean Brăila a solicitat Guvernului, încă de la finele anului 2021, preluarea în proprietatea județului a terenului unde funcționa fosta autobază ”Braicar”, Str. Râmnicu Sărat nr. 117, abia acum Executivul  a trasat anumite direcțiuni privind conținutul hotărârii • în acest context, CJ Brăila s-a conformat și astfel s-a mai făcut un pas administrativ către edificarea unui spital de 400 de paturi, care să preia în cele din urmă secțiile care azi există în Corpul B al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila (Spitalul 3)

 

Administrația condusă de Francisk Iulian Chiriac a mai făcut un pas către construcția unui spital nou în Municipiul Brăila. Consilierii județeni au aprobat în cadrul celei mai recente ședințe ordinare un proiect care vizează modificarea hotărârii adoptate inițial în octombrie 2021, privind construcția acestui nou corp de spital în Municipiul Brăila. Mai precis, hotărârea presupune transferul imobilului ”Garaj auto călători” de pe Str. Râmnicu Sărat nr. 117 (fosta autobază ”Braicar”) din domeniul public al statului și administrarea Consiliului Județean Brăila, așa cum este în prezent, în domeniul public al județului Brăila, pentru ca mai apoi să se poată realiza această investiție.

Așa cum am precizat într-o ediție a cotidianului ”Obiectiv – Vocea Brăilei” de la vremea respectivă, membrii CJ Brăila au aprobat inițial acest proiect prin care au solicitat Guvernului actualizarea de inventar a respectivului teren de 32.288,29 mp de pe Șoseaua Râmnicu Sărat și predarea sa în proprietatea județului. Pe scurt, planul este ca în viitor cele 400 de paturi din Corpul B (fostul Spital 3) să se mute în clădirea nouă care s-ar putea realiza. De altfel, după cum declara în 2021 președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac (șeful PSD Brăila), proiectul privind reabilitarea spitalului din Hipodrom va merge mai departe, iar dacă ambele variante se vor înfăptui, în clădirea de patrimoniu se va putea amenaja ulterior un cămin de bătrâni, urmând ca pacienții care au nevoie de servicii medicale să beneficieze de condiții mult mai bune în cealaltă clădire care ar fi edificată pe Râmnicu Sărat.

Ei bine, instituția condusă de Chiriac a parcurs următorii pași după aprobarea acestei hotărâri și a solicitat acest transfer Executivului. Potrivit referatului de aprobare al noului proiect pe care consilierii l-au dezbătut în ședința de la finele lunii trecute, Ministerul Finanțelor a transmis abia în luna mai o adresă către CJ Brăila prin care a informat că pentru ca acest demers să continue sunt necesare unele modificări din hotărârea inițială.

Concret, a fost modificat un articol important (Art. 3) al hotărârii CJ Brăila prin care se solicita acest transfer. Principala schimbare se referă la faptul că de această dată se specifică foarte clar că ”Destinația imobilului (…) este înființarea unei noi unități sanitare, în scopul dezvoltării serviciilor de sănătate la nivelul Județului Brăila”. Totodată, s-a mai adăugat și că acest bun imobil ”transferat din domeniul public al statului în domeniul public al Județului Brăila, va fi menținut în domeniul public al Județului Brăila pe o perioadă de cel puțin 10 ani de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului  prin care se aprobă transferul de proprietate”. Totodată, a mai fost adăugată și următoarea clauză: ”În situația în care imobilul (…) este transferat din domeniul public al județului în domeniul privat al acestuia și înstrăinat prin vânzare-cumpărare într-un termen mai mic de 10 ani de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Județul Brăila datorează și virează la bugetul de stat o cotă de 100% din valoarea bunului stabilită la data tranzacției, care nu poate fi mai mică decât valoarea de piață a bunului, stabilită pe bază de raport de evaluare, la data la care s-a făcut transferul dreptului de proprietate”.

În rest, celelalte articole ale hotărârii privind solicitarea acestui teren în proprietatea județului, au rămas neschimbate.

 

Dacă Guvernul acceptă predarea terenului, Brăila ar putea avea în următorii ani un nou spital

După cum aflăm din referatul de aprobare al proiectului actual, CJ Brăila a preluat administrarea acestui imobil ”Garaj auto călători” la valoarea de 8.596.992 lei, conform unei Hotărâri de Guvern din 2013. Între timp s-a efectuat o reevaluare în 2022 și a reieșit că bunul are în prezent o valoare de 9.908.573 lei.

”Fundamentăm solicitarea transferului bunului imobil din domeniu public al statului în domeniul public al județului Brăila, pe necesitatea înființării unei noi unități sanitare cu 400 de paturi, dezvoltării activităților sanitare, conform nevoilor de sănătate ale populației, în vederea asigurării și îmbunătățirii continue a calității actului medical, cu respectarea drepturilor pacienților și vizează promovarea sănătății în județul Brăila, condiție esențială pentru bunăstarea socială și economică, accesul la îngrijirile de sănătate reprezentând una din obligațiile sociale, recunoscută ca făcând parte din drepturile fundamentale esențiale ale omului. Sursa de finanțare utilizată în vederea înființării acestei unități sanitare este asigurată din resursele bugetare ale UAT – Județul Brăila”, se explică în documentația aflată la mapa consilierilor.

Din aceeași sursă aflăm că printr-o adresă din ianuarie 2024, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a informat CJ Brăila că a transmis adrese către toate instituțiile administrației publice centrale care ar putea fi interesate de preluarea acestui imobil, conform procedurilor Codului Civil, dar acestea nu și-au manifestat interesul sau necesitatea de a prelua în administrare bunul. Cu alte cuvinte, CJ Brăila a primit indirect un prim răspuns de la Ministerul Dezvoltării privind posibilitatea de preluare a acestui teren și realizarea spitalului.

Reamintim că instituția Consiliului Județean a preluat în 2013 acest garaj auto în administrare, ca urmare a unei hotărâri de Guvern. Intenția a fost ca pe spațiul respectiv să se realizeze un nou sediu al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Brăila, însă cum imobilul în care funcționează respectiva instituție în prezent a fost renovat, autoritățile nu au mai considerat oportună o asemenea investiție. De aici a reieșit ideea conducerii CJ Brăila de a solicita respectivul teren în proprietate, pentru ca mai apoi să realizeze un studiu de fezabilitate și apoi găsirea unei soluții de finanțare pentru construirea unui corp nou al Spitalului Județean. După cum explica Francisk Iulian Chiriac la momentul demarării proiectului, acest plan se lega oarecum cu proiectul privind reabilitarea Corpului B al SJU (fostul Spital nr. 3 din Hipodrom). Practic, intenția autorităților brăilene este de a reabilita clădirea de patrimoniu din fonduri europene pentru ca acolo să funcționeze în continuare unitatea spitalicească. Dacă însă Guvernul aprobă planul privind construirea unui corp nou, odată realizat acesta, ar urma mutarea celor 400 de paturi din Corpul B în noua clădire, iar în imobilul de patrimoniu (de asemenea reabilitat), să fie amenajat un cămin pentru bătrâni, modern.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro