Mergi la conţinutul principal

Administraţia Dragomir. Rezervare online a locurilor de parcare

• primarul Marian Dragomir a susţinut, ieri, o conferinţă de presă pentru a anunţa că aplicaţia prin care se pot rezerva, plăti şi contracta parcările de reşedinţă, online, va deveni disponibilă odată cu deschiderea noului an fiscal • edilul-şef a estimat că acest lucru s-ar putea întâmpla până pe 10 ianuarie • aplicaţia va putea fi accesată direct de pe site-ul Primăriei Brăila • cei care vor plăti locurile pentru următorii cinci ani, vor scăpa de eventuale majorări de preţuri ulterioare

 

Primăria Brăila a mai făcut un pas la capitolul modernizare. Edilul-şef Marian Dragomir a susţinut, ieri, o conferinţă de presă, alături de viceprimarii Doiniţa Ciocan, Alexandru Jantea, dar şi de reprezentanţii societăţii Fida Solutions (care au lucrat la aplicaţia GIS a municipalităţii), pentru a prezenta stadiul platformei prin care se vor putea rezerva, plăti şi contracta locurile de parcare de reşedinţă, online. Potrivit lui Dragomir, aplicaţia GIS care poate fi accesată de pe site-ul Primăriei, la butonul de “smart city”, este deja funcţională, însă nu a putut fi deschisă publicului în privinţa rezervărilor, până la începerea noului an fiscal. De la acea dată (care nu a fost anunţată deocamdată, însă potrivit primarului ar putea fi până pe 10 ianuarie), cei interesaţi vor putea să îşi rezerve locuri de parcare şi să le plătească online, fără a se mai deplasa la ghişeele SUPAGL Brăila. Trebuie subliniat totuşi că brăilenii pot opta de asemenea şi pentru parcurgerea paşilor clasici atunci când vor dori să închirieze un loc de parcare şi să apeleze în continuare la serviciile angajaţilor de la SUPAGL, deplasându-se la sediu.

“Am considerat că trebuie să inovăm acest domeniu de activitate şi să realizăm rezervarea, plata şi contractarea parcărilor de domiciliu, de acasă, fără ca cineva să mai fie nevoit să se deplaseze la Primăria Municipiului Brăila pentru acest lucru. În paralel, pentru cei care nu stăpânesc această modalitate nouă de rezervare şi nu sunt foarte familiarizaţi cu tehnica, aceştia pot veni în continuare la sediul SUPAGL pentru a-şi rezolva clasic locul de parcare. Programul este funcţional în momentul de faţă, dar având în vedere că suntem legaţi de deschiderea noului an fiscal 2020, el va deveni efectiv operaţional pentru populaţie abia atunci. Deci, odată cu deschiderea anului fiscal. Lucru pe care nu îl putem anunţa de acum, deoarece depinde de Trezorerie, nu de noi. Dar estimăm că până pe 10 ianuarie, cetăţenii vor putea să rezerve parcările online. Un element primordial este că aceia care au deja parcări şi contracte în momentul de faţă, au un drept de preemţiune în ceea ce înseamnă rezervarea, până pe 31 ianuarie. Dar din momentul în care îşi exercită dreptul de preemţiune au un termen de aproximativ 7 zile în care pot să facă plata, deci de la validare. Acest lucru se poate întâmpla şi mai devreme de 31 ianuarie, dacă dânşii depun cererea anticipat”, a declarat Dragomir încântat, rugând totdată brăilenii să analizeze aplicaţia şi să transmită eventuale neconcordanţe sau probleme tehnice, chiar şi până la activarea posibilităţii de a rezerva şi plăti efectiv locurile de parcare.

 

Cum funcţionează platforma

 

Este vorba despre aplicaţia GIS disponibilă pe site-ul Primăriei Brăila, realizată de societatea Fida Solutions. Potrivit lui Iulian Furnea, directorul general al companiei, aplicaţia este una extrem de simplă iar rezervarea locurilor de parcare va fi la îndemâna oricărui utilizator în doar câţiva paşi. Pe scurt, odată căutată o adresă de domiciliu şi găsite locurile de parcare, acestea pot fi de mai multe culori: verde, dacă locul este liber; roşu, dacă locul este rezervat; gri dacă este în curs de rezervare şi albastru pentru persoanele cu dizabilităţi. Odată accesate, fiecare dintre aceste locuri de parcare oferă informaţii despre perioada rezervării, numărul de înmatriculare al maşinii şi nu numai.

“Aplicaţia integrează aplicaţiile existente deja în Primăria Brăila din perspectiva tehnică şi a hărţilor pe care le deserveşte. Am digitizat, credem noi, toate locurile de parcare de reşedinţă pe care Municipiul le are la dispoziţie acum. Sunt 10.221 astfel de locuri. Iar locurile sunt amplasate în mod real în aplicaţie, exact acolo unde le este locul pe hartă. Am preluat contractele existente. Sunt peste 5.800. O să vedeţi câteva coduri de culori pe hartă. Cele cu roşu înseamnă că sunt deja rezervate şi că au un contract valid pe ele”, a declarat Furnea.

Potrivit reprezentanţilor firmei care a realizat aplicaţia, cei care rezervă locul online îşi dau automat şi adresa de e-mail prin intermediul căreia vor fi notificaţi în momentul în care perioada rezervării expiră în următoarele 30 de zile. Dacă decid să prelungească închirierea, trebuie să îşi introducă din nou datele solicitate şi să facă plata în 7 zile de la data validării cererii de către SUPAGL. În cazul în care nu fac acest lucru, în a opta zi, locul devine disponibil altor doritori. Tot prin e-mail utilizatorii vor fi informaţi şi în cazul în care le expiră ITP-ul maşinii. De asemenea, se poate opta pentru rezervarea unui loc de parcare de la 1 an până la 5 ani de zile, iar aceasta este valabilă din data în care s-a efectuat plata. În timpul rezervării, nimeni altcineva nu poate accesa locul de parcare respectiv pentru a încerca să îl închirieze.

Şi persoanele cu dizabilităţi au posibilitatea de a rezerva locurile care le sunt destinate în parcările din zonele blocurilor, însă acestea trebuie să adauge la documentaţia depusă şi acte doveditoare handicapului pe care îl au.

Primarul Marian Dragomir a ţinut să precizeze că aceia care vor alege să rezerve şi să plătească anticipat pentru locurile de parcare pe viitorii cinci ani, vor fi scutiţi de eventuale majorări tarifare pentru întreaga perioadă. Tot acesta a afirmat că în prezent chiria pentru un loc de parcare costă 192 lei, însă din 2020, va avea loc o actualizare cu indicele de inflaţie, astfel că se va ajunge la 200 lei pe an.

Cei interesați pot accesa aplicația dând click pe următorul link: https://parcaribraila.gisapp.ro/index

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro