Mergi la conţinutul principal

Adevarul care doare

Sa fie clar de la inceput. Acest articol nu ar fi existat niciodata daca portile Murgociului nu ar fi ramas inchise. Pentru ca nu ar mai fi avut rost. Dar din pacate, mesajul meu si al majoritatii elevilor prezentat in articolul "Dati drumul la porti", publicat simbata trecuta, nu a fost inteles.
Dimpotriva, unii profesori chiar l-au blamat. M-au blamat. M-au amenintat cu scaderea notei la purtare, invocind niste articole dintr-un regulament penibil. Un regulament facut in 2005, pe vremea ministrului Miclea, un regulament la fel de invechit ca si sistemul de invatamint pe care il reprezinta. De asemenea, unii profesori, care, in loc sa inteleaga mesajul si problema cu care se confrunta elevii din Murgoci, au facut analiza sintactica si morfologica a articolului "Dati drumul la porti!", m-au acuzat ca nu as fi un bun jurnalist, ca nu m-am informat temeinic inainte de a scrie. Practic, ei mi-au reprosat ca am gresit cind am scris ca Murgociul ar avea peste 1000 de elevi. De parca asta ar fi esenta articolului. Nu ma consider un jurnalist, insa "cei 1000 de elevi" a fost o estimare proprie, pentru ca, din pacate, elevii Murgociului nu sint atit de norocosi incit sa aiba acces la registrele de evidenta. Am mai fost acuzat, atit in comentariile de pe site-ul ziarului Obiectiv, cit si in cancelarie, de niste persoane pe care le desconsider, ca as fi "trompeta" domnului profesor Mortu, ca dinsul m-ar fi pus sa scriu acel articol. FALS. Niciodata, nimeni, nu mi-a putut impune cum sa vorbesc, ce sa gindesc, ce sa fac. Articolul "Dati drumul la portI" exista deoarece exista o problema, pe care unii profesori incearca sa o ignore. Problema portilor. Si oricum, domnul profesor Mortu nu este atit de josnic incit sa le spuna elevilor ce sa gindeasca. Dumnealui nici macar nu a vazut articolul "Dati drumul la porti!" inainte sa fie publicat. Poate ca aceasta a fost greseala mea. Din cauza aceasta, si mai ales pentru injuriile aduse de unii la adresa dinsului, ii cer scuze. Singurele scuze pe care simt ca le datorez.
Nu le cer scuze "batrineilor super-puturosi, care locuiesc vis-a-vis de Murgoci, dorm cite 14 ore pe zi si care (vezi, Doamne!) erau deranjati de zgomotul facut in pauze de elevii care ieseau si-si luat de mincare", pentru ca nu am de ce. Nu consider ca adresarea mea a fost una nepotrivita. Iar daca ei cred asta, atunci ce parere au despre faptul ca au filmat niste minori fara acordul lor sau al parintilor? Li se pare normal? Li se pare moral? Li se pare legal? Ei, bine, nu este. Sau ca au santajat cu acest film conducerea liceului pentru a obtine inchiderea portilor. Li se pare normal? Li se pare moral? Li se pare legal? Mie nu mi se pare si cred ca daca cineva, oricine, va face public (chiar si pe Internet) acel film, in care apar minori, atunci autorul filmului (care, da, uluitor pentru unii, stiu cine este) ar trebui sa suporte rigorile legilor.
Si in nici un caz nu le voi cere scuze profesorilor care au considerat ca limbajul meu face de rusine colegiul in care invat. Din pacate, in Murgociul anului 2008, nu este respectat dreptul la opinie. Din pacate, unii dintre profesorii Murgociului sint incapabili sa-si inteleaga elevii si sa-i motiveze. Pozeaza in Madone si in exemple umane, cind, de fapt, nu sint altceva decit niste mincinosi. Niste IPOCRITI. Se cred niste profesori imaculati, experti in comunicarea cu elevul, iar daca incerci sa le explici ceva, nu te asculta. Oricum, nici nu iau in seama parerea acestor profesori despre mine. Insa, totusi, daca dinsii considera atitudinea si limbajul meu nepotrivit pentru nivelul intelectual al Murgociului, cum considera nerespectarea dreptului la exprimare (drept garantat prin Constitutie)?
Sint aproape sigur ca portile vor ramine in continuare inchise. Asta din cauza acelor profesori. Aceiasi care cred ca sanctionarea mea ar fi un lucru normal. Iar problema portilor inchise va ramine in continuare un adevar pentru elevii Murgociului. Un adevar care doare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu