Dr. Lucica Scutaru, directorul Directiei de Sanatate Publica, ne-a informat ca de ieri, la Spitalul Judetean de Urgenta Braila s-au organizat camere speciale pentru a acorda asistenta medicala pe o perioada mai lunga persoanelor fara adapost.
"In Braila nu s-au inregistrat decese cauzate de frig, dar nici o persoana care bate la usa spitalelor nu trebuie lasata fara adapost. Pot sta si pe holuri, la caldura, dar si in camerele speciale de la Spitalul Judetean atit in locatia de pe Soseaua Buzaului, cit si in cea din Hipodrom.
Adapostul Social al Primariei, de pe strada Vapoarelor, gazduieste 60 de persoane care nu au locuinta si care nu sint bolnave, dar acolo stau doar noaptea si nu se da mincare. In spitale se acorda asistenta medicala celor fara adapost pe o perioada mai lunga, cit dureaza frigul", ne-a spus dr. Lucica Scutaru.
Toate spitalele Brailei au creat spatii speciale pentru persoanele fara adapost
Dr. Stefan Mihailescu, directorul general al Spitalului Judetean de Urgenta ne-a asigurat, ieri, ca unitatea pe care o conduce este pregatita pentru a face fata situatiei pe care o traverseaza persoanele fara adapost din Braila.
"S-a amenajat un salon la corpul A al Spitalului (pe Soseaua Buzaului - n.r.) si unul la corpul B in Hipodrom la sectia de boli interne si, respectiv la medicina interna. S-a luat decizia ca toate camerele de internari sa stringa zilnic, pina la orele 16.30 situatiile, vor nominaliza cazurile si le vom transmite Directiei de Sanatate Publica", a precizat dr. Stefan Mihailescu.
La Spitalul de Psihiatrie "Sfintul Pantelimon" asistenta medicala si cazarea persoanelor fara adapost se face in saloanele de tranzit, unul pentru barbati si altul pentru femei. Dr. Mariana Iosif, purtatorul de cuvint al unitatii spitalicesti, ne-a informat ca unitatea asigura masa si cazare pe toata perioada geroasa, cit si asistenta medicala.
Pentru Spitalul de Pneumologie (TBC) din Braila punerea in aplicare a deciziei privind gazduirea persoanelor fara adapost nu necesita masuri speciale, dupa cum ne-a informat dr. Lavinia Petre, directorul unitatii.
"Noi primim toti bolnavii si nu e nevoie de camere speciale. Aici vin persoane bolnave de tuberculoza, de bronsita cronica etc. pe care le internam in saloanele destinate afectiunilor respective. Asiguram spatii pentru persoanele bolnave si fara adapost si acordam asistenta medicala, cit si cazare".
De aceeasi parere este si dr. Mioara Salcudean, directorul Spitalului de Obstetrica-Ginecologie, care ne-a asigurat ca unitatea pe care o conduce este pregatita sa acorde primul ajutor femeilor gravide sau mamelor cu nou-nascuti.
"Noi avem spatiu: amenajam doua saloane pentru persoanele fara adapost si acordam asistenta medicala. Orice spital este obligat sa acorde primul ajutor", a precizat dr. Mioara Salcudean.
Pentru Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) efectele gerului cumplit din ultimele zile s-au reflectat in numarul crescut de solicitari din partea bolnavilor cardio-vasculari. In 24 de ore, intre 180 si 200 de braileni apeleaza Ambulanta pentru acordarea primului ajutor.
Printre acestia sint si boschetari, persoane fara adapost, care sint transportate de urgenta in unitatile spitalicesti.