Mergi la conţinutul principal

Adăpostul de câini de la Unirea, la capacitate maximă

Adăpostul de câini de la Unirea, administrat de Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală din cadrul Primăriei Brăila, a ajuns aproape de capacitatea maximă. În prezent, sunt cazaţi acolo 430 de câini strânşi de pe străzile municipiului. Pentru că nu prea mai sunt locuri în ţarcuri, se mai fac acţiuni de capturare doar în cazul unor reclamaţii primite de la populaţie. Conducerea SUPAGL ne-a explicat că, pe măsură ce câinii din adăpost sunt adoptaţi de iubitorii de animale, iar ţarcurile se golesc, se reia activitatea curentă de prindere a maidanezilor de pe străzile Brăilei. Din păcate, în primele două săptămâni ale anului în curs, nu au fost adoptaţi decât cinci câini, dintre care trei au fost luaţi de fundaţia "Dog Rescue" România, iar ceilalţi doi de către două persoane fizice din Brăila. Interesant este faptul că unul dintre cei doi adoptatori este Iulian Sâmpetru, un brăilean care a mai luat un câine din adăpost şi anul trecut. Totodată, acesta a donat adăpostului de la Unirea, sâmbătă, 16 ianuarie, 100 kg de hrană pentru câini. Pentru că Iulian se află în prezent la muncă în Italia, hrana a fost transportată la adăpost de soţia acestuia, ajutată de Marian Hârjoghe, un iubitor de animale din municipiu. În vara anului trecut, Iulian Sâmpetru, ajutat de Marian Hârjoghe, a donat tot 100 kg de hrană pentru câinii din acelaşi adăpost. Gestul acestuia nu prea a mai fost copiat de alţi brăileni. Doar medicul veterinar Marian Căpăţână, consilier judeţean independent, a mai făcut o donaţie, în decembrie 2015. Acesta a dus la adăpost 370 kg de mâncare specială pentru câini. Conducerea SUPAGL dă asigurări, totuşi, că cele peste 400 de patrupede nu duc lipsă nici de hrană şi nici de apă. Totodată, odată cu începerea ninsorilor şi a temperaturilor negative, în padocuri au fost puse paie, astfel încât câinii să îşi poată face culcuşuri calde. 

În ceea ce priveşte adopţiile făcute pe parcursul anului 2015, directorul SUPAGL, Dan Apostol, ne-a informat că organizaţia de protecţie a animalelor "Dog Rescue" a preluat 277 de câini din adăpostul de la Unirea. Alte 174 de exemplare au fost adoptate de persoane fizice. Din păcate, majoritatea celor care au făcut aceste adopţii nu sunt brăileni, ci străini din ţările occidentale care, impresionaţi de situaţia câinilor din România, au decis să ia acasă unul sau mai multe exemplare, pentru a-i îngriji corespunzător.
Potrivit legilor în vigoare, SUPAGL, în calitate de administrator al adăpostului de la Unirea, dar şi Direcţia Sanitar Veterinară, în calitate de autoritate în domeniu, trebuie să verifice dacă toţi câinii adoptaţi sunt ţinuţi în condiţii bune. Cei care sunt prinşi că iau câini din adăpost pentru a-i lăsa liberi pe străzi sunt pasibili de amenzi usturătoare. Conducerea SUPAGL spune că în cadrul controalelor efectuate pe parcursul anului trecut, nu s-a depistat niciun caz de câine abandonat pe domeniul public. Singura neregulă constatată a fost legată de faptul că mai mulţi câini, adoptaţi de diverse persoane, au fost duşi în curtea unui iubitor de animale unde erau ţinuţi în condiţii necorespunzătoare. Cei în cauză au fost avertizaţi să îndrepte lucrurile şi s-au conformat, făcând curăţenie şi ocupându-se mai temeinic de hrănirea patrupedelor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro