Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Actorii protestatari vor fi sanctionati

Protestul actorilor de la Teatrul "Maria Filotti" a fost considerat de directorul Veronica Dobrin ca neinspirat si periculos pentru viata teatrului si a luat hotarirea ca cei vinovati sa fie sanctionati. Veronica Dobrin a explicat ca, de fapt, actorii au contestat criteriile conform carora s-au realizat avansarile prin concurs. "Nemultumirile lor vizeaza ierarhia din teatru si faptul ca se ia in considerare vechimea, insa atunci cind se acorda o gradatie superioara, nu se poate sa nu se tina cont de experienta. Performantele recompensate trebuie sa fie clare, nu ceva conjunctural. Vechimea ceruta este intre patru si opt ani pentru cel mai mare grad. Intr-un teatru privat aceasta ierarhie poate fi schimbata mult mai usor decit intr-o institutie bugetara. Aici trebuie sa respectam legile in vigoare pentru sistemul bugetar", a spus directorul Veronica Dobrin.
La concurs au fost scoase trei posturi, unul categoria IA - nivel maxim, altul categoria I si cel de-al treilea categoria a IV-a. Pentru candidati se cereau: opt ani vechime pentru postul de categorie IA, rezultate maxime la evaluarile din ultimii doi ani si promovarea unei probe de interviu. Comisia a fost formata din regizorul Victor Frunza, actorii Bujor Macrin si Mircea Valentin. Directorul Veronica Dobrin a justificat aceste alegeri spunind ca regizorul Victor Frunza este angajat al teatrului si are o reputatie la nivel national, iar ceilalti doi actori au o experienta profesionala, artistica, de necontestat. Ca urmare a ocuparii posturilor libere s-a eliberat altele, astfel ca au putut avansa alti actori. Posturile libere au fost ocupate de: Liliana Ghita - IA, Dan Moldoveanu - I, si Emilia Mocanu - IV. Pe posturile libere ramase au avansat: Emilian Oprea - III, si Antonia Ilie - V. Au contestat decizia comisiei Jarcu Zane si Monica Zugravu, insa comisia de contestatie nu le-a dat cistig de cauza pentru ca in ultima perioada cei doi actori nu au mai jucat foarte mult. "Posturile libere ramase le vom propune pentru transformare in grade superioare ca sa aiba acces la avansare si actorii tineri valorosi care sint acum in teatru pe trepte inferioare. Am fost in comisia de contestatii, am discutat despre notele acordate si consider ca acum schema din teatru este buna asa. Modul lor de a protesta a fost neinspirat. Eu am aflat chiar in timpul spectacolului de aceasta initiativa a lor, spontana. Sindicatul nu a stiut nimic. Manifestari de nemultumire se pot face, dar fara sa se pedepseasca publicul. Oamenii care vin la teatru trebuie protejati. Acest tip de actiune de protest nu poate fi tolerata, este periculoasa. Se cerceteaza cazul pentru a se da sanctiunile de rigoare. Sint probleme profesionale care nu au legatura cu publicul, ci cu legea", a mai spus directorul Veronica Dobrin.
Reamintim ca la sfirsitul saptaminii trecute, spectatorii veniti sa urmareasca spectacolele jucate la sala Studio sau la Sala Mare, au avut neplacuta surpriza ca nu au mai avut pe cine aplauda, pentru ca actorii nu au mai iesit la rampa. Pe fiecare scena a aparut doar cite un actor care a anuntat publicul ca acesta este modul lor de a protesta impotriva directorului artistic Liliana Ghita si a modului in care se promoveaza valorile in institutie.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii