Skip to main content

Achitat pentru crima

Pentru prima oara in istoria justitiei brailene, o persoana arestata, trimisa in judecata si condamnata la ani grei de temnita, pentru crima, este achitata definitiv de o instanta superioara. Intr-un singur caz, cel a lui Stivensen Bancuta, autorul crimei de la Millenium, din seara zilei de 7 ianuarie 2002, anchetatorii au fost nevoiti sa dispuna scoaterea de sub urmarire penala a inculpatului, pe motiv ca nu are discernamint, in baza unu act medico-legal semnat de sapte medici de la Institutul "Dr. Mina Minovici". De data aceasta, insa, magistratii au decis achitarea presupusului autor, in baza reanalizarii probelor, decizia fiind consfintita de instanta suprema, in vara acestui an. Potrivit purtatorului de cuvint al Tribunalului Braila, judecator Lenuta Mocanu, initial magistratii braileni l-au condamnat pe recidivistul Gheorghe Tesileanu, zis "Pacalici", in virsta de 38 de ani, la 18 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav si 5 ani pedeapsa complementara constind din interzicerea unor drepturi, iar pe ceilalti coautori, Alexandru Petre, zis "Sandu", de 27 de ani, si Florin Costilov, zis "Lipa", de 25 de ani, la 20, respectiv 18 ani de inchisoare. Ulterior, in mod surprinzator, Curtea de Apel Galati l-a absolvit de orice vina pe "Pacalici", reducind totodata pedepsele pentru ceilalti doi inculpati, acestia urmind sa execute 18 ani ("Sandu"), respectiv 17 ani de inchisoare ("Lipa"). Sentinta a ramas definitiva dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a respins recursul declarat de Parchet, schimbind si incadrarea juridica a faptei, din omor deosebit de grav (prin cruzime) in omor calificat. Asa stind lucrurile, magistratii au dispus punerea de indata in libertate a lui Gheorghe Tesileanu. Cit despre crima savirsita de "baietii de cartier" din Vidin - indivizi fara ocupatie si mari consumatori de bauturi alcoolice - in iarna 2005/2006, aceasta reprezinta cu siguranta unul din cele mai grave cazuri de agresiune petrecuta in orasul nostru. Prezentam in continuare filmul crimei petrecute in scara 2 a blocului 24 din Vidin, in varianta Parchetului de pe linga Tribunalul Braila.

Omorit in bataie pentru ca a cutezat sa-i infrunte pe derbedei

Potrivit dosarului penal, in seara zilei de 15 decembrie 2005, in jurul orei 18.00, Ionel Todor, de 47 de ani, locatar la blocul 24, se intorcea de la o ruda, cind a dat cu ochii de Alexandru Petre, zis "Sandu". Respectivul, care avea cu el un ciine boxer, consuma alcool si fuma in scara blocului, impreuna cu alti indivizi. Todor i-a spus lui "Sandu" sa-si ia ciinele si sticla cu vin si sa se duca in scara 4, unde locuieste. Potrivit procurorului criminalist, "acesta a reactionat violent, aplicindu-i victimei multiple lovituri cu pumnii si cu picioarele. In conflict au intervenit si inculpatii Laurentiu Costilov zis "Lipa" si Gheorghe Tesileanu zis "Pacalici", baieti din cartier si amici cu Alexandru Petre. Cei trei, aflati sub influenta alcoolului, au continuat agresiunea, lovind victima cu pumnii si cu picioarele, in mod haotic, pina au doborit-o pe pavajul betonat din casa scarii 2". Agresorii au urcat apoi la etajul II, de unde au mai cumparat o sticla cu vin de doi litri. La coborire, "Lipa" i-a mai tras un picior in gura muribundului, care zacea lungit linga prima treapta a scarii, catre etajul I. Todor a fost gasit in stare de coma, de catre vecinii care se intorceau din oras. Acestia au anuntat-o pe sotie care, ajutata de alti locatari, si-a dus barbatul in casa. Plin de singe si murdar de noroi, Ionel Todor a apucat sa-i spuna femeii, printre gemete, ca "a fost batut de niste tineri pe care-i cunoaste din cartier si pe care n-o sa-i ierte". A mai spus ca-l doare gitul si spatele, dupa care n-a mai vorbit. Pina la miezul noptii, Ecaterina Todor i-a oblojit ranile sotului, cum a putut mai bine si, la ora 0.30, a sunat la Salvare. Cadrele medicale sosite la fata locului n-au facut decit sa constate decesul victimei. Anchetatorii au fost oripilati de cruzimea cu care a fost ucis Ionel Todor. La autopsierea cadavrului, medicul legist a constatat o multime de leziuni grave - echimoze, plagi si zgirieturi pe cap, git, piept, coapse, brate si antebrate, genunchi si zona inghinala. Examenul intern a relevat faptul ca victimei i-a fost fracturata coloana vertebrala in doua locuri, 16 coaste i-au fost rupte, rinichiul i-a fost zdrobit, iar in cavitatea pleurala avea mai mult de jumatate de litru de singe. Barbatul a fost calcat in picioare, la propriu.
Chiar de a doua zi, cei trei suspecti de crima au fost arestati preventiv, la propunerea Parchetului Judetean Braila. Despre Gheorghe Tesileanu, oamenii legii afirmau ca a mai fost condamnat de cinci ori. Totodata, analizind probele administrate, procurorul criminalist concluzionase ca Petre, Costilov si Tesileanu "au savirsit fapta prin cruzime", trimitindu-i mai apoi in judecata, sub acuzatia de omor deosebit de grav - cea mai grea fapta penala prevazuta de legislatia romana.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu