Mergi la conţinutul principal

Ași ai cerului, la renașterea aerodromului Ianca

• noul administrator al fostului aerodrom militar - Aeroclubul României a organizat un spectaculos miting aviatic la care au evoluat unii dintre cei mai buni piloți ai zborurilor demonstrative și acrobatice din țara noastră

 

Primul eveniment cu public organizat după ce Aeroclubul României a preluat fostul aerodrom militar de la Ianca a atras mii de spectatori care s-au bucurat de evoluțiile de excepție ale unora dintre cei mai buni piloți pentru zboruri demonstrative și acrobatice din țara noastră. Nu doar brăilenii au ținut să fie prezenți la spectacolul aerian, ci și vecini din Galați, Buzău sau alte județe mai mult sau mai puțin apropiate de Brăila - după cum o arătau numerele de îmatriculare ale mașinilor care s-au revărsat în zona pistei unde s-a ținut demonstrația. Mitingul aviatic de sâmbătă, 25 mai, a marcat inaugurarea Aeroclubului Teritorial Ianca, entitate aflată în subordinea Aeroclubului României, noul administrator al fostului aerodrom militar. După cum v-am mai informat, după desființarea unității militare de aviație de la Ianca, aerodromul s-a aflat, timp de două decenii, în grija Consiliului Județean Brăila, care în vara anului 2022 l-a cedat Aeroclubului României, nu înainte ca transferul să primească acceptul Guvernului. La fel ca și la filialele teritoriale din alte județe, Aeroclubul urmează să desfășoare și la Ianca diverse cursuri de zbor și salt cu parașuta. Asta se va întâmpla, însă, doar după ce aerodromul - care s-a degradat destul de mult în cei circa 20 de ani cât s-a aflat în conservare - va fi suficient de bine pus la punct. Până la ora actuală, a fost reparată pista betonată, pe 1.000 din cei 2.000  de metri cât măsoară în total, fiind curățată vegetația crescută între rosturile plăcilor de beton, după care rosturile au fost umplute cu un mastic special. De asemenea, pe porțiunea reabilitată, s-au trasat marcaje specifice aviației. Aeroclubul a amenajat, din containere, un punct de conducere a zborului, până anul viitor urmând să fie reabilitat unul dintre cele două hangare ale aerodromului. Activitatea propriu-zisă, de organizare a cursurilor pentru tinerii interesați să pășească în universul fascinant al aviației, va începe la Ianca din 2025, după cum precizează conducerea Aeroclubului României.

Deși mai e până atunci, sâmbătă s-a făcut inaugurarea oficială a Aeroclubului Teritorial Ianca, prin organizarea spectacolului aviatic la care au participat formațiile de elită ale Aeroclubului României. Piloții prezenți și-au demonstrat din plin abilitățile, efecutând manevre foarte spectaculoase și riscante, în ciuda vântului puternic care nu a fost tocmai prielnic unor astfel de zboruri. Inclusiv parașutiștii care, la ora 10.30, au deschis spectacolul, și-au dovedit măestria, reușind să aterizeze la punct fix, fără a lăsa curenții atmosferici să-i devieze de la traseu. Formația de trei aeronave ”The Pelicans” a încântat privitorii atât prin zborul grupat, la viteze mari, cât și prin manevrele individuale efectuate de fiecare pilot în parte. Au urmat două avioane ușoare Zlin 242 L, ale căror piloți, instructori în cadrul Aeroclubului României, au demonstrat cu câtă ușurință pot zbura grupat, cu avioanele foarte aproape unul de celălalt. O demonstrație foarte spectaculoasă a fost făcută, solo, de mezina Aeroclubului României, Andreea Bănesaru, o tânără absolventă a cursurilor de pilotaj, care a efectuat manevre ce i-ar putea pune în dificultate și pe unii dintre cei mai experimentați piloți militari. Tânăra a pilotat un avion de acrobație aeriană Extra 330SC, de fabricație germană, cu motor foarte puternic, efectuând manevre în timpul cărora a trebuit să suporte forțe gravitaționale de până la 4G, cărora le-a făcut față cu brio. Spectacolul aviatic de sâmbătă s-a încheiat cu spectaculoasa evoluție a formației-vedetă a Aeroclubului - Șoimii României. Cinci avioane de acrobație, vopsite în roșu, galben și albastru, pilotate de aviatori cu vastă experiență, cum ar fi George Rotaru, directorul Aeroclubului Teritorial București, dar și de aviatori tineri precum Andreea Bănesaru, i-au uimit și delectat pe cei prezenți atât cu zboruri în formație, perfect sincronizate, cât și cu ruperi de ritm și manevre ultra-spectaculoase - Andreea Bănesaru făcându-se din nou remarcată prin excelente evoluții individuale.

După demonstrații, publicul spectator a avut ocazia să privească de aproape avioanele pe care doar ce le admiraseră ”la lucru”. Mitingul aviatic s-a bucurat de o vreme superbă, atmosfera însorită fiind umbrită doar de fumul gros al grătarelor care nu puteau să lipsească de la un eveniment organizat în județul Brăila - fie el și dedicat unor ași ai cerului, cum a fost cel de sâmbătă de la Ianca.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro