Mergi la conţinutul principal

8.000.000.000 lei lunar, ajutoare pentru brailenii care nu muncesc

Luna trecuta, plata venitului minim garantat, ce se acorda persoanelor care nu realizeaza venituri, ne-a costat aproape 8 miliarde de lei. De acesti bani au beneficiat 5.745 de familii, cu unul pina la sase membrii care, fie nu isi gasesc un loc de munca, fie prefera sa stea acasa, pe banii nostrii. Daca pina acum legea a fost destul de indulgenta cu cei care primeau acesti bani, in sensul ca erau obligati sa efectuaze ore de munca in folosul comunitatii numai cei apti de munca, din luna august lucrurile se vor schimba. Aceasta si alte modificari vin sa echilibreze oarecum sistemul si sa ii sperie, cu sanctiuni drastice, pe cei care nu-si fac treaba.
Prin noul act normativ se incearca eliminarea situatiilor in care, oameni in putere, dar fara chef de munca, sa mai poate beneficia de acesti bani. "Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca va fi obligata sa transmita primarilor, trimestrial, un tabel nominal cu persoanele care sint in cautarea unui loc de munca, au participat la serviciile de formare profesionala oferite, au refuzat un loc de munca sau au plecat in strainatate, cu contract de munca. Astfel, celor care vor fi depistati ca au refuzat locuri de munca sau au urmat cursuri de formare profesionala, dar nu vor sa se incadreze pe noua calificare, li se va sista plata ajutorului. O importanta modificare vizeaza angajatii Primariei, care vor fi obligati sa efectueze anchete sociale, la 6 luni, astfel incit sa fie depistate modificarile survenite in situatia fiecarui beneficiar. An de zile nu s-au facut reevaluari ale beneficiarilor, desi le trimiteam adrese si acest lucru nastea debite. Foarte multi braileni “uitau” sa declare schimbarile si incasau bani pe nedrept, iar noi ne chinuiam sa recuperam aceste debite, fara nici un sprijin din partea Primariei. Cele mai multe situatii de acest gen s-au inregistrat in judet", a precizat Veronica Macri, director executiv al DMSSF Braila.
In ceea ce-i priveste pe cei care sint in incapacitate temporara de munca, legea prevede ca obligatia de efectuare a citorva ore de munca in folosul comunitatii se poate transfera, cu acordul primarului, altei persoane din familie. Citeva dintre modificarile aduse sint si de partea beneficiarilor. Astfel, termenul de familie se extinde la toate persoanele care se gospodaresc impreuna si care au domiciliul comun, iar obligatia de a presta ore de munca ii va revenii unei singure persoane din familie. Calculul orelor de munca se va stabili proportional cu cuantumul ajutorului social, dupa un tarif orar corespunzator salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, raportat la durata medie lunara a timpului de munca.
Sanctiunile, ce pot avea valori intre 500 - 1.000 RON, vor fi aplicate atit de reprezentantii DMSSF, cit si de primar. In cazul Directiei de Munca, aceasta va putea sanctiona personalul cu atributii pe aceasta lege si secretarul Primariei, in cazul nerespectarii termenelor de solutionare a cererilor, de efectuarea anchetelor sociale, de emiterea dispozitiilor, de neefectuarea anchetelor la 6 luni si netransmiterea datelor statistice lunare. De asemenea, primarul il poate sanctiona pe titularul de ajutor social care nu a comunicat, in termen de 15 zile, modificarea domiciliului, veniturilor si a numarului membrilor de familie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro