Mergi la conţinutul principal

7 din 10 profesori brăileni au promovat Definitivatul

• înainte de contestaţii, rata de promovare în judeţul nostru este de 74% • un profesor de limba latină a reuşit să obţină nota 10 la proba scrisă

 

Dacă la Titularizare colegii lor au “dat-o în bară”, profesorii brăileni care au susţinut anul acesta examenul de Definitivat s-au descurcat mult mai bine, rezultatele obţinute de aceştia aratând că rata de promovare, înainte de contestaţii, este de 74%. În urma probei scrise desfăşurate pe 24 iulie, dintre cei 104 candidaţi prezenţi, 46 de profesori au obţinut note peste 8 şi 51 au luat note între 5 şi 8. Doar 7 candidaţi nu au reuşit să obţină măcar nota 5, cea mai mică notă fiind 3,3, înregistrată de un dascăl care a susţinut examenul la pedagogie specială. Există însă o profesoară care a obţinut nota 10. Este vorba despre Mirela Averikios, care a susţinut proba la limba latină, aceasta promovând întregul examen cu media 10.

Reamintim că, iniţial, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, la examen au fost aşteptaţi 116 candidaţi. Trei dintre aceştia au absentat, iar nouă candidaţi s-au retras după ce au primit subiectele, la final fiind adunate 104 lucrări.

La nivel naţional, potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, procentul de promovare (medii mai mari decât 8) înregistrat de candidaţii care au susţinut proba scrisă este de 75,28% (75,75% în 2018). În această sesiune, 7.485 candidaţi au avut dreptul de a susţine proba, în sălile de examen fiind prezenţi 6.977 candidaţi (93,21%). Dintre aceştia, 482 candidaţi s-au retras, iar 3 candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Şapte lucrări au fost anulate în centrele de examen şi de evaluare.

Din totalul de 6.485 candidaţi ale căror lucrări au fost evaluate la proba scrisă, notele obţinute de 3.323 candidaţi s-au situat pe segmentul 8 - 9,99. Au fost 126 candidaţi  notaţi cu 10. De asemenea, 2.724 candidaţi au primit note între 5 şi 7,99, în timp ce 312 candidaţi au avut note sub 5.

Astfel, după susţinerea ultimei probe a examenului de definitivat din sesiunea 2019 - proba scrisă, au fost declaraţi promovaţi 4.882 candidaţi care au obţinut medii între 8 şi 10.

Pentru a participa la proba scrisă dascălii a trebuit să îndeplinească mai multe condiţii, şi anume: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an; calificativul pentru anul şcolar în curs “Bine” sau “Foarte bine”; media aritmetică a notelor obţinute la cele două inspecţii la clasă şi la evaluarea portofoliului profesional - minimum 8, dar note nu mai mici de 7 la probele menţionate anterior. În final, pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obţină minimum media 8. Aceasta se calculează ca medie ponderată a notelor obţinute la toate probele de examen.

Ponderea mediilor între 8 şi 10 atinge procente ridicate în sectorul 6 (87,4%), sectorul 4 (86,3%) şi sectorul 1 (84,2%) din Capitală, respectiv în judeţul Dâmboviţa (84,1%). În niciun judeţ nu s-a înregistrat o rată de promovare sub 50%.

Profesorii nemulţumiţi de note au putut ieri depune contestaţii. Cererile pentru recorectare se pot depune şi astăzi între orele 9:00 - 14:00. Rezultatele finale se afişează la centrele de examen şi pe definitivat.edu.ro în data de 5 august 2019.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro