Mergi la conţinutul principal

580 de miliarde, blocate de contestaţii

* totuşi, decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor poate fi atacată în instanţă şi nu a fost comunicată încă autorităţii contractante, adică CNCF CFR SA *

Proiectul cu o valoare de peste 58 milioane lei (580 miliarde lei vechi), ce vizează modernizarea staţiei CFR Brăila, într-un program naţional gândit de compania de căi ferate, este în continuare blocat în procedurile de contestare a licitaţiei. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a primit mai multe serii de plângeri din partea ofertanţilor la licitaţia pentru atribuirea contractului pentru modernizarea pe loturi a staţiilor din Botoşani, Vaslui, Piatra Neamţ şi Brăila. Nemulţumirile au vizat documentaţia licitaţiei şi, mai nou, procedura de atribuire. "Modernizarea staţiei de cale ferată Brăila este cuprinsã în proiectul «Modernizarea unor staţii de cale ferată importante din România». Autoritatea de Management este Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, iar Autoritatea Contractantă este CNCF CFR - SA. (...) Referitor la proiectul din care face parte staţia de cale ferată Brăila, s-a semnat raportul procedurii şi au fost transmise comunicările ofertanţilor. În momentul de faţă procedura este în faza soluţionării contestaţiilor, aşteptându-se decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor", se arată în răspunsul primit de la biroul de presă al CNCF CFR - SA. Numai că CNSC a emis, de curând, o decizie legată de aceste contestaţii, prin care respinge plângerile formulate de participanţii la licitaţie şi dispune continuarea procedurii de atribuire. Problema este că, deocamdată, decizia CNSC nu a fost comunicată CNCF CFR SA care, astfel, nu poate anunţa câştigătorii licitaţiei publice pentru contractul de modernizare a celor 4 staţii CFR, inclusiv Brăila. Totuşi, din conţinutul deciziei CNSC se poate desprinde, la o lecturare mai atentă, cine este adjudecatarul lotului vizând staţia CFR Brăila. Din text se poate deduce că a fost declarată câştigătoare şi făcută comunicarea atribuirii către asocierea formată din firmele "Confer Group" din Bacău, nemţii de la "Wiebe România" SRL şi "Radaria" SRL din Galaţi. Asta în contextul în care firma băcăuană, ca lider de asociere, a făcut cerere de intervenţie în procedura de soluţionare a contestaţiei la procedura de atribuire, cerând "anularea parţială a raportului procedurii de atribuire, sub aspectul menţinerii exclusiv a dispoziţiilor referitoare la lotul 4 - Staţia Brăila, (...) şi recunoaşterea efectelor juridice asocierii SC Confer Group SRL - SC Wiebe România SRL - SC Radaria SRL". Aşadar, în mod normal, după ce decizia CNSC va fi comunicată companiei de căi ferate, aceasta din urmă, ca autoritate contractantă, ar trebui să anunţe câştigătorii pe loturi ai contractului de modernizare a celor 4 staţii CFR. Numai că decizia CNSC poate fi atacată în instanţă şi, mai departe, suspendată din nou procedura de atribuire. Astfel că rămâne de văzut dacă magistraţii vor schimba rezultatul licitaţiei, aşa cum a fost stabilit de CNSC.

Bugetul pentru Gara Brăila este de peste 58 milioane de lei

Proiectul de modernizare a unor staţii de cale ferată din România face parte din Programul Operaţional Sectorial "Transport 2007-2013" - Axa prioritară 2 şi este finanţat din fonduri FEDR şi fonduri de la bugetul de stat. Contractul va fi finanţat de Comisia Europeană (fonduri nerambursabile în proporţie de 69,25%) şi de Guvernul României, prin bugetul de stat, în proporţie de 30,75%.
De banii alocaţi pentru Brăila (58,23 milioane lei), vor fi modernizate şi consolidate clădirile existente în gară, conform recomandărilor expertizei tehnice. Totodată, clădirile vor fi termoizolate şi vor fi făcute reparaţii şi finisaje interioare, exterioare, vor fi înlocuite instalaţiile electrice, sanitare, termice şi de telecomunicaţii. În plus, pentru fluidizarea traficului de călători, în proiectul investiţional este prevăzută realizarea unui pasaj subteran. De asemenea, se vor efectua amenajări pentru persoanele cu dizabilităţi. Se va asigura accesibilitatea staţiei CF pentru persoane cu mobilitate redusă, respectiv locuri de parcare, rampe de acces, ghişeu special la casa de bilete, benzi avertizoare pentru persoane cu disfuncţii de vedere şi semnale vizuale pentru persoane cu disfuncţii auditive (pictograme). Totodată, vor fi amenajate grupuri sanitare speciale, geamuri antiefracţie la casele de bilete, iar alimentarea cu apă a obiectelor sanitare se va face automat, cu senzori de prezenţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro