50.000 de sticle cu aghiasmă la Izvorul Tămăduirii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

50.000 de sticle cu aghiasmă la Izvorul Tămăduirii

• vineri, în Săptămâna Luminată, credincioșii din Brăila și din toată țara sunt așteptați la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, de la Biserica Greacă • sărbătoarea, veche de secole, este închinată Maicii Domnului • numai la Biserica Buna Vestire, din Centrul Istoric al Brăilei, vor fi împărțite 25.000 de sticle de un litru și de 0,5 litri cu aghiasmă • alte 25.000 de sticle cu aghiasmă vor fi împărțite în parohii, cămine de bătrâni și spitale

 

Vineri, 10 mai, în toate bisericile ortodoxe din Brăila și din tot Răsăritul creștin se vor oficia slujbe de sfințire a Aghiasmei Mici. Brăila redevine, astfel, centru al ortodoxiei și loc de pelinaj pentru miile de pelerini sosiți aici din toate colțurile țării, pentru a lua aghiasmă de la Biserica Buna Vestire (Greacă) și pentru a se ruga Micii Domnului, invocând ajutor de la Dumnezeu. Nu puțini sunt aceia care speră într-o minune, coborând, cu evlavie, treptele ce duc la izvorul de sub altarul Bisericii Grecești de la Brăila, pentru a lua aghiasmă.

Ieri, miile de sticle pregătite de Parohia Buna Vestire, așteptau în subsolul bisericii sosirea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care să oficieze slujba de sfințire a Aghiasmei Mici, pentru ca, mai apoi, să fie împărțite credincioșilor. Ierarhul va sosi la Brăila vineri, 10 mai, în jurul orei 9.00, pentru a oficia slujba de sfințire a Aghiasmei Mici, după care, la ora 10.00, va oficia Sfânta Liturghie a sărbătorii, în somptuosul lăsaș de închinare, recent restaurat, împreună cu părintele protopop Ștefan Constandache, cu preoții și diaconii arhiepiscopali. În tot acest timp, pelerinii se vor ruga la Icoana Izvorului Tămăduirii și vor lua aghiasmă, pentru a o duce și celor dragi.

Izvorul Tămăduirii este o mare sărbătoare creștină închinată Maicii Domnului, fără o dată fixă, fiind trecută în calendarul ortodox în prima zi de vineri, din Săptămâna Luminată (prima după Sfintele Paști). La originea acestei sărbători se află o minune petrecută, în urmă cu un mileniu și jumătate, în apropierea Constantinopolului. Potrivit Tradiției, la acea vreme, un orb a primit vederea după ce s-a spălat cu apa unui izvor amplasat în acest loc. Orbul a ajuns la izvor datorită împăratului Leon (457- 474 d. H.), pe atunci neîncoronat, care a împlinit, astfel, descoperirea făcută de Maica Domnului: „Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape. Pătrunde, Leon, mai adânc în pădure și, luând cu mâini apa tulbure, potolește cu ea setea orbului și unge cu ea ochii lui cei întunecați”.

Mai târziu, când Leon ajunge împărat, ridică pe locul unde s-a petrecut minunea o biserica cu hramul „Izvorul Tămăduirii”. Aici a primit vindecare de boală și împăratul Justinian (526-575 d. H.), care a ridicat, drept mulțumire, o biserică și mai mare. Biserica zidită de împăratul Justinian a fost distrusă în anul 1453, de turci, la cucerirea Constantinopolului.

Izvorul tămăduirii de odinioară se păstrează și în zilele noastre. Credincioșii care merg la Istanbul (numele nou al vechii cetăți a Constantinopolului), se pot închina în Biserica Izvorului Tămăduirii. Actuala construcție este din secolul al XIX-lea, dar în subsolul ei se află un paraclis din secolul al V-lea, unde exista izvorul cu apa tămăduitoare. De Izvorul Tămăduirii se sfințesc apele, slujba fiind cunoscută sub denumirea de Aghiasma Mică (termenul „aghiasmă” vine de grecescul „aghiasmos”, care, la rândul său, își are originea în cuvântul „aghios” - sfânt).

Maica Domnului a dăruit și poporului român izvoare tămăduitoare. Unul dintre acestea se află la Mănăstirea Ghighiu, din județul Prahova, la mai putin de 5 kilometri de municipiul Ploiești. Un alt izvor cu apă vindecătoare se află la Mănăstirea Dervent, iar un altul la Mănăstirea Horăicioara, din județul Neamț. la acestea se adaugă izvorele de la Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă, din județul Argeș, și, desigur, cel de la Biserica Greacă din Brăila, descoperit în anul 1863, în timpul lucrărilor de zidire a sfântului lăcaș.

 

Recomandările jandarmilor

Ca în fiecare an, jandarmii brăileni vor asigura măsuri de ordine publică la lăcașul de cult Biserica Greacă cu hramul „Buna Vestire” din municipiul Brăila, acolo unde  vin mii de pelerini să ia aghiasmă sfințită. Inspectoratul Județean de Jandarmi a transmis următoarele recomandări pentru credincioșii participanți la evenimentul religios: manifestați un comportament civilizat; respectați indicaţiile forțelor de ordine; evitați orice fel de acte care ar putea conduce la tulburarea ordinii și liniștii publice; manifestați răbdare.

Părinţii sunt rugaţi să supravegheze cu atenţie sporită copiii, pentru a evita situaţiile de rătăcire şi pentru a preveni eventualele accidente. În cazul în care sunteți martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială apelați numărul unic de urgenţă 112, sau adresați-vă celui mai apropiat echipaj de jandarmerie ori poliție.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro