Mergi la conţinutul principal

50 de miliarde de lire sterline lipsesc în Marea Britanie și nimeni nu știe exact unde se află

* un fenomen straniu se petrece în Marea Britanie: bancnotele au fost folosite tot mai puțin în ultimii ani, însă cererea cetățenilor pentru banii de hârtie este în continuă creștere și nimeni nu știe sigur unde dispar banii tipăriți anterior

 

Un grup de parlamentari britanici a anunțat vineri că aproximativ 50 de miliarde de lire sterline în bancnote "lipsesc" și a solicitat Băncii Centrale a Angliei să investigheze situația.

Banii sunt "ascunși undeva, însă Banca Angliei nu știe unde, de către cine sau din ce motiv - și nici nu pare foarte curioasă", a declarat Meg Hillier, președintele Comitetului de conturi publice (PAC) din Camera Comunelor, care supraveghează finanțele guvernului. "Banca Angliei trebuie să fie mai preocupată să afle unde sunt cele 50 de miliarde de lire".

Banca Angliei a reacționat imediat: "Membrii publicului nu trebuie să explice Băncii motivul pentru care doresc să păstreze bancnote. Asta înseamnă că bancnotele nu lipsesc", a anunțat un purtător de cuvânt al instituției, adăugând că Banca centrală va continua să acopere cererea populației de bancnote.

În ciuda creșterii numărului de plăți electronice, cererea de bancnote a crescut în majoritatea statelor dezvoltate după criza financiară, potrivit unui raport din 2018 al Bancii de Decontări Internaționale, o instituție bancară centrală care oferă servicii specializate băncilor centrale din întreaga lume.

"Există tot mai mulți oameni care folosesc bancnotele pentru economii, nu pentru tranzacții", a declarat Sarah John, casier-șef la Banca Angliei, în fața Comitetului de conturi publice (PAC), în luna octombrie.

În 2000 existau de 3 ori mai puțini bani lichizi în Marea Britanie

Numărul banilor de hârtie aflați în circulație în Marea Britanie a atins 4,4 miliarde de unități în luna iulie, cu o valoare totală de 76,5 miliarde de lire sterline, potrivit Biroului Național de Audit (NAO), instituție care monitorizează cheltuielile guvernamentale. Spre comparație, în 2000 existau în Marea Britanie 1,5 miliarde de bancnote, cu o valoare totală de 24 de miliarde de lire.

În ultimii 20 de ani, volumul plăților cu bani de hârtie s-a redus, în special în perioada pademiei. Dacă în 2010 șase plăți din 10 se făceau cu bancnote, anul trecut doar 3 din 10 au fost făcute cu bani de hârtie.

Banca Angliei estimează că între 20% și 24% din bancnotele aflate în circulație sunt folosite pentru tranzacții, iar alte 5% din bancotele din piață se află în gospodăriile britanice sub formă de economii.

"Se știu puține despre restul bancnotelor, aproximativ 50 de miliarde de lire sterline. Explicațiile posibile includ depozite de bani în afara țării pentru tranzacții și economii sau bani pastrați în Marea Britanie drept economii sau pentru a fi folosiți în economia neagră", a anunțat într-un raport Biroul Național de Audit din Marea Britanie.

Instituția a recomandat Băncii Centrale, alături de alte autorități, să încerce să înțeleagă ce motivează cererea tot mai mare de bancnote. Totodată, să încerce să afle unde se află cele 50 de miliarde de lire.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro