"Există familii bogate care beneficiază de ajutoare sociale.Cred că avem suficient de mulţi săraci ca să nu mai inventăm alţii. Trebuie legi şi mecanisme care să întărească controlul inspecţiilor sociale, pentru a reorganiza sistemul", a spus Lăzăroiu.
Demnitarul a precizat că există peste 300.000 de gospodării, respectiv 1.200.000 de persoane, care au venituri compuse din 50% din ajutoare sociale, iar 50% din bani proveniţi din alte surse.
"De ce ar mai munci aceşti oameni dacă jumătate din veniturile lor provin de la bugetul de stat? Prin noua lege a asistenţei sociale, pe care o vom promova din toamnă, vrem să activăm aceste persoane, vrem să le îndemnăm să-şi găsească un loc de muncă", a adăugat ministrul.
Potrivit ministrului, la ora actuală, în România există 8,3 milioane de asistaţi sociali, cu vârste cuprinse între 15 şi 65 de ani. Dintre aceştia, 1,8 milioane nu sunt angajaţi, nu urmează o şcoală, nu au niciun fel de handicap şi sunt apţi de muncă.
"Pentru a scădea gradul de dependenţă de asistenţa socială, mai sunt necesare şi adoptarea altor măsuri, precum trecerea de la beneficii sociale la servicii sociale, evaluarea periodică a dosarelor asistaţilor sociali pentru a diminua gradul de fraudă la bugetul de stat, stimularea angajatorilor să încadreze persoane asistate social şi plafonarea ajutoarelor sociale, pentru că există familii care primesc chiar şi 2.000 de lei din ajutoare sociale", a explicat Sebastian Lăzăroiu.
Lăzăroiu: 63% dintre ajutoarele sociale fraudate sunt date de primari USL
Ministrul Muncii a mai declarat ieri că 63% dintre ajutoarele sociale fraudate, descoperite în urma unor controale efectuate la nivel naţional, sunt acordate de primari din USL.
"Vestea bună este că USL are 63%. Vestea proastă e că acest procent se referă la ajutoare sociale fraudate, acordate de primari USL", a spus demnitarul, ironic, la prezentarea rezultatelor unor controale efectuate de inspecţia socială.
Din cele 63 de procente, PSD ar avea 32%, PNL - 26%, iar PC - 5%.
Potrivit lui Lăzăroiu, ponderea ajutoarelor sociale fraudate acordate de primari PDL este de 28%.
În total, au fost verificate peste 3.900 de dosare şi s-au constatat nereguli la peste 1.100 dintre acestea.
Ministrul Muncii a mai spus că primarii USL au cel mai mare procent de fraudă şi în privinţa ajutoarelor de încălzire acordate populaţiei.