38 de medici braileni sint pensionati cu forta | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

38 de medici braileni sint pensionati cu forta

Membrii Colegiului Medicilor Braila impreuna cu membrii Societatii de Medicina Generala/ Medicina de Familie au protestat, ieri, impotriva prevederilor Legii nr. 95/2006 referitoare la devansarea virstei de pensionare de la 65 ani, cum era stipulat in Legea nr. 306/2004, la 57 ani femeile si 62 ani barbatii.
De luni, 29 mai, data intrarii in vigoare a noului pachet legislativ pentru sectorul sanitar privind reforma in domeniul sanatatii, lumea medicala a intrat in stare de panica si confuzie datorita modificarilor virstelor de pensionare, iar ieri, medicii braileni si-au exprimat nemultumirea la sediul Colegiului Medicilor.
Din datele existente la Colegiul Medicilor, in Braila urmeaza sa demareze procedura de depunere a dosarelor de pensionare 38 de medici: 18 din spital, 12 medici de familie si restul din ambulatoriul de specialitate.
Despre acest aspect, dr. Dorina Tite, vicepresedinte al Colegiului Medicilor, ne-a declarat ca medicii braileni sint ingrijorati si preocupati de asigurarea unui cadru legal coerent si adecvat practicii medicale, dar inca nu se stie cu cine vor fi inlocuiti acesti medici. "Sintem de acord cu procesul de intinerire al personalului medical, dar ne intrebam in cit timp se vor forma medici de talia si experienta dr. Olga Popescu, dr. Virgil Costea, dr. Elena Leonties si multi altii. Intervine si fateta sociala a situatiei create: odata cu pensionarea medicilor de familie, vor ramine aproximativ 20.000 de asigurati fara asistenta primara, iar cadrele medii angajate la aceste cabinete vor fi disponibilizate", a precizat dr. Dorina Tite. Pensionarea silita a medicilor care au implinit 57, respectiv 62 de ani are atit implicatii sociale, cit si personale, pentru cei care si-au facut planuri financiare pentru cabinete si familie si care s-au angajat in credite bancare, stiind ca se pensioneaza la 65 ani, indiferent de sex, potrivit Legii 306/2004, au fost de parere ieri medicii braileni.
In sustinerea revenirii la prevederile legii de pensionare la 65 de ani, medicii au reamintit ieri ca formarea lor profesionala implica o perioada lunga de studii, practic, toata viata si ca activitatea profesionala incepe in jurul virstei de 30 de ani, ceea ce inseamna ca le ramine o perioada scurta de a profesa si de a cotiza pentru pensie.
"Punctajul acumulat de medicii ce urmeaza a fi pensionati este mic, deci si pensia pe care o vor primi va fi la fel", sint de parere medicii, care si-au manifestat dorinta de a munci si de a se reveni la prevederile Legii 306/2004 in ceea ce priveste virsta de pensionare la 65 ani, indiferent de sex.
O alta problema abordata ieri de medicii braileni a constituit-o transferarea plafonului pentru medicamente gratuite si compensate de la farmacii la medicii de familie, aspect considerat ilegal de cea mai mare parte a medicilor.
Dr. Liliana Chitanu a relatat celor prezenti ca nu medicii de familie trebuie sa administreze fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. "O parte din fondul CNAS, partea alocata medicamentelor compensate si a investigatiilor, trece din administratia CNAS in administratia prescriptorilor, ceea ce nu este legal, nu este trecut in nici o lege si inseamna ingreunarea activitatii medicilor de familie. Noi vrem sa redevenim medici, pentru ca, in actualele conditii, consultatia medicala a ramas pe ultimul loc. In plus, atita timp cit banii nu vor fi suficienti, medicul nu are cum sa faca o impartire, pentru ca nu poate decide ce medicamente da, cui anume sa dea medicamente si pentru cine nu. In aceste conditii, se muta conflictul de la farmacii la cabinetul medicului de familie, unde conflictul devine mult mai sever", a precizat dr. Liliana Chitanu, adaugind ca, in actualele conditii, medicul poate fi oricind acuzat de malpraxis de catre apartinatori, in cazul in care boala unui pacient se agraveaza din lipsa de medicamente, ceea ce nu se putea intimpla cu farmaciile, care sint societati comerciale.
In timp ce medicii solicita buget per pacient, CNAS sustine bugetul per doctor, in functie de numarul de pacienti inscrisi pe liste; aspect neacceptat de medicii de familie, care sint hotariti sa recurga la actiuni de protest la nivel national fata de atitudinea CNAS.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro